Albert Spiro Shkurti – pilot helikopteri i klasit te dyte

(Miresia  e  atij  njeriu  nuk  njeh  kufi)

Kete  shkrim  monografi,  te  cilin  ia  kushtoj  nje  aviatori  te  thjeshte,  nga  jerezit  me  te  thjeshte e me te  mire  qe  kam  njohur,  mund  ta  titulloja  tjetersoj,  nisur  vetem  nga  fakti  se  tek  Ai  njeri  miresia, urtesia  dhe  thjeshtesia  te  cilat  nuk  kane  ane  e  fund   perbejne  nje  trinom   te   pandare;  ato  jane  rritur  se  bashku  e i  perngjasojne  njera – tjetres.  Alberti  eshte  nga  te  paktet  njerez,  qe  nuk  deshiron  te  shkruash   per   te,  ne  nje  kohe  kur  mjaft  te  tjere  e  kerkojne  kete,  me  kembengulje.

Kemi  pare  apo  kemi  punuar  ne  shoqerine  e  aviatoreve  “  brilante ”,  te  cilet,  duke  kryer  detyra  te  larmishme, kane “ shkelqyer” per  pak  kohe  dhe,  kur  mendohej  se  kishin  kapur  piken  kulmore  te  profesionit,  ose  jane  fikur;  ose  jane  venitur.  Rrefimi  qe  vijon,  na  njeh  me  nje  pilot  helikopteri,  i   cili,  vertet  nuk  “  ka  vrare  ariun”,  sic  pretendon  shumekush,  por  per  gati  30  vjet  me  radhe,  punoi  “ si  kalliri  me  koken  plot ”,  ne  detyra  te  veshtira,  pa  zhurme  e  pa  buje,  pa  ia  ndiere  njeri  zerin  e  ankeses  e  te  protestes.

Albert  Spiro  Shkurtin  e  kam  njohur  nga  afer,  qysh  ne  vitin  1960,  kur,  te  dy  studionim  per  t’u  bere  pilote,  ne  shkollen  sovjrtike  te  aviacionit, ne  qytetin  e  Batajskut,  ne  ish  Bashkimin  Sovjetik. Alberti  studionte  e  u  diplomua  pilot  helikopteri  e  une,  nisa  por  nuk  e  perfundova  dot  procesin  e  te  mesuarit,  per  t’u  bere  pilot  gjuajtes  –  bombardues.  Me  pas,  u  ribashkuam  e  serish  punuam  se  bashku,  ndonese  fluturonim  ne  tipa te  ndryshem  e  me  natyra  jo  te njejta.  E  kam  ruajtur  miqesine  me  Albertin,  fale  tipareve,  te  tij  te  vecanta,  te  cilat  me  pelqejne  e  me  pershtaten.  E  them  me  pergjegjesi  se  Atij  njeriu  nuk   i  “ ngjitet ”   asnje  ves   apo  nuk  e  prek  asnje  “ semundje”,   e  cila  mund  te  cenoje   figuren   e   tij  te  paster.

Bertin  e  njoh  prej  shume  kohesh,  por,  nga  goja  e  tij,  asnjehere  nuk  kam  degjuar  te  merret  me  pergojimin  e  te  tjereve.  Ne  kete  kuptim,  pastertia  e  figures  se  tij  eshte  impresionuese.  Sa   i  perket  ndershmerise,  ne  kuptimin  e  plote  te  kesaj  fjale,  Albert  Shkurti  nuk  e  ka  shokun.  Ai  nuk  i njeh  e  nuk  mund  ti  “  ngjiten ”  dukuri  negative  si:  zilia,  cmira,  egoizmi,  karrierizmi,   mendjemadhesia,  arrogance  e  prepotenca,  servilizmi  e  konformizmi,  meria  dhe  hakmarrja  etj. etj. pslleqe,  te  cilet  mund  ta  ndotnin  ate  figure “ qelibar ”.  Thuaj  cdo  gje  te  mire  nga  ato  qe   mund  te  thuhen  per  nje  njeri  te  mire  si  Alberti  dhe  figures  se  tij  do  ti  shkonte  per  bukuri.

Nese  do  te  me  duhej  ta  portretizoja  me  pak  fjale,  figuren  e  tij  interesante,  mesiguri  qe  do  te  thoja,  me  ze  te  larte  e  me  fjale  te  kursyera:  “  Albert miresia ”.  Sa  vertetesi  ka  ne  kete  slogan,  edhe  pse  ai  eshte  opinion  im  vetjak,  por,  po  te  lexoni,  me  interes  opinionet  e  shokeve  qe  kane  punuar  me  gjate  prane  tij, te  cilet  mesiguri  qe  do  ta  thone  mendimin  qe  kane,  hapet  e  me  vullnet  te  lire  dhe  ju  do  te  mesoni  me  shume  per  ate  njeri,   i  cili,  ne  jeten  e  tij  active  ka  bere  vetem  te  mira.  Le  te  ndalemi  pak  tek  jeteshkrimi:

Albert  Shkurti  u  lind  ne  qytetin  e  Tiranes,  ne  rrugen  e  “  Durresit ”,  me  19  prill  te  vitit  1941.  Ne  ate  kohe,  Tirana,  si  e  gjithe  Shqiperia  lengonte  nen  zgjedhen  e  pushtuesve  te  huaj,  fashisteve  italiane  dhe  bashkepunetoreve  te  tyre.  Nena  qe  e  pruri  ne  jete,   Margalena,  ishte  shtepiake  dhe  shendetlige;  Babai   i  tij,  Spirua,  kryente  detyren  e  infermierit,  profesion  te  cilin  e  kishte  mesuar  ne  France.  Alberti  ishte  femija  i  pare   i  familjes;  pas  tij  erdhen  ne  jete:  motra  Suzane;  motra  Milene  dhe  e  mbylli  serine  e  lindjeve,  vellai   i  vetem  –  Leoni.

Berti  (  keshtu   i  flasim  shkurt ),  u  lind  ne  nje  familje  te  thjeshte  qytetare,  e  cila  mbijetonte  ne  kushtet  e  skamjes  ekstreme  dhe   kavurdisej  me  ato  pak  te  ardhura  qe  fitonte  nga  puna  e  Babait,  dhe  me  veshtiresi   perballonte   kerkesat   e  kohes.  Familja  e  Bertit  nuk  e  kishte  komoditetin  e  te  jetuarit  ne  bollek   e   nuk  “ notonte ”  mes  te  mirave  materiale,  por   i  siguronte  ato  me  shume  veshtiresi  e  perjetonte  situaten  e  mbijeteses.

Kesisoj,  shoku  im   i  kahershem,  ne  keta  kushte  nuk  mund  te  shijonte  pekulin  e  familjes   edhe  pse  pati  me  vete  privilegjin  e  ardhjes  ne  jete  si  i   pari  i   femijeve.  Alberti  nuk  u  perkund  ne  djepin  e  kamjes  por  ne  dallget  e  shqetesuara  te  jetes  dhe  u  be  Ai  qe  njoha  une;  e  njohin  dhe  te  gjithe  ata  qe  kane  patur  fatin  te  ndodhen  prane  tij,  ne  pune  e  ne  jete.   Ne  vitet  kur  u  mekemb  Alberti,  familjet  shqiptare,  ne  teresi   perjetonin  sakrificat  dhe  kufizimet  e  kohes.

Albert  Shkurti,  vec  ketyre,  kishte  dhe  nje  kufizim  tjeter:  te  dy  prinderit  e  tij  ishin  shendetlige  dhe  per  rrjedhoje  gjendja  ekonomike  e  familjes  ishte  ne  kufijte  e  skamjes  e  te  varferise  ekstreme.   Megjithate,  edhe  ne  keta  kushte,  karakteri   i  Bertit  u  formua   dita – dites  e  pak  nga  pak,  duke  trasheguar  nga  Nena  dhe  nga  Babai  qe  e  sollen  ne  jete:  ndershmerine,  thjeshtesine,  shpirtin  e  mire,   dinjitetin  etj.  Tiparet  e  karakterit  te  tij  u  formuan  e  u  kaliten  larg  kapriciove,  egoizmit  dhe  veseve  te  keqia.  Edhe  kur  u  mekemb  e  luante  me  bashkemoshataret,  tek  djali  i  xha  Spiros  ra  ne  sy  zgjuarsia  natyrale,  shkathtesia,  ndjenja  komunitare  dhe  dashamiresia.  Dukuri  si  prirja  per  te  qene  lider,  tendenca  per  te  kembengulur  qe  perhere  ti  shkonte  e  tija  nuk  gjeten  vend  ne  karakterin e tij te  brishte. Si  blete  punetore,  mes  shokesh  Berti  kontribuonte  ndjeshem  qe  komuniteti   i  femijeve  ku  Ai  bente  pjese  te  perfaqesohej  denjesisht  ne  lojerat  femijerore  te  kohes,  por,  kurre  nuk  nxirrte  gjoksin  per  te  thene:  “ Kete  e  bera  une ”.  Albert  Shkurti   asnjehere  nuk  e  evidencoi “ unin ”,  por  qendroi  ne  radhe  me  shoket.

Mesimet  e  arsimimit  fillor  dhe  ato  shtatevjecar,  Berti   i  percolli  ne  shkollen  kryeqytetase  me  emrin  e  “  Naim  Frasherit ”,  “  bilbilit ”  te  Gjuhes  Shqipe.  Qe  ne  fillimet  e  shkollimit  te  tij,  tek  Alberti  akoma   i  parritur   u  pa  qarte  interesi  qe  Ai  shfaqi  per  te  nxene, sjellja  e  perkryer  dhe  kujdesimi  per  te  ruajtur  e  mirembajtur  librat,  fletoret  dhe  ato  pak  mjete  qe  konkretizojne  mesimet.  Si  nxenes   i  perparuar  e  me  fryme  te  theksuar  komunitare,  tek  imcaku   i  zgjuar  e  i  shkathet   i  xha  Spiros,  zuri  vend  dhe  shpirti   i  tij   i  mire  qe  gjente  shprehje  konkrete,  ne  gatishmerine  e  Bertit  per  t’u  ardhur  ne  ndihme  nxenesve  qe  ishin  me  te  prapambetur  ne  mesime.  Me  tej,  per  shkaqe  familjare  qe  lidheshin  me  ngushtesine  ekonomike  dhe  shendetligesine  e  prinderve  te  tij,  Ai  u  sistemua  ne  Shtepine  e  Femijeve  “  8  Nentori  ”,  ne  Tirane.  Ne  kete  qender  edukimi   dinjitoze,  Albert  Shkurti  perjetoi  nje  transformim   te  ri,  me  shume  vlere,  e  cila   i  sherbeu  si  vlage,  per  kohen  dhe  per  te  ardhmen  e  tij.  Nder  shoket  e  femijerise,  Alberti  pati  Skender  Kalenjen,  kurse,  ne  Shtepine  e  Femijeve,  me  afer  tij  ishte  mesuesi   i   fizkultures,  Ahmet  Gashi,  nga  Kosova.

Ne  shtatorin  e  vitit  1954,  Alberti   nisi  mesimet   ne  Shkollen   e   Mesme  Ushtatake  “   Skenderbej  ” ne   Tirane.  Disa  elemente  te  jetes  ne  komunitet,  Alberti   i  kishte  perjetuar  edhe  ne  vitet  qe  percolli  duke  qene  nxenes,  ne  Shtepine  e  Femijeve  “  8  Nentori ”,  ne  Tirane.  Shkolla  e  Mesme  Ushtarake  “  Skenderbej ”,  si  njeri  nga  gjimnazet  “ elite ”   te  vendit,  funksiononte  mbi  bazen  e  rregullave   dhe  te  disciplines  te  forte  ushtarake,  ku  cdo  veprim  ishte   i  kronometruar  e   i   planezuar,  deri  ne  detaje.  Ne  kete  shkolle,  Albert  Shkurti  gjeti  kushte  mjaft  te  mira,  per  te  jetuar  e  per  te  mesuar  dhe  per  te  ushtruar  pasionet   e  tij  rinore,  ne  vecanti  futbollin ,  te  cilin  e  kishte  sportin  vetjak  te  preferuar  dhe  e  luante  me  shume  deshire  ishte   talent I rralle.

Ne  mesime,  Albert  Shkurti  ishte  njeri  nga  nxenesit  e  “  shkelqyer ”  te  klases  e  te  shkolles.  Ai,  nga  viti   i  pare  gjimnaz,  deri  sa  mori  maturen  ( ne  vitin  e  katert ),  qendroi  vazhdimisht  ne  nivelin  e  nxenesve  qe  meritonin  medalje  ari.  Shoke  te  tij  te  klases  ishin:  Hetem  Mehmeti;  Agim  Veleshnja;  Sybi  Koci;  Allaman  Isaku  etj.  Berti,  duke  qene  ne  balle  te  klases  per  nga  rezultatet  ne  mesime,  vetiu  krijoi  lidhje  te  shendosha  e  perkrahje,  te  qendrueshme  me  disa  mesues  te  asaj  shkolle.  Ia  vlen  te  permendet  fakti  qe  lenden  e  historise  e  drejtonte  mesuesja   Drita  Hajro,  nje  grua  zonje   e  cila,  jo  vetem  qe  ishte  kompetente  per  lenden  por  dhe   i  trajtonte  mjaft  mire  nxenesit,  sikur  te  ishin  femijet  e  saj.  Mjaft  e  perkushtuar  e  me  sjellje  prej  prindi  te  mire  ishte  dhe  mesuesja  mbreselenese  Sadete  Kasaj.  Mesuesi  qe  drejtonte  matematiken,  me  mbiemer  Kasmi  kishte  nje  huq  te  keq:   Ate  qe  hynte  ne  klase   me  vonese,  e   urdheronte  te  dilte  perpara  derrises  te  zeze  dhe   i  bente,  me  tendence  pyetje  te  veshtira.  Kur  e  mesoi  kete  Berti,   i  cili  ishte  mjaft   i  perparuar  e  nuk   i  “ trembej  syri ”  as  ne  kete  lende  te  veshtire, vinte  me  vonese,  posacerisht  qe  mesuesi  ta  ngrinte  ne  mesim.  Mirepo  Kasmi  e  mesoi  kete  hile  te  nxenesit  dhe   i  thosh  Albertit:  “A  mistrec,  o  mistrec;  prandaj  hyre  me  vonese  ti,  qe  te  te ngre  ne  mesim”!

Ne  fund  te  cdo  viti  mesimor,  nxenesit   i  nenshtroheshin  provimit,  ne  cdo  lende,  ku  behej  verifikimi  dhe  konfirmimi   i  arritjeve  te  cdo  nxenesi.  Kjo  metode  rezultoi  te  ishte  metode  e  drejte,  mbasi  nxenesit  e  perseritnin  lenden  dhe  e  “  pertypnin  “ me  mire mesimin,  per  rrjedhoje  ata  dilnin  me  te  forte  ne  mesime.  Gjate  viteve  te  jeteses  ne  Shkollen  Ushtarake  “  Skenderbej ”,  Alberti   forcoi  bindjet   mbi  domosdoshmerine  dhe  dobine  e  jetes   ne  nje  komunitet  te  shendetshem.  Shoqeria  e  paster   ne  kete  shkolle,  la  gjurme  te  pashlyera  ne  karakterin  e  djaloshit  dhe   i  sherbeu  pergatitjes  te  tij  per  nje  tjeter  jete  komunitare  me  lidhje  shume  te  ngushta  mes  shokesh ,  ne   fushen   e   mesimit   te   fluturimit.

Jeta  e  Albert  Shkurtit  ne  Shkollen  “ Skenderbej”   i  sherbeu  forcimit  te  metejshem  dhe  konsolidimit  te  tipareve  pozitive  ne  karakterin  e  tij  te  brishte.  Zgjuarsia  natyrale  e  adoleshentit  Albert  Shkurti  dhe  shkathtesia  e  fizikut   te  tij,  terhoqi  vemendjen  e  mesuesve  dhe  te  shokeve  te  klases  e  te  shkolles,  ne  dy  drejtime  kryesore:  E  para;   Vullneti   i  tij  per  te  nxene,  perbente  nje  vije  te  drejte,  ne  rritje.  Ai  nuk  dallohej  vetem  ne  zoterimin  e  nje  lende  te  vetme,  por  kishte  per  zemer,  te  gjitha  lendet  dhe  kishte  vullnetin  e  mire,  per  t’u  thelluar,  ne  vazhdimesi  ne  njohurite  shkencore.  Egzigjenca  e  tij  ne  fushen  e  te  nxenit  dhe  studimi  sistematik,  ishin  faktore  baze  qe  krijuan  mundesine  e  afishimit  te  fotografise  te  tij  ne  tabelen  e  te  shquarve  ne  mesime,  te  shoqeruar  me  nje  sivi  te  shkurter.  Alberti   i  kapte  shpejt  elementet  e  mesimit,  qe  ne  spjegimin  e  mesuesit  dhe,  me  nje  te  lexuar,  mund  te  pergjigjej  e  te  vleresohej  me  noten  me  te  larte.  Maturen,  Alberti  e  mori  me  “ medalje ari ”.  Vullneti  dhe  kembengulja  e  tij  per  te  mesuar   i   dhane  frytet  qe  priteshin  e  u  kthyen  ne  gure  themeli  per  te  pastajmen  e  tij.

