Category Archives: Foto

Hedhja me parashutë

Hedhja me parashute

Hedhja me parashutë e studentit për pilot, para nisjes së fluturimeve me aeroplan është domosdoshmëri. Kemi të bëjmë me një ndodhi, ndoshta nga më të rëndësishmet e më seriozet në jetën e një piloti. Është fjala për hedhjen e parë, pa të cilën, studenti nuk mund as ti afrohet kabinës së aeroplanit. Në hedhjen e parë me parashutë, piloti i ardhshëm, provon diçka të cilën, më parë as që e ka përfytyruar. Ai shkon drejt të panjohurës misterioze. Vetëm ai që e ka provuar këtë gjë mund të ketë shijuar kënaqësitë dhe të papriturat që e përcjellin atë dukuri.  Lexo të plotë

Homazh kushtuar pilotit nga minoriteti grek në Shqipëri, Vasil Thoma Noni

Vasil Thoma Noni

Këtë monografi homazh, kushtuar njerit nga djemtë më të mirë të aviacionit shqiptar, birit të Sofratikes, pilotit të vetëm gjuajtës-bombardues nga minoriteti grek, në vendin tonë, Vasil Thoma Noni, e kam shkruar, me ndihmën e paçmuar të shokut dhe mikut të tij, të mirë, pilotit dibran – Zylfi Hoxha. Pa opinionet dhe materialin jetësor të servirur prej tij dhe thënjet e  kolegëve e bashkëkohësve te Vasilit, ndoshta ky material do të kishte mbetur i paplotë e i paarrirë. Më duhet ti falenderoj, përzemërsisht e t’u përulem, me nderim, tërë atyre njerëzve të mirë, të cilët vunë një dorë për ti ngritur këtë lapidar të merituar, atij djali “ flori”, i cili u shfaq, në radhët e pilotëve shqiptarë, si një “ëngjëll” i pashëm e na iku, krejt papritur e aq shpejt, sikur na e rrëmbeu dikush e na e përpiu toka ku ra. Lexo të plotë

Një takim i përmallshëm pas më se pesëdhjetë viteve

FB

Mencuria e popullit na ka percjelle nga lashtesia nje mesim me vlere per te gjitha kohet. ” Shoke e miq te rinj zer, por te vjetrit mos i ler”! Same pelqen kjo thenie e sa me vjen per shtat . Prandaj e qemtova mes gurres dhe po e theksoj ketu. Gjysme shekulli, ne jeten e nje njeriu nuk jane pak. Disa lidhje shoqerore te hereshme e te shendosha i rezistojne kohes e mbeten. Ne menyre te vecante jane me jetegjata ato qe jane shfaqur ne rini e jane kalitur ne veshtiresi. Lexo të plotë

Niko Hoxha, babai i aviacionit shqiptar

Niko Hoxha

Sa i shkonte atij burri, mikrofoni i udheheqësit të fluturimeve! Nëpërmjet tij, Niko Hoxha përcillte në kufjet e piloteve, ngrohtësinë e zërit, qartësinë e të komunikuarit, sigurinë, optimizmin, besimin tek avioni e tek vetja, shpresën se do të dilte fitimtar, në çdo situatë. Kur dëgjonte zërin e Nikos, pilotit, në ajër i krijohej ndjesia se nuk ishte i vetëm! Pilotë e drejtues si Niko Hoxha, me siguri do t’u mungojnë gjatë hapsirave ajrore të këtyre trojeve!