E dyta;  ai  shtat   i  shkurter  por   i  lidhur  mire  mblonte  perbrnda  energji  te  pashtershme.  Alberti ,  gjate  viteve  te  shkolles  se  mesme,  mori  pjese  ne  te  gjitha  veprimtarite  fizkulturore – sportive,  ku  u  shqua  per  rezistence  e  manovrueshmeri.  Loja   e   tij  e  preferuar  ishte  ajo  e  te  gjithe  femijeve  te   moshes   se   tij  –  futbolli.  Alberti  e  luante  bukur  lojen  e  futbollit.  Ne  fushen  e  blerte,  Ai  ngjante  me  nje  valletar  elegant,   i   cili  driblonte  lehte  e  me  guxim.  Ishte  e  veshtire  ti  “merrje” topin  atij futbollisti,   i   cili  kishte  qejf  tua  kalonte  topin  neper  shale  kundrshtareve.  Ata  qe  e  veshtronin  nga  jashte,  benin  pyetjen:  Nje  imcak  si  Berti,  ku  e  gjen   tere   ate  energji   e  rezistence  qe  rreshqet  aq  bukur,  sikur  te  ishte  nje  balerine  patinatore  mbi  akull.  Zakonisht  Alberti  luante  ne  sulm  dhe  kishte  shume  fantazi  e  perdorim  topi  te  perkryer.  Vetem  me  nje  mbrojtes,  te  pa  dubluar,  veshtire  se  mund  ta  permbante  ndonje  ekip  tjeter  djalin  e  xha  Spiros.  Edhe  pse  luante  bukur  me  top,  Ai  nuk  ishte  individualist.  Albert  shkurti  gezohej,  pa  mase,  kur  ndonjeri  nga  shoket  e  tij  te  skuadres,  dilte  ne  pozicion  te  pershtatshem  shenimi  dhe  pasi  qe   i  jepte  Berti ,  nuk  dilte  huq,  por  topi  perfundonte  ne  rjete.  Gjithsesi  meritat  per  shenimin  e  golit,  Alberti  nuk  ia  atribuonte  vetes,  por  shokut   qe  realizonte  golin.  Ne  loje,  si  dhe  ne  jete,  Ai  ishte   i  qete,  teper  aktiv  dhe  sederli.  Nuk  ishte  inatci,  cmirezi,  e   i  ngurte.  Kur  dilte  fitimtar  ekipi  ne  te  cilin  bente  pjese  Berti  ngazellehej,  i  qeshte  nuri  e  gezonte, si  femije.

Ne  fund  te  gushtit  te  vitit  1958,  ne  te  ngrysur,  Albert  Shkurti,  me  shoke,  ngjiti  shkallet  e  anijes  sovjetike ” Bjelloostrov ”  dhe  u  nis  nga  porti  detar   i  Durresit  per  ne  Bashkimin  Sovjetik,  ne  udhe  ujore.  Ata  do  te  studionin  per  t’u  bere  pilote  helikopteri,  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit, ne  qytetin  e  Pugacovit,  prane  lumit  Vollga  dhe  kryeqendres  te  Saratovit.  Shkolla  e  Pugacovit  ishte  e  vetmja  e  tille  ne  hapsirat  sovjetike.  Shoke  te  tij  ne  kete  lundrim  shpreseshume  ishin:  Agim  Veleshnja;  Agim  Nanaj;  Agron  Galanxhi;  Burhan  Nurja;  Nikolle  Zhonga;  Hetem  Mehmeti;  Ndue  Logu;  Vangjel  Nakuci; Vangjel  Nasto;  Sybi  Koci;  Nasi  Leka;  Mikel  Janku; Stavri  Prenda;  Luan  Sinaj;   Muharrem  Hida;  Ali  Levanaj;  Ramo  Mejdiaj  etj.  Anija  qe  transportonte  kandidatet  per  pilote,  u  ankorua  ne  portin  grek  te  Pireut  ( Athine ),  per  t’u  furnizuar,  por  ata  nuk  u  lejuan  te  zbrisnin,  per  te  ruajtur  sekretin  ushtarak.   Ne  ate  kohe,  marredheniet  e  shtetit  tone  me  Greqine,  nuk  ishin  sic  do  ti  donim,  por  ishim  ne  thike  e  ne  pike.  Me  tej,  pas  kalimit  te  Ngushtices  te  Bosforit  ( Turqi),  anija  ndaloi  ne  portin  Bullgar te  Detit  te  Zi,  te  Varnes.  Anija  qendroi  ne  ate  port  rreth  8  ore   dhe  djemte  nga  vendi  yne  paten  mundesi  te  dilnin  ne  qytet,  afer  portit.  Ne  portin  detar  te  Kostances  ( Rumani ),  e  cila,  aso  kohe  konsiderohej  vend  mik,  anija  “ Bjelloostrov ”  ndaloi   6 – 7  ore  dhe  kandidatet  per  pilote,  u  lejuan  te  dilnin  ne  qytet.  Ne  kete  qytet,  me  nje  student  ushtarak  shqiptar  nga  ata  qe  shkonin  per  te  mesuar  fluturimin  ne  Pugacov,  ngjau  nje  e  papritur  e  kendshme,  e  cila,  po  te  thellohej,  mund  te  kishte  rrjedhoja  me  te  renda.

Djaloshi  Nikolle  Zhonga,  shok  grupi   i  Albertit,  si  gjithe  te  tjeret,  doli  ne  qytet.  Gjate  shetitjes  neper  qytet,  Nikolla,  ndjeu  nevojen  per  te  urinuar  e  u  fut  ne  wc-ne  me  te  afert.  Per  te  hyre  ishte  e  lehte,  por,  per  te  dale  andej,  ishte  thuajse  e  pamundur.  Ne  ate  kohe,  sherbime  te  tilla,  ne  qytetin  e   Konstances   dhe ne  te  gjithe  Rumanine,  kryheshin  kundrejt  shperblimit,  me  para  ne  dore.  Nikolla  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  nuk  dispononin  te  holla  ne  monedhen  rumune,  prandaj  nuk  mund  te  paguante.  Ai,  si  te  gjithe  shoket  e  grupit  ku  bente  pjese,  kishin  hipur  ne  anije,  me  duar  ne  xhepa.  Mirepo  ne  Konstanca,  “ ngeci  sharra  ne  gozhde ”.  Derisa  te  paguante  taksen,  atij   i  duhej  te  qendronte  ne  wc.  Mirepo  anija,  nga  koha  ne  kohe  mund  te  ngrinte  spirancen  e  te  nisej  dhe  Nikolla  do  te  shkeputej  nga  shoket.  Gjendja  qe  mund  te  krijohej  ne  kete  rast,  e  nderlikonte  shume  situaten.  Procedurat  kryheshin  ne  Bukuresht  dhe  “ futja  ne  loje  e  ambasades  tone,  si  veprim   i  domosdoshem  e  me  efikasitet,  merrte  mjaft  kohe.  Per  fatin  e  Nikolles,  aty  pari  kaloi  nje   emigrant  shqiptar,   i  cili, kur  degjoi  degjoi  ankimin  e  shqiptarit,  pa  patur  njohje  me  te,  “ zgjidhi  qesene ” dhe e  nxorri  Nikollen  nga  “ ngujimi ”.

Anija  sovjetike,  me   te   gjithe  kandidatet  ne  bord,  pas  “  lirimit ”  te  Nikolles  dhe  bashkimit  te  tij  me  grupin,  mberriti  ne  portin  sovjetik  te  Jugut,  ne  Odesa.  Te  nesermen,  nepermjet  udhes  se  hekurt,  duke  pershkuar  anen  Perendimore  te  territorit  sovjetik,  grupi   i  djemve  nga  Shqiperia,  shkuan  ne  qytetin  e  Pugacovit,  ne  shkollen  e  aviacionit  ku  do  te  mesonin  pilotimin  e  helikopterit  Mi-1  e  Mi-4.  Ishin  studentet  e  pare  shqiptare   qe  shkuan  ne  kete  shkolle  per  tju  nenshtruar  nje  program  te  plote  teoriko – praktik.  Nje  vit  me  pare,  ne  vitin  1957,  ne  kete  shkolle   kishin  kryer  nje  kurs  te  shkurter  specializimi  dhe  kishin  mesuar  shfrytezimin  e  helikoptereve  Mi – 1  e  Mi – 4,  disa  pilote,  te  ardhur  nga  Shqiperia  dhe  disa  te  tjere,  qe  u  bashkuan  me  ta  per  arsye  se  ishin  deklaruar  te  paafte  per  te  fluturuar  ne  aeroplanet  reaktive.  Grupi   i  piloteve  te  ardhur  nga  vendi  yne  kishin  per  komandant  njerin  nga  themeltaret  e  Aviacionit  Ushtarak  Shqiptar  te  pasluftes  se  Dyte  Boterore,  ate  qe  u  ngrit  i   pari  mbi  qiellin  e  Tiranes,  me  24  prill  te  vitit  1951;  korcarin  –  Petraq  Polena.  Ne  perberje  te  grupit  ishin  piloted:  Sulo  Saliaj;  Zebo  Durmishaj;  Mersin  Minxha;  Andrea  Stavre;  Selman  Mecaj;  Daut  Xhaferri;  Sejdo  Kamberi  dhe  Manush  Kreshpa.  Ata,  te  gjithe,  deri  atehere  kishin  fluturuar  ne  tipa  te  ndryshem  aeroplanesh  dhe  erdhen  ne  kete  shkolle   per  te  pervetesuar  vecorite  e  fluturimit  me  helikopter.

Alberti  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  formuan  nje  klase  dhe  nisen  pergatitjen  teorike,  te  paraprire  nga  mesimi   i  Gjuhes  Ruse.  Kushtet  per  te  jetuar  e  per  te  mesuar,  ne  shkolle,  djemte  nga  vendi  yne   i  gjeten  nga  me  te  mirat  e  mundshme.  Krahasuar  me  kushtet  qe  lane  ne  Shqiperi,  kushtet  ne  Pugacov  ishin  disa  hapa  perpara.  Kabinetet,  klasat  mesimore,  literatura  tekniko – shkencore  dhe  ajo  letrare  – artistike,  pedagoget,  laboratoret  etj,  ishin  mjaft  te  sofistikuar  e  te  miklonin   per  te  studiuar.  Kaloi  dimri   i  eger  rus,  ne  klasa  e  kabinete  dhe  ne  kushte  te  mira  per  ushqim,  argetim   e  per  fjetje.  Me  te  vajtur  ne  shkolle,  studentet  per  pilote  iu  nenshtruan  masave  sanitaro – mjekesore,  ku  vend  te  rendesishem  zuri  larja,  veshja  me  petka  te  kursantit  sovjetik  dhe  komisioni  ushtarako – mjekesor.

Ne  pranvere,  para  se  te  nisnin  fluturimet,  studentet  u  ndane  ne  grupe  fluturimi.  Cdo  grup  fluturimi  kishte  3 – 4  studente   dhe  drejtohej  nga  nje  instruktor   i  teknikes  se  pilotimit,  te  perzgjedhur  sa   i  takon  karakterit,  nivelit  dhe  aftesive  per  te  transmetuar  ato  qe  dinin.  Sipas  rregullit  te  pergjithshem  te  mesimit  te  shkences  te  fluturimit,  udha  e  ajrit  me  studentet  e  grupit  te  Albert  Shkurtit  nisi  nga  lundrimi  ajror  me  aeroplanin  e  thjeshte  e  te  lehte,  me  helike,  Jak -18.  Ketej  ia  nisen  dhe  djemte  e  grupit  ku  bente  pjese  Albert  Shkurti.  Por,  para  se  te  ngriheshin  ne  ajer  me  instruktorin,  ata,  bene  nje  pergatitje  ne  toke,  e  cila  zgjati  rreth  dy  jave.  Ajo  ishte  thjesht  nje  perseritje  e  veprimeve  te  pilotit  te  ardhshem,  nga  futja  ne  kabinen  e  avionit,  deri  sa  te  dilte  prej  saj,  pas  kryerjes  te  fluturimit.  Nisja  e  lundrimit  ajror  me  serine  e  aeroplaneve  me  te  lehte  mesimore,  ka  arsyet  e  veta,   te  cilat  ata  qe  ngrihen  ne  ajer   i  dine  me  mire.  Shpejtesia  e  vogel   qe  fal  shume  dhe  manovrueshmeria   e  madhe,  se  basahku  me  tolerancen,  jane  disa  pika  te  shendosha  ku  bazohet  gjykimi  per  ti  dhene  instruktorit  te  fluturimit  me  shume  mundesi  per  te  korrigjuar  ndonje  gabim  te  mundshem   te   lundruesit  ajror  fillestar.

Sipas  rregullave  e  instruksioneve  te  pergatitjes  ajrore,  ata  qe  pergatiteshin  per  t’u  bere  pilote,  perpara  se  te  nisnin  vozitjen  ajrore,  pas  pergatitjes  teorike  ne  kabinete  dhe  asaj  ne  toke,  neper  grupet  e  fluturimit,  detyrimisht   i  nenshtroheshin  hedhjes  me  parashute.  Kjo  ishte  ne  kuadrin  e  masave  paraprake,  per  te  patur  njohuri  mbi  parashuten  dhe  parashutizmin;  per  braktisjen  e  aeroplanit  me  te  cilin  fluturonin,  ne  rast  rreziku.  Behet  fjale  per  pamundesine  e  vijimit  te  fluturimit,  te  shkaktuar  nga  ndonje  parregullsi  ne  aeroplan  apo  per  gabime  te  renda  te  atij  qe  mesonte pilotimin.   Hedhja  me  parachute  realizohej  me  parashuten  e  desantit   te  veshur,  e  cila  kishte  kupole  te  madhe   ( rreth  85  m/2 )  e  cila  hapej  vete,  nepernjet  nje  mekanizmi  sahat,  me  nje  litar  te  mberthyer  ne  bordin  e  aeroplanit  te  parashutimit  dhe  nje  tjeter,  e  cila  ishte  parachute   rezerve,  e  lidhur  me  te  paren  me  disa  rripa  te  forte,   te  cilen,  ai  qe  hidhej  e  mbante  ne  gjoks  dhe  e  hapte  vete,  me  anen  e  nje  mashe  te  kuqe,  te  cilen  e  mbante  me  dote  te  vendosur  siper  saj,  per  lehtesi.  Parashuta  reserve,  si  rregull  hapej  ne  rastin  kur  ajo  kryesore  nuk  hapej  vete,  pas  3  sekondash  nga  shkeputja  prej  aeroplanit,  ose  kur  parashuta  kryesaore  nuk  mbushej  plotesisht  me  ajer.

Studentet  e  grupit  ku  bente  pjese  Albert  Shkurti,  te  cilet  e  kryen  te  plote  ciklin  trevjecar  te  pergatitjes  dhe  ne  fund  u  diplomuan  pilote  helikopteri,  u  hodhen  me  parachute  tri  here  (  nje  here  ne  cdo  vit  mesimor,   i  cili  perkonte  me  pervetesimin   e  nje  tipi  aeroplani ).  Hedhja  e  pare  me  parachute,  e  cila  eshte  dhe  me  e  veshtira  ( parashutisti  shkon  drejt  se  panjohures ),  u  percoll  me  teper  me  gezimin  e  te  provuarit   te  nje  gjeje  te  re  dhe  me  entusiazmin  e  moshes adoleshente.  Studentet  kishin  ne  anen  e  tyre  dhe  faktin  qe  ishin  shqiptare  dhe  kishin  seder  e  asnjeri  nuk  donte  te  shkeputej  nga  shoket.  Dy  hedhjet  e  tjera, paraqitnin veshtiresi mbasi ai qe do te hidhej  e  njihte  procesin  e  hedhjes  e  te  renjes;  kishte  njohuri   dhe mbi  mundesine   e  parregullsive  qe  mund  te  ngjanin  gjate  parashutimit.

Ishte  pranvere  e  vitit  1959.  Debora  e  dimrit  te  gjate  e  te  ashper  rus,  kishte  nisur  te  shkrinte  dhe  ne  aerodromin  fushor  te  Staraja  Bambioshka,  ku  do  te  nisnin  fluturimet,  vende – vende  kishte  nisur  te  buiste  bari  duke  krijuar  disa  vatra  te  gjelberta,  ne  siperfaqen  dominuese  te  mbuluar  nga  qilimi   i  bardhe   i  bores.  Hedhja  u  be  me  aeroplane  An – 2,   i  cili  konsiderohet  si  me   i  pershtatshmi  per  parashutim.  Aeroplani  An – 2,  ne  mengjes,  heret,  kur  mbi  aerodrome  nuk  frynte  ere,  u  ngjit  ne  lartesine  800 m,  dhe  mbi  aerodrome,  u  realizua  hedhja  me  parashute  e  studenteve  shqiptare,  hedhje  e  cila  rezultoi  e  suksesshme.   Duhet  thene  se  masat  organizative   qe  merrte  shkolla  ne  keta  raste  ishin  te  perpikta  dhe  disiplina,  rregulli  dhe  kerkesa  e  llogarise  ishin  tipike,  ushtarake  ruse.

Mesimin  e  fluturimit,  Alberti  dhe  shoket  e  tij  e  nisen,  ne  aerodromin  fushor  te  Staraja   Bambioshka,  prane  qytetit  te  Pugacovit,  disa  dite  pas  hedhjes  se  pare  me  parashute.  Vozitja,  ne  ajer,  me  instruktorin  e  teknikes  se  pilotimit  ne  kabinen  e  dyte,  nisi  me  aeroplanin  e  lehte  mesimor  me  helike,  te  tipit  Jak – 18  te  thjeshte.  Meqenese   siperfaqja  e  fushes  aerodrome  ishte  e  mbuluar  nga  bora,  vozitja  ajrore,  fillimisht  u  krye  me  perdorimin  e  slitave  nen  rrota.  Gjate  levizjes  te  aeroplanit  neper  aerodrome,  sic  ishte  procesi   i  daljes  ne  brezin  e  ngritjes,  ndalimi   i  aeroplanit,  pas  shuarjes  se  shpejtesise,  pas  uljes  etj,  studentet  e  grupit  ishin  te  detyruar  ta   shoqeronin  aeroplanin,  duke  e  mbajtur  per  krahu  dhe  per  ta  ndihmuar  qe  te  rrotullohej.  Kjo  ishte  pune  cfilitese  por  e  domosdoshme.  Te  qendroje,  ne  sferen  e  veprimit  te  rrymave  te  ajrit  qe  prodhon  helika,  ne  temperaturat  e  ajrit  rrethues   – 20  grade  Celsius  (  gjate  dy  javeve  temperature  zbriti  ne  -30  grade  Celsius )  ishte  nje  sacrifice  e  madhe,  por  ajo  u  perballua  nga  djemte  shqiptare,  te  mesuar  me  klime  mesdhetare.

Cdo  student,  fluturoi  ne  aeroplanin  Jak  – 18  rreth  100  ore  e  ne  te  gjitha  detyrat  e  programit  te  pergatitjes  ajrore.  Nuk  me  duken  pak.  Alberti,  si  djale   i  zgjuar,   i  urte,   i  sjellshem   e  i   vemendshem,  i  pervetesoi  shpejt  dhe  qendrueshem  elementet  e  fluturimit.  Ai  u  leshua  ne  fluturime  vetem, ( pa  nistruktorin  e  fluturimeve  ne  kabinen  e  dyte)  ne  grupin  e  pare  te  studenteve  qe  u  leshuan  ne  fluturime  vetem.  Ai  pati  rritje  te  vazhdueshme  ne  tekniken  e  pilotimit  dhe   i  zgjeroi  dukshem  njohurite   teorike  mbi  fluturimin  ne  hapesire.  Edhe  instruktori   i  tij, bente  te  habiturin  e  ndjente  kenaqesi   kur  veshtronte  progresin  e  Albertit  e  krenohej  me  studentin  “  e  arte ”  nga  Shqiperia.  Ne  perfundim  te  programit  te  pergatitjes  ajrore,  me  aeroplanin  e  lehte  mesimor  me  helike  Jak – 18,  Albert  Shkurti  dhe  shoket  e  tij,  iu  nenshtruan  nje  fluturimi provim,  ku  ai  “ shkelqeu ”  dhe  fitoi  te  drejten   per  te  fluturuar  ne  helikopterin  MI – 1,   i  cili  eshte   I  ndjeshem   e  kapricioz,  ne  pilotim.  Gjate  fluturimeve  ne  aeroplanin  Jak – 18,  Alberti  kishte  instructor  te  teknikes  se  pilotimit  togerin  sovjetik  Cirkov,   i  cili  ishte  me  kombesi  ruse.

Ne  dimrin  e  acarte  rus,  studentet  shqiptare,  te  pamesuar  me  temperaturat  e  uleta  te  ajrit,  sapo  zgjoheshin,   ne  mengjes,  gjysme  te  veshur,  duhet  te  dilnin  ne  gjimnastiken  e  mengjesit,  e  cila  perfshinte  vrapimin,  ushtrime  te  lira  gjimnastikore  ne  natyre  dhe  ushtrime  ne  vegla  gjimnastikore.  Vendasit  kete  nuk  e  kishin  problem  kurse  per  tanet  kjo  ishte  nje  sacrifice  e  madhe.  Djemve  nga  Shqiperia  u  kishte  punuar  mendja  mbrapsht  dhe  kishin  bere  te  veten  nje  prapesi:  Ata,  derisa  te  rridhte  koha  e  gjimnastikes  te  mengjesit,  e  cila  e  kishte  kohezgjatjen  rreth  30  minuta, qendronin  “ te  ngujuar ”  ne  wc.  Atje  ishte  me  ngrohte  dhe  drejtuesve  te  kursit  nuk  u  shkonte  mendja  tek  kjo  “ manover ”.  Kur   i  rane  hiles  ruset,   per  kete  “ manover  “  te  shqiptareve,  ne  kohen  e  fizkultures  te  mengjesit,  pyesnin,  me  shpoti:  “  Ku  ndodhen  studentet  shqiptare ”?  Dhe  pergjigjeshin,  vete: ¨”  Ata  ndodhen  ne  wc ”!  Kjo  nuk  kalonte  e  pashoqeruar  me  te  qeshura  me  ze  te  larte  e  me  ironi.

Kushtet  per  jetese  e  per  te  studiuar,  ne  Pugacov  ishin  ne  shkallen  me  te  larte  te  mundeshme. Studentet  nga  vendi  yne,  te  pamesuar  me  temperaturat  e  uleta  te  ajrit,  u  familjarizuan  me  vonese  me  gjendjen , ama  u  pershtaten.  Atyre  u  zjente  gjaku  nga  mosha  rinore  qe  kishin;  ishin  te  veshur  me  petka  te  ngrohta  dhe  ushtroheshin  ne  sportet  e  tyre  te  preferuar.  Albert  Shkurti  e  kishte  shpirtin  tek  futbolli  edhe  pse  e  dinte  qe  kjo  loder te  le  te  shkurter  ne  shtat.  E  gjente   “dritaren”  per  t’u  marre  me  futboll  djali   i  xha  Spiros,  ndonese  luante  dhe  lodra  te  tjera,  si  basketbolli,  se  bashku  me  Sotiraq  Gjylametin;  Sybi  Kocin;  Vangjel  Naston  etj.  Bente  c’bente  e  dilte  per  te  luajtur  futboll  Berti,  ne  shoqerine  e  Burhan  Nures;  Mikel  Jamkut;  Agim  Nanaj  etj.  Po  ta  veshtrosh  dhe  tani  qe  po  u  afrohet  te  tetedhjetave,  Albert  Shkurti,   ne  shtat,  eshte  po   i  atille=  i   imet  e  shtatshkurter.  Loja  e  futbollit,  ne  kete  dukuri  ka  ndikimin  e  vet. I dashuruar  pas  lojes  se  futbollit,  edhe  ne  ata  kushte  te  veshtire  (  siperfaqja  e  tokes  ishte  e  mbuluar  nga  Debora ),  Alberti  dhe  idhtaret  e  tjere  te  kesaj  loje  burrerore   i  gjeten   e   i  shfrytezuan  mundesite  per  te  rritur  shkallen  e  kualifikimit,  ne  futboll.

Pugacovi,  ne  rrethina  kishte  tre  aerodrome  fushore  me  permasa  te  kufizuara  te  pershtatshem  per  shfrytezimin  e  aereoplaneve  me  helike.   Ne  kete  qytet,  studentet  shqiptare  te  grupit  ku  bente  pjese  Alberti,  fluturuan  ne  aeroplanet  fillestare  Jak – 18,  nje  vit  dhe  ne  helikopteret  e  lehte  Mi – 1,  nje  vit  tjeter.  Si  rregull,  per  shkak  te  debores   qe  binte  vazhdimisht,  fluturimet,  zhvilloheshin  ne  pranvere,  mbasi  shkrinte  Debora  dhe  ne  stinen  e  veres,  kur  fusha  jeshilonte  nga  bari.  Vjeshta  dhe  dimri   i  kushtoheshin  pergatitjes  teorike,  ne  klase  e  ne  kabinete.  Kushtet   per   te  mesuar  teorine,  ne  kete  shkolle  ishin  nga  me  te  mirat  ne  hapsirat  sovjetike  te  asaj  kohe.  Ato  krijonin   mundesi  per  t’u  thelluar  ne  problemet  teorike  dhe  ne  shkence,  si  ne  fushen  e  aeronautikes  dhe  ne  kuadrin  e  peftimit  te  cultures  se  pergjithshme.  Literatura  e  shumellojshme  bashkekohore  ishte  cilesore  dhe  mbushte  raftet  e  bibliotekes.  Ndoshta  do  te  ishte  e  tepert   te  thuhet  se  pedagoget  qe  drejtonin  lende  te  ndryshme  ishin  ne  nivele  shume  te  larte  e  mund  te  krahasoheshin  vetem  me  shkencetare.

Per  te  minimizuar  efektin  e  te  ftohtit  te  pafamiljarizuar,  ne  fjetinat  e  studenteve,  por  jo  vetem,  naten  realizohej  ngrohje,  me  disa  soba  te  vecanta  me  gaz,  te  cilat  quheshin  pjecka.  Per  te  monitoruar  pjecken  dhe  per  te  kontrolluar  fjetinen,  sipas  nje  grafiku,  me  mirekuptimin  e  studenteve,  cdo  nate  njeri  syresh  bente  sherbim.  Ne  nje  nate  dimri  te  vitit  1958 – 1959,  te  gjithe  studentet  ne  gjume  dhe  te  qete  se  shoku   i  tyre  monitoronte  situaten,  pushonin  per  shtate  pale  qejfe.  Studenti  Nikolle  Zhonga,  po  ai  qe  desh  mbeti  ne  wc –  ne  e  Kostances,  kishte  radhen  e  sherbimit,  nen  efektin  e  ngrohjes  qe  jepte  pjecka   e  kishte  kapluar  gjumi  dhe  soben   e  kishte  lene  te  hapet.   Naten,  nga  soba  rrodhi  gaz  e  fjetina  u  mbush  me  gaz  karbonik .  Nen  efektin  e  gazit  qe  thithen,  studentet  ishin  ne  gjume  te  thelle,  te  alivanosur  (  gjendje  lipotimie ).  Ne  mengjes,  fale  kujdesit  te  kapterit  qe  bente  zgjimin  dhe  nderhyrjes  energjike  te  personelit  rus  te  sherbimit,  u  happen  dritaret  e  fjetines  forcerisht  dhe  ajri   i  fresket   i  atmospheres  depertoi  ne  hapsiren   e   fjetines  ku  dergjeshin  studentet   shqiptare   te  rrezikuar.  Keshtu  u  shpetuan  studentet  shqiptare,  dhe  u  shmang  nje  tragjedi  e  papare.

Ne  vitin  e  dyte  te  shkolles,  qe  i  perket  vitit  1960, studentet  shqiptare  te  grupit  ku  bente  pjese  Albert  Shkurti,  fluturuan  ne  helikopterin  e  lehte  Mi – 1,  te  cilin  ata  e  emertuan  “ mistrec ”.  Fluturimet  u  zhvilluan  ne  aerodromin  e  qytetit  te  Sizranit,  qarku   i  Kuibishevit;  afer  tij.  Muajt  e  dimrit  1959 – 1960  u  shfrytezuan  per  te  njohur,  teorikisht  vecorite  e  shfrytezimit  te  helikopterit  Mi-1.  Si  aparat  fluturues,  helikopteri  ka  disa  gjera  te  perbashketa  por  ka  dhe  ndryshime  cilesore,  ai  vertet  fluturon  por  nuk  eshte  aeroplan.  Ndryshimet  mes  dy  aparateve  fluturues  ishin  te  domosdoshem  te  sqaroheshin  me  pare  teorikisht  e,  me  nisjen  e  fluturimeve  instruktori  i  fluturimit  ua  deftonte  dhe  praktikisht.  Ne  helikopterin  Mi – 1,  cdo  student  fluturoi  perafersisht  60  ore.  Kaq  ishte  e  mjaftueshme, per  te  pare  e  per  t’u  ambjentuar  me  aparatin  e  ri  fluturues. Perfundimi   i  fluturimeve  me  helikopterin  Mi – 1,  shenoi  mbylljen  e  vitit  te  dyte  te  kohes  studimore  te  shkolles  se  aviacionit.  Sic  ishte  marreveshja  e  lidhur  mes  dy  shteteve  e  dy  ushtrive  tona  “ mike ”,  studentet  shkuan  ne  vendlindje,  per  te  takuar  njerezit  e  tyre  te  dashur  e  per  te  pushuar,  nje  muaj  me  radhe.  Alberti  qendroi  ne  Tirane,  aty  ku  kishte  familjen  dhe  shoqerine  e  tij  te  femijerise. Ai  u  shmall  me  ta  dhe  qendroi  ne  shoqerine  e  miqve  te  tij  te  kohes   para  se  te  shkonte  per  studime  aeronautike  ne  Bashkimin  Sovjetik.  Kaloi  muaji   i  pushimve  dhe  djemte  qe  studionin  per  pilote,  ne  fund  te  shtatorit  te  vitit  1960  u  kthyen  serish  ne  Bashkimin  Sovjetik.  Fillimisht,  me  nje  aeroplan  transorti  te  tipit  TU-104,  ata  fluturuan  nga  Rinasi  ne  Moske  e  pas  2  diteve  (  neteve )  rrugetimi  me  tren,  u  sistemuan  ne  qytetin  Jugor  te  Batajskut,  ne  qarkun  e  Rostovit  mbi  Don,  ku  do  te  vijonin  pergatitjen  teorike  dhe  fluturimet  ne  helikopterin  e  mesem  ushtarak  MI – 4.  Principi   i  funksionimit  te  ketij  helikopteri,  ne  thelb,   ishte   i  perafert  me  ate  te  helikopterit  MI – 1, me  te  cilin ata,  tashme  kishin  fluturuar  goxha  dhe  e  njihnin.  Prandaj,  pergatitja  teorike,  per  ta  ishte  nje  perseritje  e  thjeshte  por,  ne   nivele  te  rinj,  me  te  larte.  Duhet  thene  se  klima  ne  vendstudimin  e  ri,  i  cili,  shtrihet  ne  rajonin  e  Kaukazit  te  Veriut  eshte  me  e  bute  dhe  disi  me  e  afert  me  klimen  e  vendit  tone.  Prandaj  studentet  shqiptare  u  familjarizuan  me  lehte  e  me  shpejt  me  vecorite  klimaterike  te  zones.

Ne  Rergjimentin  shkolle  te  Batajskut  studentet  e  grupit  te  Albert  Shkurtit  u  bashkuan  me  nje  grup  solid  studentesh  shqiptare,  te  cilet  kishin  ne  perberje  36  studente  (  ishte  grupi  me   i  madh   i  studenteve  shqiptare  te  aviacionit,  qe  kishte  ardhur  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit ).  Ata  do  te  fluturonin  ne  aeroplanin  fillestar  mesimor  te  tipit  Jak – 18A  e  me  pas  ndaheshin  ne  destinacione  te  tjere,  perfshi  helikopterin  kunder  nendeteseve. Ne  muajin  tetor  te  vitit  1960,  nga  shkolla  e  Pugacovit,  erdhen  ne  Regjimentin  e  Batajskut  10  studente  per  pilote,  te  cilet,  deri  atehere  kishin  fluturuar  ne  aeroplanin  Jak – 18,  rreth  100  ore  e  do  te  mesonin  shfrytezimin  e  helikopterit  Mi – 1  e  me  pas  ate  Mi – 4.  Te   tre  grupet  e  studenteve  nga  vendi  yne,  pavaresisht  se  fluturonin  me  tipa  te  ndryshem   e  jo   ne   te   njejtin   vend,   u   sistemuan  ne  te  njejten  banese,  ne  qytetin  e  aviacionit  (  Aviogorodok ).  Banesa  ishte  dykateshe,  ne  mes  te  pyllit.  Perpara  saj  ishte  nje  shesh   i   betonuar   i  cili  shfrytezohej  per  te  bere  pergatitje  rrjeshtore,  rrjeshtimet  dhe  shetitjen  e  mbremjes.  Studentet  shqiptare,  banonin  ne  seksione  te  ndryshem,   ne  katin  e  pare  te  baneses;  mjediset  e  perdorimit  te  perbashket  (  banjat,  lavamanet,  lenkomnaten; etj )  i  shfrytezonin  te  trija  palet.  Ne  katin  e  dyte  te  baneses,  ishin  sistemuar  nje  grup  studentesh  nga  Hungaria,  te  cilet  fluturonin  ne  aeroplanin  Jak – 18 A,  ne  nje  skuadrile  me  vete.  Ata  do  te  pergatiteshin  pilote  gjuajtes  – bombardues,  ne  aeroplane  te sofistikuar  te  kohes.  Ne  fillimet  e  vitit  1961, ne  regjiment  erdhi  nje  grup  pilotesh  nga  Kuba,  te  cilet  do  te  pergatiteshin  per  te  fluturuar  me  helikopterin  Mi – 4,  me  emergjence  per  tiu  pergjigjur  flake  per  flake  situatave  qe  kalonte  vendi   i  tyre  ne  ate  kohe. Ata  ishin  oficere  me  poste  drejtuese  ne  Ushtrine  kubane  dhe  erdhen  me  statusin  e  luftetarit  te  Revolucionit  Kastrist.

Ne  grupin  e   ngushte, ( ne  ate  te  fluturimit ),  Albert  Shkurti  kishte  gjirokastritin  e  zgjuar  Nasi  Leka  dhe  studentin  e  talentuar  nga  Kuci  i  Kurveleshit  –  Ramo  Mejdiaj.  Mbasi  kaluan  tre  vjet  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit  ( dy  vjet  ne  Pugacov  e  nje  tjeter  ne  Batajsk )  dhane  dhe  provimet,   ne  teori  e  ne  praktike,  Berti  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  u  diplomuan  pilote  helikopteri,  me   “licence ” per  te  drejtuar  helikopterin  e mesem  ushtarak  Mi – 4.  Ne  fund  te  muajit  gusht  te  vitit  1961, djemte  te  diplomuar  pilote  helikopteri,  me  nje  aeroplan  sovjetik  te  tipit  TU  – 104,  u  kthyen ne  Tirane,  ne  rruge  ajrore. Pas lejes te zakonshme prane familjes, ata u paraqiten per t’u emeruar ne detyre , ne  repartin  e  perzier  te  aviacionit  ne  Laprake.

Ne  ate  kohe,  ne  Skuadrilen  e  aviacionit  ne  Laprake  ishin  ne  fluturim  4  helikoptere  MI – 4, me  limite  te  kufizuara   dhe  3  helikoptere  MI – 1, me  resurse  thuajse  te  paprekur.  Pilote  qe  fluturonin  ne  keta  helikoptere  ishin:  Sejdo  Kamberi;  Andrea  Stavre;  Zebo  Durmishi;  Llazar  Cyci;  Manush  Kreshpa ;  Daut  Xhaferri  dhe  Selman  Mece. Meqenese  numeri  dhe  resurset  e  trupit  dhe  ata  motorrike  ishin  te  kufizuar,  disa  pilote  me  teknike  pilotimi  dhe  metode  pune  te  pershtatshme  te  sapodiplomuar  si  Agim  Nanaj;  Vangjel  Nasto  e  Sybi  Koci  u  derguan  ne  Vlore,  ne  Shkollen  e  Aviacionit,  per  te  dhene  mesime  fluturimi   ku  fluturuan  per  shume  vite  si  instruktore  te  teknikes  se  pilotimit  ne  aeroplanet  Jak – 18A, me  ndryshime  te  pandieshme  ne  konstruksion  e  ne  te  dhena  fluturuese,  te  cilet  ishin  emertuar Tip – 61  te  prodhuar  ne  uzinat  kineze  te  aviacionit.  Mjaft  pilote  te  tjere  te  tjere  u  derguan  ne  reparte  te  ndryshem  te  aviacionit, ne  detyra  prane  fluturimeve. Disa  pilote  te  rinj  si  Nasi  Leka;  Agim  Veleshnja  e  Nikolle  Zhonga  u  liruan  nga  ushtria,  per  shkaqe  te  ndryshem.  Nje  berthame  pilotesh  te  rinj,  benin  pjese:  Ndue  Logu;   Hetem  Mehmeti  dhe  Albert  Shkurti,  u  rrjeshtuan  perkrah  piloteve  qe  gjeten  dhe  u  kompaktesuan  me  ta e  fluturuan  ne  helikopteret  Mi – 4  per  te  cilet  ishin  diplomuar.  Ne  kushtet  qe  gjeten,  pilotet  e  rinj, nuk  mund  te  avanconin  ne  profesion,  por  nuk  iu  ndane  fluturimit  edhe  pse  me  ore  te  kufizuara  dhe  ne  detyra ajrore  te  thjeshta,  sa   per   te  ruajtur  shprehite  e  teknikes  se   pilotimit,  si  ceshtje  thelbesore  per  nje  pilot.  Instruktor   i  teknikes  se  pilotimit  ne  fluturimet  e  tyre  ishte  mjeshtri   i  shfrytezimit  te  helikopterit  Mi – 4, krutani – Selman  Mece.

Ne  pranveren  e  vitit  1963, nga  uzinat  kineze  te  aviacionit  mberriten  ne  skuadrilen  e  Laprakes,  13  aeroplane  te  lehte  transporti  te  tipit  An – 2.  Njeri  syresh  ishte   i  pajisur  me  aparature  per  sperkatje  dhe  pluhurosje   nga  ajri;  dy  ishin  te  pajisur  me  kolltuqe  dhe  te  izoluar,  te  cilet  sherbyen  per  transportimin   nepermjet  ajrit  te  personaliteteve  partiake  e  shteterore  dhe  10  te  tjere,  u  perdoren  per  destinacione  te  ndryshem,  ne  interes  te  mbrojtjes  e  te  popullsise.  Albert  Shkurti  dhe  disa  pilote  te  tjere,  te  cilet,  deri  atehere  fluturonin  ne  helikoptere,  per  shkak  te  resurseve  te  pamjaftueshem  ne  keta  mjete,  u  praktikuan  per  te  mesuar  e  per  te  shfrytezuar  aeroplanin  e  ri,  te  sapoardhur.  Ne  kete  grup  benin  pjese:  Albert  Shkurti;  Zebo  Durmishi;  Llazar  Cyci;  Daut  Xhaferri  etj.  U  rikthyen  ne  fluturim  dhe  piloted  e  diplomuar  per  te  fluturuar  ne  helikopterin  Mi – 4,  si  dhe  ata  qe  kishin  nderprere  fluturimet  ne  Bashkimin  Sovjetik,  me  helikopteret  Mi – 1, te  cilet,  deri  atehere  sherbenin  ne  detyra  te  ndryshme,  prane  aviacionit.  Me  komandant  Petrit  Majlindin,  pas  nje  rikualifikimi  ne  aeroplanet  An – 2,  ata  nisen  fluturimet  me  kete  avion,  ne  detyra  te  ndryshme.

Albert  Shkurti,  ne  perberje  te  ekipazheve  ajrore,  here  ne  cilesine  e  pilotit  te  dyte  e  here  si   komandant  ekipazhi,  kreu  ulje  me  aeroplanin  An – 2,  thuajse  ne  te  gjithe  aerodromet  dhe  fushat  e  blerta  te  vendit  tone.  Teknika  e  larte  e  pilotimit,  qetesia,  saktesia,  disiplina  e  larte  ne  veprime  dhe  kujdesi   i   shtuar   i  “ heroit ” te  ketij  shkrimi,  u  shpalosen  ne  cdo  rast,  sidomos  kur  shkohej  ne  ulje,  ne  fushen  e  blerte  te  Kukesit  ( Bicaj);  ne  ate  te  Gjirokastres  (  Valare  )  etj.  Berti  u  ul  dhe  ne  aerodromin  e  Rinasit;  ne  qytetin  “  Stalin ”;  ne  Shkoder  ( Shtoj );  ne  Vlore;  ne Korce  ( Drenove )  e  gjetke.  Ne  vajtjet  e  Albertit  dhe  te  shokeve  te  tij  qe  fluturonin  ne  aeroplanet  An – 2,  fillimisht  u  dergua  ne  qytetet  perkates,  shtypi   i  dites,  posta  ushtarake  dhe  ne  ndonje  rast  u  transportuan  njerez,  ne  variantin  sanitar etj.  Pjesemarrja  ne   te   tilla  detyra  ajrore  si  dhe  duke  fluturuar   me  ore  te  tera,   i  sherbyen  Albert  Shkurtit  per  pjekjen  e  metejshme  te  tij  si  pilot.

Ne  vitin  1967, ne  muajin  dhjetor, (  data  e  sakte  5  e  muajit  te  fundit  te  vitit)  u  formua  Regjimenti   i  Helikoptereve,  me  qender  ne  Farken  e  Madhe.  Viti  pasardhes,  ishte  vit  i  organizimit  te  kesaj  njesie  luftarake.  Regjimnti   i  helikoptereve  u  krijua  si  rezrve  e  ne  sherbim  te  Shtabit  te  Pergjithshem  te  Ushtrise  Popullore.  Puna  nisi  me  perkthimin  dhe  me  pershtatjen  e  literatures  teknike.  Se  pari,  u  perkthye  Instruksioni   i  Teknikes  se  Pilotimit  te  helikopterit  Mi – 4,   i  cili  do  te  ishte  helikopteri  baze  i  regjimentit  dhe   i  ushtrise.  Ne  kohe  rekord  u  perkthye,  u   redaktua  e  u  daktilografua   konstruksioni   i  motorrit  Ash  –  82  V  dhe  Konstruksioni   i  helikopterit  MI – 4.  Perkthimi  u  krye  nga  oficere  specialiste  me  intelekt  te  spikatur   te  cilet  kishin  studiuar  ne  Bashkimin  Sovjetik  dhe  qe  zoteronin  Gjuhen  Ruse  me  mire  nga  te  tjeret.  Me  aksion  u  pergatiten  skema  e  makete  funksionale,  si  dhe  u  grumbullua  literature  e  nevojshme  tekniko – shkencore.  Ishte  shans   i  madh  qe  ne  ate  kohe,  ne  sherbimin  inxhenjero – teknik  perfshiheshin  kuadro  qe,  jo  vetem  zoteronin  Gjuhen  Ruse,  por  kishin  dhe  njohuri  te  thella  si  specialiste  aviacioni  te  mirefillte.  Me  cilesi  te  larte  e  kompetence  shkencore  kontribuan  kuadrot:  Tajar  Ramadani;  Apollon  Bace;  Naltor  Shehu;  Dajlan  Birce;  Vebi  Punavija  etj.  Ne  krye  te  regjimentit  te  ri  u  vu  piloti  i  klasit  te  pare  Lulo  Musai  ( Spahaj),   i  cili,  deri  atehere  kishte  fluturuar  ne  disa  tipa  aeroplanesh,  perfshi   aeroplanin  e  sofistikuar  Mig – 19  PM.  Ai  kishte  akkumuluar  pervoje  te  gjate  e  me  vlere,  si  fluturues  e  si  drjtues  si  dhe  kishte  disa  tipare  e  aftesi   te  rralla  organizuese  dhe  drejtuese.

Struktura   organike  e regjimentit  te  sapokrijuar  u  plotsua  me  pilote  te  kategorive  e  te  niveleve  te  ndryshem  te  mbledhur  nga  reparte  te  tjere  dhe  me  te  larguar  nga  fluturimi  perkohesisht  dhe  me  teknike  e  specialiste  me  pervoje  ne  shfrytezimin   aeroplaneve  dhe  te  helikoptereve,   po  te mbledhur  si  te  paret.  Disa  syresh  kishin  pervoje  te  gjate  e  ishin  bere  “mjeshter”  te  shfrytezimit te  helikopterit  MI – 4.  Te  tille  ishin  Sejdo  Kamberi;  Andrea  Stavre;   Selman  Mece;  Manush  Kreshpa  etj.  dhe  kuadrot  e  profilit  teknik  e  specialist  si  Andon  Koroveshi;  Fadil  Kashri;  Eljaz  Kraja;  Myslym  Gjoka  dhe  me  te  rinjte  si:  Tajar  Ramadani;  Dajlan  Birce;  Jemin  Nanaj;  Seit  Shehu;  Naltor  Shehu;  Petrit  Levanaj;  Ibrahim  Kapllani;  Vebi  Punavija;  Hysen  Hila etj. etj.  te  cilet  u  bene  shtylla  kryesore  te  regjimentit  dhe   i  vune  shpatullat  e   i  dhane  tonin  stervitjes  ajrore  me  helikopteret  Mi – 4.  Mjaft  kuadro  te  profilit  pilot,  teknik  e  specialist  aviacioni  qe  mbushen  strukturen  organike  te  regjimentit  te  ri,  erdhen  nga  repartet  e  tjere  te  aviacionit,  ku  kishin  dhene  kontributet  e  tyre  ne  drejtim  te  rritjes  profesionale  individuale  dhe  si  specialitet.  Disa  pilote,  si  Halit  Bulku;  Mustafa  Cici;  Jorgo  Tabaku;  Mentor  Rrugia;  Mustafa  Gjokutaj;  Mark  Qypi;  Nustret  Bilani;  Baftjar  Metaj  etj, deri  atehere  kishin  fluturuar  ne  aeroplane  reaktive  gjuajtes – bombardues.  Te  tjere  pilote  si  Ramo  Mejdiaj;  Stavri  Prenda;  Luan  Sinaj;  Ali  Levanaj;  Mihallaq  Nole;  Idriz  Kasaj;  Sotiraq  Gjylameti;  Namik  Agolli;  Cen  Cenaj;  Vangjel  Postoli  etj.  pas  perfundimit  te  shkolles  ne  Bashkimin  Sovjtik  ose  nderprerjes  te  studimeve  atje,  pas  kthimit  ne  Atdhe,   kishin  sherbyer  ne  repartee  te  ndryshem  te  ushtrise,  prane  aviacionit.

Ne   krye   te  regjimentit   te  sapokrijuar,   per   drejtimin   e   edukimit   ideopolitik   te   efektivave,   u   caktua   piloti   Tomorr   Avdia,   I   cili,  me   pare   kishte   fluturuar   ne   aereoplane   reactive   gjuajtes  –  bombardues   Mig –  15,  ne   Regjimentin   “  Peza  “   te   Qytetit  “  Stalin ”.   Tomorri   u   caktua   komisar    i   regjimentit,   ne   krah   te   komandantit   Lulo   Musai   ( Spahaj).  Ai  u  ul   i   pari  ne lendinen  me  bar  e  me  ferra,  ne  Fushefarke,  perpara  xhamise,  me  nje  helicopter  Mi – 4,  me  teknik  borti  Vebi  Punavine.  Fluturimet  me  helicopter,  derisa  u  ndertua  baza  ajrore  e  Farkes  se  Madhe,  kryheshin  nga  aerodrome   i  Tiranes,  ne  Laprake.  Me  argumenta   bindese  e  me  logjike  te  forte  strategu  ushtarak,  komandant  Lulua  argumentoi  perpara  udheheqjes  se  ushtrise  se  Farka  e  Madhe,  me  afersine  nga  Metropoli  Shqiptar  dhe  me  pozicionin  strategjik  per  kohen,  ishte  vendi  me   i  pershtatshem  per  dislokimin  e  Regjimentit  te  Helikoptereve, ne  formim  e  siper.

Ne  programin  e  fluturimeve  nga  aerodromi  i Tiranes,  perfshiheshin,  kryesisht  ushtrime  ne  “ varje”;  fluturime  ne  “rreth”  e  ne  zone  dhe  ndonje  largim   i  thjeshte  nga  vendi  ku  ngriheshin.  Qellimi   i  ketyre  fluturimeve  te  thjeshte  e  prane  aerodromit  te  ngritjes,  ishte  rivendosja  e  mjeshterise  te  pilotimit,  per  ata  qe  me  pare  kishin  fluturuar  ne  helikopterin  Mi – 4  si  dhe  familjarizimin  me  vecorite  e  shfrytezimit  te  helikopterit  Mi – 4,  per  ata  qe  kishin  fluturuar  ne  aeroplane  te  ndryshem.

Instruktore  te  teknikes  se  pilotimit  me  grupin  “e  madh”  te  piloteve  “te  mbledhur”   ishin pilote   me  pervoje  e  me  teknike  pilotimi  te  persosur  si  Sejdo  Kamberi;  Selman  Mece;  Manush  Kreshpa  etj.  Albert  Shkurti,  fillimisht  u  caktua  komandant  treshe.   Kur  regjimenti   i  ri  u  kompletua  me  36  helikoptere  te  rinj  te  tipit  Mi – 4,  te  ardhur  nga  uzinat  kineze  te  aviacionit,  Alberti  u  emerua  komisar   i  skuadriles  se  trete.  Komandant   i  kesaj  skuadrile  u  emerua   krutani  Selman   Mece.  Ne  ekipazhin  qe  drejtonte  Alberti,  pilot   i  dyte  ishte   i  rrituri  ne  Korce,  piloti   i  ri –  Petrit  Paci,   i  cili  ishte  njeri  mjaft   i  mire  dhe  pilot  pasionant  e  me  teknike  pilotimi  te  paster.

Alberti  kujton  nje  rast  kur  Ai,  ne  fluturime  naten,   me  ulje  jashte  heliodromit,  ne  Shemill  te  rrethit  te  Elbasanit,  ku  uljet   i  drejtonte  piloti  me  pervoje  Hetem  Mehmeti;  Berti  shkonte  ne  ulje  per  te  treten  here.  Ulja  ne  ate  shesh  kryhej  me  perdorimin  e  projektorit  te  bordit,  per  ndricim kurse  sheshi   i  uljes  gjendej  me  ndihmen  e  nje  majaku,  me  bateri.  Kesisoj,  piloti  percaktonte  drejtimin  e  uljes, lartesine  dhe  pengesat  ne  kursin  e  zbritjes.   Ne  kufite  e  prasem  te  sheshit,  majaku,  ftonte  ekipazhet  te  uleshin  ne  vendin  e  caktuar.  Majaku  funksiononte  me  bateri   por  ajo   ne  uljen  e  trete  te  Bertit,  u  dobesua  aq  shume  sa  ekipazhi  ne  ajer  nuk  mund  ta  dallonte  vendin  ku  duhet  te  ulej.  Alberti,  si  kontrollues  e  si  pilot  me  pervoje  ne  te  tille  fluturime  kishte  marre  iniciativen  e  po  vepronte  per  t’u  ulur por  profilin ( trajektoren  e  uljes )  e  kishte  mjaft  te  ulet.  Ajo  nuk  e  siguronte  parrezikshmerine  e  uljes.  Udheheqesi   i   fluturimeve,  Hetem  Mehmeti,  kur  pa  helikopterin  ne  ate  lartesi  te  papershtatshme,  nderhyri  energjikisht,  nepermjet  radios  RSIU – 3M,  me  mesazhin: “  Ku  vete ”?  Piloti   i  dyte –  Petrit  Paci,   i  cili,  ne  ate  rast  kontrollohej  nga  Alberti,  gjithashtu  nederhyri  ne  komandat  e  helikopterit  dhe   i  tha  Albertit: “ …  komandant:  Ku  vete?  Perpara  kemi  nje  peme  te  larte ”!  Alberti,  sikur  te  zgjohej  nga  nje  pergjumje  e  thelle,  veproi  energjikisht e me saktesi.  Ai  ngriti  lart  kendgazin  dhe  mori  nga  vetja  dorezen  e  komandimit.  Ekipazhi   e  kaloi  helikopterin  ne “  rreth  te  dyte ”,  saktesoi,  llogaritjen  dhe  u  ul  ne  sheshin  e  ri,  ne  Shemill,  sipas  normave.  Petrit  Paci,  pilot   i  vemendshem  e  me  teknike  pilotimi  te admirueshme,  edhe  ne  kete  rast  luajti  rolin  e  “shpetimtarit”.

Ne  dimrin  e  ashper  e  te  pazakonshem  te  vitit  1985,  kur  nje  pjese  e  territorit  te  vendit,  ne  vecanti  pjesa  Veri – Lindore  e  tij  u  izolua  nga  Debora  e  madhe  qe ra  ne  ato  dite  janari  dhe  u  perserit,  e  njejta  situate,  ne  muajin  shkurt  te  atij  viti.  Ne  vendet  me  pjerresi  te  theksuar,  ne   disa   zona,   u   formuan  orteqe  debore,  te  cilet  u  pasuan  nga  deme  te  pallogaritshme  ne  materiale   dhe  shkaktuan  disa  viktima  e  mjaft  te  plagosur.  Disa  jete  njerezish  humben  nga  fatkeqesi  te  tilla  natyrore.  Regjimenti   i  Helikoptereve,  ne  ate  fatkeqesi  te  natyres,  ngriti  ne  ajer,  thuajse  te  gjithe  parkun  e  helikoptereve  Mi – 4  dhe  aktivizoi  ne  fluturime  perafersisht   te  gjithe  ekipazhet.  Albert  Shkurti,  ne  ate  kohe  ishte  ne  detyren  e  kryenavigatorit  te  regjimentit.  Ai,  i  kishte  pergatitur  pilotet  nga  pikepamja  e  navigacionit  per  te  pikasur  nga  ajri  edhe  fshatin  me  te  larget  e  me  te  vogel,  te  izoluar  nga  Debora,  por  u  vu  fizikisht  ne  krye  te  aksionit  te  ndihmes  e  te  shpetimit.

Fluturimi   i  dates  16  janar  te  vitit  1985,  ishte   ndoshta  me  heroiku  ne  historine  e  Regjimentit  te  Helikoptereve  dhe   ne  jeten   e  Albert  Shkurtit,  si  pilot.  Ne  fshatin  malor  te  Viles,  ne  rrethin  e  Kukesit,  kishte  rene  mjaft  debore  dhe  ishte  formuar  nje  ortek    i   fuqishem,   i  cili,  duke  u  rrokullisur  tatepjete,  kishte  vene  perpara  gjithe  cfare  kishte  gjetur  ne  ate  pjerresi  mali  dhe  kishte  rrezikuar  disa  jete  njerezore.  Disa  te  plagosur  pritnin  te  transportoheshin  ne  nje  spital  ku  mund  t’u  jepej  ndihme  mjekesore  e  specializuar.  Terreni  ishte  mjaft   i  veshtire  lartesia  e  malit  te  Viles,  e  konsiderueshme,  moti,  pervec  debores  qe  kishte  mbuluar  siperfaqen  e  tokes,  ishte  dhe  me  mjergull  te  dendur,  e  cila,  me  ngritjen  e  diellit,  formonte  nje  ndjesi  qumeshti  dhe  e  paksonte mjaft   transparencen  e  ajrit;  veshtrimi  horizontal  horizontal  nuk  i  kalonte  te  500m. I  vetmi  vend  ku mund  te  prekte  token  (  jo  te  ulej )  helikopteri,  ishte  Qafa  e  Ererave.  Per  te  kryer  kete  detyre  te  veshtire,  u  derguan   pilotet   me  pervoje:  Vangjel  Postoli  ( kamandant  ekipazhi )  dhe  Albert  Shkurti  ( pilot   i  dyte ).   Per  kryerjen  e  kesaj  detyre  u  caktua  helikopteri  Mi – 4  me  numer  anesor  6 – 59,   i  cili  menaxhohej  nga  tekniku   i  bortit  Teki  Zaimi,  nga  rrethi   i  Dibres.  Ekipazhi,  ishte  i   pergatitur  per  te  shkuar  ne  kete  detyre,  por,  ne  nje  kohe  2 – 3  ditore,  ulja  ne  qytetin  e  Kukesit  ishte  praktikisht  e  pamundur.  Mjegulla  e  dendur,  ne  Luginen  e  Drinit  dhe  ne  vendin  ku  duhet  te  ulej  ekipazhi  ( perpara  godines  te  Komitetit   te   Partise  te  rrethit,  ngrihej  deri  ne  lartesine  1000m.

Meqenese   kushtet  e  terrenit  dhe  te  motit  ishin  mjaft  te  veshtira,  por  duhet  shkuar  patjeter  per  kryerjen  e  detyres  u  caktuan  dy  pilote  nga  me  te  sprovuarit,  te  cilet  njihnin  ne  detaje  terrenin,  ishin  mjeshter  te  shfrytezimit  te  tij  dhe  kishin  teknike  pilotimi  mjaft  te  paster.  Ata,  te  dy,  ishin  guximtare  dhe  kishin  aftesi  te  vecanta   manovruese  si  fluturues. Ne  bordin  e  helikopterit  ndodhej  dhe  piloti  Koco  Biku,   i   cili  kryente  detyren  e  kryenavigatorit  te  aviacionit.  Ekipazhi,  fillimisht,   u  ul   ne  qytetin  e  Kukesit, ne  sheshin  me  permasa  te  kufizuara,  perpara  Komitetit  te  Partise te rrethit.Mbasi  moren  nje  personalitet  te  larte  te  rrethit  dhe  disa  kroniste,  ekipazhi  e  uli  helikopterin  ne  vendin  e  quajtur  Qafa  e  Ererave,  ku  lartesa  mbi  nivelin  e  detit  ishte  1103 m. Ne ate  vend   nuk  mund   te   gjendej   asnje   shesh  sa   per   te   takuar   te   kater   rrotat   e   helikopterit.  Ishte  hera  e  pare  qe  ne   kete   terren  te  veshtire  do  te  ulej  helikopteri,   per  te  shpetuar  jete  njerezore  te  rrezikuara.  Si  pika  orientimi,  per  te  gjetur  vendin  e  uljes,  ekipazhi  shfrytezoi  vecorite  dalluese  te  nje  grupi  malesoresh  te  cilet  kishin  dale  per  te  percjelle  te  lenduarit  dhe  ishin  te  kallkanosur  nga  te  ftohtit.  Ja  si  e  rrefen  kete  ndodhi  heroike,  vete  Albert  Shkurti,   i  cili  ishte  protagonist  aktiv   i  ketij  aksioni  humanitar:  “ Vangjeli  dhe  tekniku  zbriten  per  t’u  cuar  malesoreve  shoqerues  barrelen;   helikopterin  me  motor  te  ndezur  mezi   e  mbajta,  derisa  u  kthye  Vangjeli  ne  kabine.  Kur  Vangjeli  pilotonte,  une  vrojtoja  instrumentet  e  kontrollit  te  motorrit  dhe  ata  te  pilotimit  si  dhe  beja  korrigjimet  e  nevojshme ”.  Mbasi  mori  ne  bort  te  lnduarit,  ekipazhi,  u  ngrit,  me  veshtiresi,  doli  ne  lartesine  mbi  shtresen  e  mjergulles;  la  nevojtret  ne  Kukes  e  u  kthye  ne  Tirane.

Ekipazhi,   ate  dite  fluturoi  1  0re  e  56  minuta.  Motorri  punoi  ne  toke  edhe  57  minuta  te  tjera.  Jeta  gati  30  vjecare  si  fluturues  e  cila  e  kishte  vene  Albert  Shkurtin  perpara  provave  serioze,  dhe  tiparet   vetjake  dhe  aftesite  profesionale   te  tij,   i  dhane  mundesi  “ heroit ”  te  ketij  rrefimi  te  perballet  me  veshtiresi  te  papara  e  me  ndodhi  te  papritura  te  cilat,  Ai   i   perballoi,  suksesshem.  Ne  vazhden  e  heroizmit  te  tij  ishte  dhe  fluturimi   i  Albertit,  me  14  janar  te  vitit  te  mbrapshte  1985,  kur  Atij,  ne  ekipazh  me  pilotin  trupmadh  Enver  Taho  dhe  me  teknik  fluturues  Thoma  Becin,   i  cili  menaxchonte  helikopterin  me  numer  anesor  6 – 41  moren  detyren  per  te  furnizuar  nga  ajri  buke,  per  fshataret  e  izoluar  te  Vuk  – Jakut,  ne  krahinen  e  Shllakut.  Ekipazhi  u  ul  ne  fushen  e   sportit  te  qytetit  te  Shkodres,  fillimisht,  ku  u  furnizua  me  buke  dhe,  ne  kushte  tejet  te  veshtire  u  ngriten  ne  drejtim  te  Shllakut  mbi  nje  terren  te  mbuluar  nga  qilimi   i  bardhe  i   debores  ku  cdo  gje  zbardhonte  e  mjegullonte.  Buka  u  hodh  nga  pozicioni  ne   “ varje ”,  mbi  kreshten  e  malit,  ne  lartesine  800 – 900m.  Fluturimi  “ aksion ”  pati  vazhdimesi  2 ore,  03 minuta.  Sic  kujton  Alberti; ” ekipazhi,  kaloi  Komanin   e  nuk  po  diktonte  vendin  ku  do  ti  hidhte  mallrat ushqimore.  Duke  vrojtuar,  me  syceltesi  terrenin,  shquam  nje  grumbull  malesoresh,  te  cilet,  valevitnin  ne  ajer  cfare  u  vinte  perdoresh.  Mirepo,  kur  po  pergatiteshim   per   te   egzekutuar  operacionin  e  hedhjes  te  bukes,  pikasem  se  punetoret  qe  kishin  per  detyre  te  hidhnin  buken,  pa  na  paralajmeruar,   ishin  spostuar  ne  zonen  e  bishtit  te  helikopterit  dhe  qendra  e  rendeses  u  spostua   prapa,  drejt  bishtit.  Fale  fizikut  te  fuqishem   te  pilotit  Enver  Taho  dhe  veprimit  te  shpejte  te  tij,  u  shmang  rreziku  imminent ”.

Ne  nje  rast  tjeter,  Alberti  ishte  ne  ekipazh  me  pilotin  me  pervoje   Selman  Mece  dhe  kishin  marre  detyren  te  transportonin  nje  bust,  ne  fshatin  Vlush  te  rrethit  te  Skraparit.  Ulja  e  helikopterit  Mi – 4  u  realizua  ne  nje  shesh,   i  cili  ndodhej  ne  nje  lartesi  relativisht  te  madhe   dhe   i   kishte  permasat  te  kufizuara.  Ulja   u  realizua  brenda  normave  teknike,  por  ngritja  prej  andej  ishte  teper   i  veshtirem  madje  paraqiste  rrezikshmeri.  Ekipazhi,  ne  unitet  mendimi  e  veprimi,  e  studio  ne  detaje  situaten  dhe  gjeti   si  menyre  me  te  mundshme,  ngritjen  e  helikopterit  si  aeroplan.  Helikopteri  vertet  u  ngrit  si  aeroplan  por,  sapo  ai  u  shkeput  nga  toka,  kur  ishte  ne  marrje  lartesie,   me  shpejtesi   evolutive,  perpara  ekipazhit  u  shfaq  nje  hon   i  thelle.  Pilotimi  i   paster  dhe  ruajtja  e  gjakftohtesise  nga  te  dy  piloted,   i  nxorren  ata  faqebardhe,  duke  kapercyer  veshtiresine  e  krijuar  pas  renjes  se  helikopterit  si  rrjedhoje   e  boshlleqeve  te  ajrit.

Keta  raste  nuk  ishin  te  vetmit. Tiparet  njerezore  dhe  aftesite  fluturuese  te  Albert  Shkurtit  u  vune  ne  prove  serioze  dhe  fituan  mbi  rastin  e  jashtzakonshem  qe  ndodhi  ne  daten  30  qershor  te  vitit  1978,  kur,  ne  rolin  e  kontrolluesit,  Alberti  beri  te  mundur  uljen  pa  motor  te  helikopterit,  me  moptorr  te  fikur  ne  nje  terren  te  thyer  e  te  rrezikshem ,  sic  ishte  Perroi   i  Togut,  ne  rajonin  e  Shengjergjit.  Kronika  e  asaj  ndodhie  rrezikndjllese  paraqitet  si  vijon:

Me  30 qershor  te  vitit  1987,  Regjimnti   i  Helikoptereve,  organizoi  fluturime  kontroll  dhe  vetem,  me  ulje  jashte  heliodromit;  ne  Bize  e  ne  Ballenje  Sulltan.  Ne  sheshin  e  uljes  ne  Bize  do  ti  drejtonte  ekipazhet  qe  vinin  per  t’u  ulur,  piloti  me  pervoje  Ali  Levanaj,  kurse  ne  Ballenje  –  Albert  Shkurti.  Per  te  shfrytezuar  uljen  ne  te  dy  sheshet,  Alberti,   i  cili,  ne  ate  kohe  kryente  detyren  e  kryenavigatorit  te  regjimentit,  do  te  kontrollonte  tekniken  e  pilotimit  te  pilotit  te  ri  Bajram  Doci.  Helikopteri,  fillimisht  do  te  ulej  ne  Bize  te  Shengjergjit,  ku  do  te  linte  drejtuesin  e  fluturimeve  –  Ali  Levanaj  dhe  mjetet  e  ndrlidhjes,  mandej  do  te  ulej  ne  Ballenje,  ku  Alberti  do  te  drejtonte  uljen  e  8  ekipazheve  te  planezuar  per  kete  dertyre.  Ne  bordin  e  helikopterit  me  numer  anesor  6 – 59   i  cili  menaxhohej  nga  tekniku  fluturues  Teki  Zaimi,  ishte  dhe  piloti  Ali  Levanaj;  oficeri   i  nderlidhjes   Bektash  Malaj  dhe   ushtari  radist  Arben  Mile.

Helikopteri,  me  ngarkese  te  konsiderueshme  u  ngrit  nga  heliodromi   i  Farkes,  rreth  ores  11.15.  Moti  ishte  i  pershtatshem  per  te  fluturuar,  por  temperaturat  e  ajrit  ne  toke  ishin  rreth  +  36  grade  celsius.  Pesembedhjete  minuta  pas  ngritjes,  kur  helikopteri  ne  fjale  ishte  ngjitur  ne  lartesine  1500 m  dhe  ndodhej  mbi  malesine  e  Shengjergjit,  ekipazhi  vuri  re  nje  kercitje  te  pazakonte,  lekundje  te  xhirove  te  motorrit,  rritje  te  temperatures  te  kokave  te  cilindrave,  dhe  nxjerrje  tymi  te  zi,  nga  skapamentoja.  Brenda  disa  sekondave,  xhirot  e  motorrit  rane  ne  zero  dhe  motorri  u  fik.   Ekipazhi  (  te  dy  pilotet  dhe  tekniku   i  bordit ),  cmoi  me  shpejtesi  situaten  dhe  mori  vendimin,  pa  hezituar,  per  ta  kaluar helikopterin  ne  veterrotullim  e  mandej  per  te   percaktuar  nje  shesh  te  mundshem  ku  do  te  kryenin  ulje  te  detyruar.  Terreni  mbi  te  cilin  ngjau  fikja  e  motorrit  ishte  tejet   i  thyer  dhe  shkembor.  Ekipazhi  ruajti  gjakftohtesine  dhe  veproi  me  shpejtesi   e  me saktesi.  Ne  kabine  ishin  dy  pilote  me  pervoje  te  gjate  ne  fluturime  e  me  aftesi  fluturuese  mjaft  te  mira:  Albert  Shkurti  dhe  Ali  Levanaj.  Ulja  e  detyruar  u  krye  ne  Perroin  e  Togut,   i  cili mbledh  ujerat  qe  rrjedhin  nga  lartesite  e  Shengjergjit  dhe  gjendet  ndermjet  malit  te  Fagut  dhe  faqes  Lindore  te  lartesive  te  asaj  zone.   Po  ta  veshtroje  helikopterin   ku  ishte  ulur,  nuk   do  t’u  besoje  syve  mbasi   dukej  sikur,  dikush  e  kishte  vendosur  me  dore,  aty  mes  shkembinjve  malore.  Ndonjeri,  mendoi  se  ky  ishte  fat  e  nje  rastesi  fatlume. Une  mendoj  te  kunderten:  Ishte  mendja,  dora,  pervoja  e  piloteve  Albert  Shkurti  e  Bajram  Doci,  te  cilet  nuk  e  humben  torruan  por  u  orientuan  shpejt  me  situaten  dhe  moren  masa  te  menjehereshme  per  te  dale  prej  saj.  Akti  heroik   i  ekipazhit  Shkurti –  Doci –  Zaimi  ka  vetem  nje  emer:  Trimeri,  me  sinonimet:  burreri  e  dinjitet  njerezor.  Prania  e  mjeshtrit  te  shfrytezimit  te  helikopterit  Mi – 4,  Ali  Levanaj,  shok  klase   i  Albertit,  ndikoi  pozitivisht  dhe  shtoi  besimin  ne  ate  zgjedhje  qe  beri  ekipazhi.  Jo  gjithcka  kaloi  “ si  ne  vaj ”.  Te gjashte  ata  qe  ndodheshin  ne  bordin  e  helikopterit  6 – 59,  paten  lendime  te  lehta  dhe  u  percollen  ne  Spitalin  e  Pergjithshem  Ushtarak  ku  qendruan  3  dite.  Helikopteri  6 – 59,  nga  goditjet  ne  ate  terren  tere  gure,  u  demtua  plotesisht.  Pas  mberritjes  ne  vendngjarje  te  ekipit  inxhenjero – teknik  me  ne  krye  kryeinxhenjerin  e  regjimentit,  Tajar  Ramadani,  helikopteri  u  cmontua,  ne  kohe  rekord  e  u  dergua  ne  Uzinnen  e  Aviacionit  ne  Qytetin  “ Stalin”,  per  riparim, por,  ne  fakt  u  perdor  si  pjese  kembimi.

Ngjarjen  e  pikasen  fshataret  e  Shengjergjit,  te  cilet  vershuan  tek  vendi  ku  u  ul  helikopteri  6 – 59.  Ata   i  shkuan  ne  ndihme  ekipazhit  te  rrezikuar,  duke  derdhur   shpirtin  e  tyre  human  dhe  miresine  qe  mblonin .  Ne  vendngjarje  ia  behen  te  paret:  Nazmi  Rricegu; Shevqet  Dika; Halit  Vishshkurti;  Halit  Dardha  etj.  Ate  dite  ngjau  dhe  dicka   e  rralle  e  teper  interesante,  e  cila   i   kalon  kufijte  e  nje  miresjellje  te  thjeshte:  Fillrojtesi  I  zones,  fshatari  nga  Domje-  Pasho  Karaj,  me  iniciative,  lidhi  aparatin  qe  mbante   ne  krahe   ne  linjen  telefonike  me  te  afert,  hyri  ne  lidhje  me  Ministrine  e  Mbrojtjes  e  u  be  ndermjetes  ne  kete  situate  te  rende.  Fillrojtesi  Pasho,  kishte  si  motiv   per  ate  qe  beri  nje “ detyrim  moral “  qe,   sipas  tij,  kishte  per  Regjimentin  e  Helikoptereve.  Pashua,  nuk  e  dinte  ekipazhin  qe   i  shpetoi  jeten  bashkeshortes  Xhemile,  ne  vitin  1976, kur  ajo  ishte  ne  lindjen  e  pare,  te  veshtire  dhe  kish  nevoje  per  nderhyrje  te  specializuar.  Ne  ate  situate  te  veshtire  per  familjen  e  Pashos,  u  thirr  me  urgjence  helikopteri,   i  cili  u  ul  prane  shtepise  te  tij,  mori  Xhemilen  dhe  e  transportoi  ne  shtepine  e  Lindjes,  ne  Tirane.  Ngjarja  e  dates   30  qershor te  vitit  1987,  ia  solli  Pashos   “ gjahun  ne  prite ”   dhe  Ai  cmoi  se  kesisoj  do  ta  “  shlyente  borxhin  e  dikurshem ”,  te  cilin  e  mbante  peng  ne  shpirt.

Per  te  percaktuar  natyren  e  defektit  qartas  teknik,  u  ngrit  nje  grup  pune  me  teknike  e  specialiste   aviacioni  kompetente   per  ceshtjet  e  teknikes  fluturuese.  Ne  kete  grup  pune  benin  pjese:  Sotir  Majko ( shef  i  shtabit  te  aviacionit );  Perikli  Teta ( kryeinxhenjer   i  aviacionit );  Koco  Biku ( Kryenavigator   i   aviacionit)  dhe  Ahmet  Selvia  ( punonjes   i  Aparatit  te  Komitetit  te  Partiese  te  aviacionit ).  Grupi,   hetoi  ngjarjen  dhe  arriti  ne  perfundimin: “… gjate  kontrollit  te  motorrit  te  helikopterit  6 – 59,  ne  vendin  e  ngjarjes  dhe  ne  Uzinen  e  Aviacionit   u  gjeten  grimca  metalike  ne  filter  dhe  cpim   i  cilindrit  Nr – 4;  ne  pjesen  anesore,  afer  kokes  se  pistonit.  Cpimi  ishte  nje  vrime me  dimension  30 m m,  nga  ana  e  valvoles  te  shkarkimit.  Motorri  ishte  demtuar  dhe  si  rrjedhoje  e  goditjeve  gjate  uljes  te  detyruar,  sidomos  ne  pompen  e  vajit  dhe  ne  ate  te  benzines.  Sipas  grupit  hetimor  te  ngjarjes,  defekti  kishte  karakter  teknologjik ”.  Lidhur  me  natyren  e  defektit, shprehet  dhe  komisioni  teknik .  Ne  aktin  teknik,  kane  firmosur: Perikli  Teta;  Koco  Biku;  Tajar  Ramadani;  Arqile  Peri;  Bashkim  Zajmi;  Petraq Naci dhe  Agron  Beli.  Ne  aktin  teknik  shkruhet:    “Pistoni  I  cilindrit  Nr – 4  eshte  brejtur  ne  gjysmen  e  periferise,  ne  tehun  e  kokes  se  pistonit,  ne   anen  e  valvoles  te  shkarkimit.  Me  djegje,  eshte  cpuar ne  faqen  anesore  ku  (  ka  nje  vrime  me  diameter  rreth  30  m m )  ne  zonen  e  fashave,  te  cilat,  nga  grimcat  e  djegura  te  pistonit  jane  salduar  ndermjet  tyre  dhe  piston  ka  punuar  duke  u  ferkuar  me  cilindrin,  pa  vajisje.  Grimvcat  e  djegura,  duke  goditur  kandelet,  kane  shkaktuar  prishjen  e  harkut  elektrik  dhe   i  kane  nxjerre  ato  jashte  perdorimit.  Si  rezultat   i  ketij  defekti  teknologjik  te  pistonit,  cilindri  Nr – 4  nuk  ka  punuar  me;  rane  rrotullimet  e  motorrit,  nisen  plasjet  ne  sistemin  e  shkarkimit,  te  shoqeruara  nga  dalja  e  tymit  te  zi dhe  dridhje,  te  shkaktuara  nga  disballanca  dhe  levizja  me  ferkime  pistonit  me  cilindrin  Nr – 4.  Sasia  e  grimcave  metalike nisi  te  rritet  dhe  te  akkumulohet  ne  filtrin  e  vajit.  Ekipazhi,  ne  situaten  e  krijuar,  ka  marre  masa  per  parandalimin  e  zjarrit,  demtimin  e  metejshem  te  motorrit dhe  krijimin  e  kushteve  per  veterrotullim  e  per  ulje  te  detyruar ”.  (  Marre  nga  akti  teknik   i  komisionit  te  posacem;  Qyteti  “ Stalin ” ;  03.07.1987).

Dalja  faqebardhe  nga  kjo  ngjarje  e  rende,  nxorri  ne  pah  vlerat  e  verteta  njerezore  dhe  profesionale  te  Albert  Shkurtit,  puna  e  te  cilit  ishte  shpalosur  me  kohe  dhe  kishte  prure  nje   “ere “  te  re  ne  pergatitjen  shturmane  te  fluturuesve  te  Regjimentit  te  Helikoptereve.  Ky  akt   heroic  deshmon  per  njohuri  te  thella  shkencore,  bindje  te  patundura  ne  mundesine   e  njeriut  per  te  fituar  mbi  cdo  te  papritur,  kur  ka  ne  kraharor  nje  zemer  qe  rreh  per  Atdheun  e  tij  te  lire  dhe  kur  njohurite  veshin  petkun  e  disciplines  teknike  dhe  shkencore;  tjeter  emer  nuk  mund  te kete.

Ne  te  gjitha  shkallet  qe  ngjiti  e  cdo  maje  qe  kapi  ne  profesionin  e  pilotit,  deri  ne  funksionin  e  larte  te  kryenavigatorit  te  regjimentit.  Albert  Shkurti  la  gjurme,  te  pashlyera  si  njeri   i  urte,   i  ditur,  me  vullnet  te  forte,  me  discipline  te  ndergjegjshme  dhe  trim  nga  ata  qe  e  kane  koken  plot  dhe  e  dine  se  cfare  bejne.  Njohurite  e  tij  “ brilante “  ne  fushen  e  aeronavigacionit,  ku  “shkelqente “,  njohja  e  territorit  te  vendit  tone  prej  tij  e  vendosen  aviodrejtimin  ne  repart,  mbi  baza  te  shendosha  shkencore  gje  qe   i  beri  piloted  e  kesaj  njesie  luftarake  njohes  te  persosur  te  terrenit .  Vullneti   i  tij   i  hekurt  dhe  kembengulja  per  te  nxene  me  teper,  bene  te  mundur  perfundimin  e  fakultetit  te  Inxhenierise  Elektrike,  pa  shkeputje  nga  puna,  gje  qe  e  beri  ate  me  kompetent  ne  profil  dhe  te  kompletuar  me  njohuri  shkeencore  ne  fusha  te  ndryshme.  Albert  Shkurti,  nuk   iu  fut  fakultetit  per  te  marre  nje  diploma  e  per  ta  perdorur  ate  si  stoli,  por  per  te  patur  me  shume  horizont  shkencor,  e  per  te  depertuar  me  thelle  ne  dukurite  teknike.  Kesisoj,  duke  qene  pilot   i  perparuar  dhe  inxhenjer  elektrik,  Ai  u  lidh  me  ngushte  me  tekniken  dhe  e  thoshte  me  te  argumentuar  mendimin,  ne  cdo  analize  e  diskutim,  sidomos  kur  ndodhnin  defekte  si  ai   i  30  qershorit  1987,  ku  Ai  ishte  vete  protagonist.

Jeta  personale:

Ne  vitin  1973, Albert  Shkurti  hodhi  nje  hap  serioz  ne  jeten  vetjake.  Ai  u  lidh  me  fejese   e  pas  nje  viti  u  martua  me   Aleksandra  Pulerin,  mjeke  gjinekologe;  nje  vajze  per  koken  e  vajzes,  me  tipare  shume  humane,  e  gjindshme  dhe  e  perkushtuar.  Pervec  detyres  se  mjekes  gjinekologe,  ne  kliniken  ku  sherbente,  Aleksandra   u  be  mikeshe  e  grave  te  aviatoreve,  te  cilave  iu  ndodh  prane  kurdohere  e  per  te  gjithe  problemet  qe  u  paraqiteshin. Vellai I saj Mihallaq Puleri menaxhoi me competence e perkushtim , per shume vjet nje aeroplan transporti te lehte, te shume destinacioneve An-2.  Ai  dhe    i  ndjeri  Lili  Ligor  Lacka  u  bene  shkaktare  dhe  ndikues  vendimtare  per  lidhjen  e  Albertit  me  Aleksandren  e  cila  rezultoi  e  qendrueshme.  Ajo  nuk  e  kurseu  kurre  ndihmen  e  kualifikuar,  ne cdo  ore  te  dites  ( nates ),  pa  pertim  dhe  me  kenaqesine  se  po  ndihmonte  miqte  e  bashkeshortit  dhe  te  sajet, njekohesisht.  Pas  marteses,  te dy,  Alberti  dhe  Aleksandra  formuan  nje  familje  model,  e  cila  kishte  ne  themel:  Dashurine  per  njeri – tjetrin;  respektin  dhe  mirekuptimin,  besnikerine  dhe  perkushtimin  ndaj  shoku  – shokut.  Nga  martesa  e  tyre  erdhen  ne  jete  3  femije  (dy  vajza  dhe  nje  djale ).  Familja  e  tyre  shquhej  lehte   nga  te  tjerat  pernga  miresjellja,  edukata  e  shendoshe,  kultura  qytetare  dhe  perkimi   i  mendimeve.  Ata  duken  sikur  jane  bere  per  njeri – tjetrin.

Nga  lidhja  martesore  mes  dy  te  rinjve,  ne  vitin  1975  erdhi  ne  jete  Pirrua,  pinjolli   i  pare   i  asaj  cerdhe   te  qete,  te  gezuar  e  te  lumturuar.  Pas  Pirros,  u  lind  Brikena  dhe  pas  saj  Borana.  Te  tre  femijet  u  rriten  dhe  u  edukuan  ne  ate  mjedsis  familjar  te  ngrohte  ku  edukata  qytetare  dhe  miresia  ishin  kryefjale   e  jetes.  Ashtu  si  te  dy  prinderit  e  tyre,  edhe  tre  femijet,  u  bene  njeri  me  i  mire  se  tjeteri.  Ata  nderojne  veten  por  dhe  prinderit  qe   i  sollen  ne  jete  dhe   i  rriten  e   i  edukuan  me  vlerat  qe  bartin,  si  qytetare  te  denje  te  ketij  vendi.

Duhet  vene  fort  theksi  tek  perzgjedhja  e  shokeve  dhe  miqve  nga  Albert  Shkurti.  Ai,  ne  karrieren  e  gjate  si  officer  e  si  pilot,  ka  sherbyer  e  ka  patur  marredhenie  me  shume  njerez,  por,  ne  cdo  rrethane,  Alberti   i  perzgjidhte  shoket  e  miqte,  te  ishin  sic  ishte  Ai  vete.  Ne  regjiment,  Alberti  kishte  me  teper  shoqeri  me  Ndue  Logun  e  me  Vangjel  Postolin,  te  dy  kolege  te  nderuar  te  tij,  te  cilet  e  mbuluan  veten  me  lavdi.  Nese  mund  te  thuash  ndonje  gje  negative,  sa  per  te  regjistruar  nje  kritike  per  te,  mund  te  them  se  nga  njohja  qe  kam  me  Ate  njeri,  do  te  thoja  se  teshtin  shume.  Ndonjerit  mund  ti  duket  e  pabesueshme,  por,  kur  Bertin  e  ze  teshtima,  ai  qe  ndodhet  prane  tij,  duhet  te  pergatitet  per  te  perjetuar  shume  “  bresheri ”  teshtimash.  Ne  jeten  e  tij,  ka  ndodhur  qe,  Berti  te  kete  patur  deri  ne  34  teshtima  radhazi.  Mund  te  ngjaje  si barcalete,  por  do  tju  deftoj  nje  ndodhi  te  vertete,  te  cilen  e  kam   perjetuar  ne  vitet  1987 – 1988.

Ne  nje  rast,  fluturonim  me  helikopterin  Mi – 4,  ne  rrugekalimin  Farke –  Kardhiq,  me  ulje.  Ne  helicopter  ishin:  Tafil  Agaj  ( pilot   i  majte),  Albert  Shkurti  ( kontrollues )  dhe  tekniku   i  bortit.  Ishja  ne  rolin  e  pasagjerit  si  vezhgues.  Iu  luta  teknikut  te  bordit  e  u  vendosa,  ne  mes  te  dy  piloteve.  Kur  ishim  mbi  Tri  Gllavat,  Tafili  po  kerkonte  fshatin  e  tij –  Komarin.  Albertin  e  kapi  teshtima  dhe  deri sa  u  ulem  ne  Kardhiq,  nuk  pushoi  se  teshtituri.

Ne  vitin  1991,  kur  mbushi  moshen  e  percaktuar  ne  ligje,  per  te  dale  ne  pension si pilot;  (50vjec), Albert  Shkurti,  me  graden  e  majorit,  doli  ne  pension  te  plote  pleqerie.  Ngaterrestaret  e  pensioneve,  me  papergjegjesi,  kishin  bere  gabime  ne  perllogaritjen  e  pensioneve  dhe   Berti,  nuk  u  shperblye  sic   i  takonte.  U  desh  te  trokiste  zyre  me  zyre  per  te  perfituar  ate  qe   i  takonte.

Albert  Shkurti  ka  vite  ne  pension,  por,  si  njeri   i  mire,  edhe  tani,  me  kete  status  qe  mban,  nuk  ka  rreshtur  se  punuari,  brendaperbrenda  familjes  dhe  ne  mjedisin  ku  jeton.  Ai  jep  shembullin  e  nje  njeriu  me  edukate  te  shendoshe  familjare  dhe  me  sjellje  e  me  kulture  qytetare;  nje  shembull  qe  duhet  ndjekur.

 • I uroj  Albert  Shkurtit  shendet  e  jete  te  gjate!

Shkrojti  Niazi  Xhevit  Nelaj,  shok  dhe  koleg   i  Albertit.  Ne  Tirane,  shtator – tetor  2018

Opinione:

Tajar Ramadani: “ Ah,  sikur  te  ishin  te  gjithe  si  Alberti”!  Keshtu   e   nis  opinionin  njeri  nga bashkekohesit  me  jetegjate   te   Albert     Dhe  vijon:  “ Albert  Shkurti –  nje  njeri   i  vecante  ne  njohjen  time,  ne  disa  dekada.  Kemi  qene  te dy  skenderbegas  ndonese  Ai  ishte  nje  vit  perpara  meje.  Nuk  mund  te  them  se  kasha  komunikim  me  Te,  por,   i  gezohesha  faktit  qe  Ai  ishte  nje  model  per  te  gjithe.  Tek  Alberti  veshtroja  nje  njeri  te  kulturuar;  qytetar  i   mirefillte  si  ne  pamje  dhe  ne  komunikim,  mbante  mire  uniform  ushtarake  dhe vazhdimisht  e  veshtroja  ne  tabelen  e  nderit  te  shkolles.

Te  shkruash  per  ata  qe ke  patur  simpati  eshte  disi  e  veshtire  se  po  shkrojte  gjate,  do  te  lesh  pak  hapesire  per  te  tjeret;  po  shkrojte  shkurt,  mesiguri  qe  nuk  do  ti  thuash  te  gjitha  ato  qe  di  per  Te.  Sidoqofte,  njohjen  me  te  plote  e  me  te  sakte,  me  Albertin  e  kam  patur  kur  u  titulluam  oficere,  ne  vitin  1961.  Ne  grupin  ku  bente  pjese,  Alberti  dallonte  nga  shoket  dhe  kishte  rritje  te  dukshme  ne  krahasim  me  kohen  kur  ishte  skenderbegas.   Ai  ishte  me   i  pjekur  e  me   i  formuar,  ishte  bere  me  shoqeror , ishte  modest,   i  afte,  sportiest  cilesor  dhe  dijet  e  tij  nuk   i  ekspozonte,  ne  nje  kohe  kur  kish  te  drejte  te  krenohej.

Ne  Regjimentin  e  Helikoptereve  kam  punuar  prane  tij  per  shume  kohe  dhe  e  kam  pare  perhere  “ shembellor”.   Shkallet  e  karrieres,   i  ngjiti  nje  nga  nje  dhe  me  merite.  Per  Albertin,  rendesi  kishte  te  mbetejqytetar  me  shume  vlera  dhe  pilot   i   disiplinuar  e  serioz.  Ato  qe  thosh  Alberti  per  tekniken  ajrore  dhe  per  ceshtjet  e  njohjes  te  saj  ishin  teper  te  sakta  e  te  qarta.  Ai  nuk  i   zmadhonte  problemet  por  u  “  binte  ne  koke ”  e  propozonte  zgjidhje  racionale.

Se  bashku  me  Albert  Shkurtin  kam  qene   i  angazhuar  ne  detyra  kryesore  per  gati  25  vjet  me  radhe.   Ai  ishte  nje  drejtues   i  persosur   i  fluturimeve;  diten  dhe  naten.  Me  qetesine  tipike  qe  e  karakterizon,  Berti  u  jepte  guxim  dhe  optimizem  piloteve  ne  fluturim.  Kur  ne  drejtimin  e  fluturimeve  ishte  Albert  Shkurti  edhe  tek  efektivi  inxhenjero – teknik  njerezit  ishin  teper  te  qete.  Shkak  per  kete  ishte  komunikimi   i  tij  me  ne,  me  embelsi   e  me  takt,  verejtjet  e  tij  ishin  te  sakta  e  te  qarta  dhe  te  thena  me  nje  natyrshmeri  te  rralle,  pa  alarm  e  pa  rene  ne  panik  por  duke  dhene  dhe  mendime  me  vlere  per  zgjidhjen  e  mangesive  qe  ishin  dukur  ne  punen  tone.

Alberti  eshte  nje  intelektual   i  mirefillte.  Ai,  se  bashku  me  pilotin  Nustret  Bilani,  perfunduan  Fakultetin  e  Inxhenjerise  Elektrike.  Kapacitetet  e  tyre  mendore   i  dhane  shtyse  pozitive   puneve  te  Regjimentit.  Kapaciteti  intelektual   i  tyre,  me  ka  ndihmuar  shume  ne  detyren  time  te  kryeingjenierit,  mbasi,  te  dy  i  kishja  konsulente  te  perhershem  e  cilesore.  Mendjet  e  tyre  sillnin  argument   te  pakundershtueshem  e  rekomandonin  zgjidhje  te  pranueshme  shkencore.

Pata  shansin  ta  takoj  Albertin  gjate  kohes  kur  te  dy  dolem  ne  lirim  nga reforma  qe  u  be  ne  ushtri.  U  takuam  ne  Athine,  ku  ishja  emigrant  ekonomik  dhe  Alberti   u  operua  nga  veshkat.. . Sapo  mesova  per  shtrimin  e  tij  ne  spital,   i  bera  vizite.  Cfare  kenaqesie  ndjeme,  te dy?   Te  takosh  shokun  e  punes  kur  je  jashte  Atdheut  eshte  nje  shans  dhe  kenaqesi  e  paprovuar  per  ne.  Kujtuam  kohen  kur  jemi  njohur  dhe  caste  nga  jeta  dhe  puna  e  perbashket.  Alberti,  si  gjithmone,  ishte   i  qete,  optimist,   i  embel  ne  bisede  dhe   i  kujdesshem  ne  gjykimin  e  gjerave.

E  theksoj,  me  bindje  te  plote  se  ne,  njerezit  e  aviacionit:  pilote,  teknike,  specialist, inxheniere  e  punonjes  civile  duhet  te  ishim,  te gjithe  si  Alberti.  Atehere  do  te  kishim  me  pak  probleme  e  do  te  ishim  me  te  afruar  me  njeri  – tjetrin   e  me  kompakt.

Shkrojti  Tajar  Ramadani,   ne  Vlore,  me  30.07.2018.

 • Seit Shehu

“… Albert  Shkurtin  e  gjeta  ne  Regjimentin  e  Helikoptereve  dhe  punova,  se  bashku  e  nen  drejtimin  e  tij,  deri  ne  fillimet  eviteve  ‘9o  te  shekullit  te  shkuar,  kur,  te dy  dolem  ne  pension. Kur  gjykon  per  Bertin – njeri,  nuk  ka  si te  mos  zgjedhesh  fjalet  e  te  shprehesh  me  superlativa.  I  meriton,  te  gjitha  lavderimet,   Ai  njeri   i  rralle.  Albert  Shkurti  eshte  personifikim   i  njeriut  te  edukuar  e  te  kulturuar,  me  nje  korrektesi  qe  te  ben  te  mendohesh.  Berti,  ne  cdo  kohe  ka  shpalosur  modelin  e  njeriut  te  sjellshem,  me  te  gjithe;   si  me  vartesit  dhe  me  koleget  apo  me  eproret.  Tek  Albert  Shkurti  kam  pare  nje  njeri  serioz  i  cili nuk  flet  shume,  por  cdo  fjale  e  tij  eshte  e  thene  me  vend  e  me  ment.  Mendimet  qe  jepte  Berti,  gjithnje  linin  mbrese  tek  ata  qe  e  degjonin.  Tek  Albert  Shkurti,  gjeta  shokun,  mikun,  kolegun,  keshilltarin  e  mire.  Ai  veshtronte  punet  e  tij  e  nuk  nderhynte  ne  punen  e  tjetrit,  por,  kurrsesi  nuk  eshte  indifferent.  Ai  i   veshtronte  me  interes  gjithe  ndodhite  qe  zhvilloheshin  rreth  tij  e  nuk  kursehej  per  te  rekomanduar  udhet  e  zgjidhjes.

Ne  funksionin  e  pilotit  te  helikopterit,  Albert  Shkurti  shkelqente.  Ai  ishte  nje  mjeshter   i  madh   i  fluturimit  dhe  specialist   i  rralle.  Gjate  karrieres  si  fluturues,  Berti   ka  kryer  detyra  te  ndryshme,  me  rritje  graduale,  deri  ne  funksionin  e  kryenavigatorit  te  regjimentit.  Nga  pervoja  e  tij  me  vlere,  ne  fluturime  ne  kushte  te  ndryshme  te  terrenit  e  te  motit,  kane  perfituar  disa  breza  pilotesh.  Urtesia,  dashamiresia  dhe  durimi   i  tij,  nuk  kane  te  krahasuar.  Me  kane  lene  mbrese  aftesite  e  tij  te  rralla, komunikuese  me  njerezit  dhe  zotesia  e  tij  per  te  transmetuar  tek  vartesit,  ate  qe  di  vete.

Ndihem  krenar  dhe  shume   i  privilegjuar  qe  kam  punuar,  se  bashku  me  te dhe  nen  drejtimin  e  tij.

Seit  Shehu,  veteran   i  aviacionit, bashkekohes   i  Albert  Shkurtit.  Ne  Tirane,  13.07. 2018.

 • Arif Mataj

“… Albert  Shkurtin,  e  gjeta  ne  Regjimentin  e  Helikoptereve,  ne  fund  te  vitit  1968, kur  vajta  atje  per  te  mesuar  helikopterin  MI – 4   e  nuk  jam  ndare  prej  tij,  deri  sa  Ai  doli  ne  pension.  Alberti,  vazhdimisht  ka  qene  ne  funksione  drejtuese  dhe  ka  “ shkelqyer”,   vazhdimisht,  si  pilot  e  si  organizator   i   fluturimeve.  Berti  ka  qene  njeri  nga  specialistet  me  te  mire  te  fluturimeve,  ne  regjiment  e  nje  instruktor  plot  bagazh  e  aftesi  transmetimi.  Ai  ishte  mjaft   i  qete,  si  ne  toke  dhe  ne  fluturim.  Si  pilot,  Alberti  ka  qene   i  kohes  dhe  mbante  anen  e  progresit. I  edukuar  e  i   kulturuar;  me  nivel  te  ngritur  teorik  dhe  praktik;  nje  specialist ,  i  cili  nuk  toleronte  e  nuk  bente  “pazare”,   kur  behej  fjale  per  fluturimin.   Albert   Shkurti  eshte shume   i  dashur  e   i  sjellshem  me  te  gjithe.  Te  gjithe  e  donin  e  Ai   i  donte.  Kur  bisedoja  me  Ate  “mjeshter”  ne  profesion,  matesha  shume,  se  Ai  nuk  flet  shume,  por  ato  qe  te  thote   i  ka  te  bazuara.

 • I uroj  te  behet  edhe  njeqint  vjec !

Arif  Mataj,  ish pilot  helikopteri,  bashkekohes   i  Albert  Shkurtit.  Ne  Tirane,  me  30.06.2018.

 

 • Veli Perleka

“… Albert  Shkurtin  e  kam  njohur  ne  pune  te  perbashket,  per  shume  vite,  ne  Regjimentin  e  Helikoptereve,  ne  Farke.  Isha   pilot   i  ri,  e  Ai  – drejtues  ne  sektorin  e  fluturimeve.   Mund  te  deshmoj,  per  te,  me  pergjegjesi  e  me  kompetence  sa  vijon:   Alberti  ishte  nje  pilot   i  zoti,  drejtues  me  tipare  te  rralla,   i  ditur,   i  zgjuar  e  me  cilesi  te  vecanta,  si  njeri  e  si  fluturues.  Alberti  shquhej  si  pilot  me  qetesi  te  rralle,  e  me  discipline  te  larte,  si  ne  toke  dhe  ne  ajer.  Albert  Shkurti  eshte  mjaft  shoqeror  e  human.  Ai  eshte  shume   i  edukuar  e   i  formuar  si  nga  ana  botkuptimore  dhe  nga  ajo  profesionale.  Ai  ishte  ushtarak   i  zoti,  me  horizont  e me  kulture,  portreti   i  Tij  eshte  portreti   i  nje  njeriu  te  mire  e  me  reputacion.  Te  flasesh  per  portretin  e  Albert  Shkurtit,  nuk  mund  te  lesh  pa  theksuar  se  Ai  eshte  dhe  njeri   i  letrave  e  i   pasionuar  pas  librave.  Ai  njeri,  nuk  e  ndante  librin  nga  dora.  Ishte  me  horizont  e  me  culture  mbasi  lexonte  shume  dhe  e  kishte  genin  te  tille.  Berti  lexonte  literature  teknike,  instruksione  e  rregullore  dhe  libra  atristike  e  politike.  Ai  ishte  dhe  eshte  erudit.  E  kishim  drejtues  te  formave  te  edukimit  dhe  shkonim  me  shume  deshire  ne  to.  Alberti  e  konkretizonte  problemin  qe  diskutohej  ne  format  e  edukimit  qe  drejtonte  dhe  na  celte  horizont.

Albert  Shkurti  eshte  kunder  shablonizmit,  skolarizmit,  te  mesuarit  permendesh  e  ne  menyre  mekanike   dhe  kunder  predikimeve  te  kota.  Berti  ka  fjalor  te  pasur  e  leksik  te  paster.  Ai  nuk  preferon  sloganet  dhe  referimet  boshe.  Berti  drejtonte  me  krijimtari  e  me  fantazi.   Ne  debatet  qe  zhvilloheshin,  Alberti,   i  cili,  per  hir te  se  vertetes  ishte  mjaft  aktiv,  mbasi  te    degjonte  dhe  e  mendonte  mire  gjene,  jepte  mendime  te  pjekura,  te  mencura  e  te  sakta.  Ai  dinte  te  kapte  nyjen  kryesore,  terhiqte  perfundime  me  vlere,  te  cilat  u  hynin  ne  pune  te  gjitheve.  Fantazia,  intuita  shkencore  dhe  mendimi   i  pjekur  ishin  “ lulet  e  kendshme ”  qe  zbukurojne  portretin  e  tij.

Albert  Shkurtin  e  gjeta  ne  detyren  e  komisarit  te  skuadriles  por,  Ai  ishte  njeherazi  dhe  nje  komandant  me  horizont  e  kompetent.  Si  pilot,  Albert  Shkurti   i  kishte  shoket  te  rralle. Ai  ishte  instruktor  i  teknikes  se  pilotimit  dhe  u  mesonte  piloteve  fluturimin  ne  kushte  te  ndryshme  te  motit,  diten  dhe  naten.  Ai  ishte  dhe  pilot  kolaudator,  me  njohuri  te  thella  tekniko –  profesionale.  Jo  vetem  ne  regjiment,  por  u  bente  proven  ne  ajer  e   i  sillte  ne  heliodrom,  agregatet   qe  kalonin  procese  riparimi  ne  Uzinen  e  Aviacionit.  Ai  kolaudonte  dhe  helikopteret  qe  kalonin  ne  oficinen  e  regjimentit.  Keto  fluturime  me  shkalle  te  larte  veshtiresie  kerkojne  njohuri  te  thella  shkencore   dhe  disa  tipare  karakteristike   te  pilotit,  si  gjakftohtesia,  maturia,  qetesia  ne  ajer,  pastertia  ne  tekniken  e  pilotimit,  intuita  shkencore  etj.  ishin  vecorite  e  atij  piloti  te  rralle.

Albert   Shkurti  eshte  njeri  me  vullnet  te forte.  Dashuria  e  tij  per  te  nxene  eshte  shprehje  e  vullnetit  te  tij  te  rralle.  Ai  nisi  e  perfundoi  me  tregues  te  larte  cilesore,  Universitetin  e  Tiranes,  ne  degen  e  Inxhenjerise  Elektrike.  Perfundimi   i  kesaj  shkolle  te  larte,   me  rezultate shume  te  mira   i  sherbeu  punes  se  tij,  si  pilot,  sidomos,  kur  Ai  u  emerua  ne  detyren  e  rendesishme  te  kryenavigatorit  te  regjimentit.  Puna  e  tij,  ne  kete  detyre  eshte  teper  mbreselenese.  Pilotet  e  helikopterit  lipset  ta  njohin  deri  ne  imtesi  territorin  e  vendit,  nga  Konispoli,  ne  Vermosh  e  me  gjere.  Puna  drejtuese  e  tij,  ne  sektorin  e  aviodrejtimit  eshte  interesante  dhe  origjinale.  Ai  e  ndjente  thelle  pergjegjesine  e  funksionit  dhe  bente  perpjekje   te  papara  per  te  qene  ne  lartesine  e  detyres,  por  kishte  dhe  aftesine  per  ta  justifikuar  besimin  qe  iu  dha.  Po  cila  ishte  metoda  e  tij e  punes?  Alberti,  fillimisht  shkonte  vete,  me  helikopterin Mi-4  e  ulej  ne  cdo  shesh  ku  do  te  shkonin  ekipazhet,  ne  ate  dite  fluturimi, me  radhe.  Ai  studionte  terrenin,  ndertonte  skemen  e  futjes  ne  ulje  dhe  te  uljes  ne  sheshin  e  caktuar,   bente  fotografine  e  sheshit,  percaktonte  korridoret  e  futjes  ( afrimit),  lartesite  e  pengesave,  pergatiste  album  me  skema   per  cdo  shesh  te  cilat   i  shfrytezonte  per  te  konkretizuar  detyren,  ne  diten  e  pergatitjes  per  fluturim.  Kesisoj,  ekipazhet  e  kishin  me  te  lehte  vajtjen  dhe  gjetjen  e  sheshit  te  uljes;  nuk  shkonin  drejt  se  panjohures.  Kur  ishte  drejtues   i  skuadriles  se  pare,  puna  e  tij  “  shkelqeu ”  dhe  ne  nje  drejtim  tjeter:

Nje  berthame  pilotesh  te  talentuar  te  kesaj  skuadrile  si:  Shpetim  Baxhaj;  Llaqi  Davidhi;  Veri  Naci;  Veli  Perleka  etj.  ne  konkurset  baze  aviacioni,  perfaqesonin  Regjimentin  e  Helikoptereve,  dhe  ne  cdo  rast,  klasifikoheshin  te  paret. Kjo arritje , kishte brnda dhe punen plot perkushtim te Bertit.

Albert  Shkurti  ka  qene  model   i  pilotit  instruktor.  Ai  ishte   i  sigurte,   i  “ embel ”,   i  qete  e  i   disiplinuar;   si  ne  toke  dhe  ne  ajer.  E  kam  patur  instruktor  te  teknikes  se  pilotimit  e  me  ka  mesuar  shfrytezimin  e  helikopterit  MI – 4.   Kur  deftonte  nje  element,  Ai   i  fiksonte  shigjetat, sikur  ato  te  ishin  te  ngjitura  pas  derrises  te  instrumenteve. Pas  diplomimit  tim  pilot,  Alberti   me  ka  dhene  fluturime  kontrolli,  diten  dhe  naten,  si  dhe  me  ka  cuar  ne  disa  sheshe,  diten  dhe  naten.  Berti,  jo  vetem  qe  te  deftonte   me  saktesi  e  me  korrektesi,  por  te  linte  iniciative  per   te   vepruar;   gje  qe  nuk  e  ben  cdo  instruktor  se  ajo  ka  te  beje,  drejtperdrejt   me mundesine  e  rikuperimit  te  gabimeve  qe  mund  te  lejoje  ai  qe  eshte  ne  procesin  e  te  mesuarit.

I  jam  shume  mirenjohes  Atij  njeriu,  per  sjelljen  e  “  bute  “  e  me  kerkese,   nga  metoda  e  te  cilit  kam  mesuar  shume.  Vlerat  e  Albert  Shkurtit  si  njeri  e  si  pilot  kualitativ  u  vune  ne  prove  jo  nje  here.  Ai kreu shume detyra  “ speciale” shpetimi  dhe  u  ul  ne  te  gjithe  sheshet,  jashte  heliodromit.  Ne  prove  serioze  u  vune  aftesite  e  tij  ne  daten  30  qershor  te  vitit  1987,  kur  iu  bllokua  motorri,  mbi   lartesite  e  Shengjergjit,  ne  kuoten   1500m,  ne  nje  fluturim  stervitor  ne  te  cilin  kontrollonte  pilotin  e  ri  Bajram  Doci.  Aftesite  e  tij  dhe  tiparet  e  karakterit  te  Bertit,  dolen  fitimtare,  mbi  nje  defekt   te  rende  teknologjik.  Perpara  nje  situte  ajrore  reale  dhe  kercenuese,  Ai  nuk  u  hutua  por  cmoi  drejt  rrethanat,  zgjodhi  vendin  per  ulje  te  detyruar  dhe  kreu  veprime  te  sakta  e  u  ul  mbi  nje  terren  te  veshtire,  shkembor.  Prove  tjeter  serioze  ishte  dhe  ulja  e  tij  ne  Qafen  e  Ererave,  se  bashku  me  Vangjel  Postolin.

Albert  Shkurti  eshte  dhe  nje  bashkeshort  e  prind  per  t’u  patur  zili.  Bashkeshortja  e  tij  –  Aleksandra,  ne  profesionin  e  mjekut  gjinekolog,  nje  grua  e  perkryer,  na  eshte  gjendur  prane  dhe  ka  ndihmuar  bujarisht  kur  bashkeshortet  e  aviatoreve  ishin  ne  nevoje. Te  dy  me  Albertin,  si  te  bere  per  njeri – tjetrin,  sollen  ne  jete  tre  femije,   i  rriten  dhe   i  edukuan  ata  e   i  bene  qytetare  te  kulturuar  e  me  edukate  te  shendoshe,  sic  jane  vete.  Me  kujtohet  nje  bisede  intime  me  Bertin,  shpirt  njeriu:  Kishte  nje  djale  e  nje  vajze;   i  lindi  vajza  e  dyte.  Ne  nje  bisede  mes  shokesh  (  se  Berti  me  trajtonte  si  shok ),   i  thashe:  po  vajzen  e  dyte,  ce  deshet? Ai,  me  qetesine  olimpike  qe  e  karakterizonte,  m’u   pergjigj:  ”  E  po  ka  nevoje  motra  per  moter…”!

Uniformen  ushtarake  Alberti  e  mbante  te  paster  e  te  rregullt;  kapelen  ushtarake  e  kishte  vene  ne  koke  qyshse  ishte  femije  e  u  rrit  ne  ushtri,  me  rregull  e  me  disipline.  Nuk  ka  pire  e  nuk  pi  duhan;  as  pije  alkoolike.  Fizikun  e  ka  te  paket  por  eshte  shume  i  forte  e  i  shkathet  dhe  mjaft  rezistent. Ne  lojen  e  futbollit,  te  cilen  e  ka  shume  per  zemer,  Berti  luante  si nje  profesionist   i  vertete.

 • I uroj  shendet,  jete  te  gjate  e  aktive  dhe  lumturi  ne  familje!

Veli  Perleka,  pilot  ne  pension,  ish  nxenes  dhe  koleg   i  Albert  Shkurtit.  Ne  Tirane,  me  01. 07. 2018.

 • Hysen Hila

“… Albert  Shkurtin  e  njoh,  ne  pune  te  perbashket  dhe  pa  nderprerje,  nga  viti  1967.  Ne  ate  kohe,  te dy,  ishim  ne  Skuadrilen  e  Tiranes.  Ai  ishte  pilot  e  fluturonte  ne  helikopteret  Mi – 4,  i  diplomuar  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit  e  une –  teknik   i  ri,  i  sapoardhur  nga  shkolla  jone   e  aviacionit  e  Vlores.  Fluturonim   ne  te  njejtet  helikoptere.  Me  Bertin  dhe  me  familjen  e  tij,  prej  gati  55  vjetesh,  jemi  gjitone…  Familjet  tona  kane  shkuar  shume  mire  me  njera – tjetren.  Albert  Shkurti  ka  bashkeshorte  Aleksandren,  nje  grua  te  vecante,  e  cila,  deri  sa  doli  ne  pension,   punoi  mjeke  gjinekologe .  Ajo  na  eshte  gjendur  prane  si  shoqe  e  si  moter.  Te  tre  femijet  qe  sollen  ne  jete,   ( dy  vajza  e  nje  djale ),  cifti  Albert  e  Aleksandra  Shkurti   i  kane  rritur  e   i  kane  edukuar  si  qytetare  te  denje,  sic  jane  vete  prinderit  e  tyre.  Ndjej  nje  kenaqesi  te  vecante  te  flas  per  Albert  Shkurtin,  si  njeri,  si  gjiton  e  si  pilot   i  rralle.

Alberti  perfaqeson  nje  prind,  nje  njeri  dhe  nje  gjiton  te  respektuar  e  te  perkushtuar.   Ai  eshte   i  urte,   i  edukuar  e  fjalepak.  Berti  nuk  ia  fut  kot  kur  flet  e sa  per  t’u  gjendur  ne  bisede,   por  e  di  mire  kur  duhet  te  flase  e  cfare  te  thote.  Ai  flet  pak,  por,  fjalet  qe  dalin  nga  ajo  goje   jane  te  sakta  e  nuk  lendojne  njeri.  Ne  hierarkine  ushtarake,  Albert  Shkurti  eshte  ngjitur  gradualisht  e  me  merite,  deri  ne  kupolen  e  Regjimentit  te  Helikoptereve.  Per  shume  vite  ka  kryer  detyren  e  kryenavigatorit  te  Regjimentit  te  Helikoptereve.  Detyra  e  tij  ishte  mjaft  e  veshtire  e  me  pergjegjes, por  Berti  e  kreu  me  nder.

Me  ka  lene  mbresa  fakti  qe,  ne  cdo  detyre  e  ne  cdo  hallke  ku  ka  punuar,  Albert  Shkurti  mbeti   i  njejti  njeri:   i  mire,   i  sjellshem,   i  dashur,   i  respektuar  e  teper  korrekt.  Si  pilot,  Ai  ishte  nga  me  te  miret  e  regjimentit.  Ne  toke  e  ne  ajer  Berti  dallohej  per  qetesi   e  per  saktesi.  Ai  ishte   mjaft  aktiv  ne  ceshtjet  e  aeronavigacionit  dhe  ne  ato  teknike.  Berti  nuk  e  leshonte  fjalen  kot  por  fliste  me  argumente  shkencore  dhe  ne  fjalen  e  tij  nuk  ishte  veshtire  te  shquaje  kompetencen.  Perfundimi   i   fakultetit  te  inxhenjerise,  deshmoi  vullnetin  e  tij  dhe kembenguljen  per  te  rritur  horizontin,   i  cili  i  dha  me  teper  kompetence  e  siguri.

Albert  Shkurti  ka  fryme  te  mire  ballafaqimi  e  eshte  kurajoz.  Ai  nuk  ka  droje  per  ti  thene  gjerat  me  emrin  qe  kane,  pavaresisht  se  me  ke  ka  te  beje.  E  kam  pare  ne  krye  te  aksioneve  per  kryerjen  e  detyrave  “ speciale ”  te  shpetimit  apo  te  ndihmes  nga  ajri,  ne  situata  te  ndryshme.

 • I uroj  shendet  e  jete  te  gjate  aktive!

Hysen  Hila,  veteran,  specialist   i  aviacionit,  bashkekohes   i  Bertit.   Tirane,  me  05. 07. 2018.

 

 • Nustret Bilani

“… Albert  Shkurtin  e  kam  njohur  qysh  ne  vitin  1967;   ( ne  fund  te  vitit )  kur  u  formua  Regjimenti   i   Helikoptereve.  Tek  Alberti  kam  pare  nje  njeri  te  kompletuar  me  te  gjitha  te  mirat  qe  mund  te  thuhen  per  nje  njeri.  Ai  eshte  nje  shok  e  mik   i  qete,   i  urte,   i  matur,  i   pjekur,   i  duruar,  me  edukate  e  me  kulture  qytetare.  Berti  eshte  shok  e  mik   i  te  gjitheve. Ne  jeten  e  tij,  nuk  besoj  te  kete  bere  kundershtare  personale,  ca  me  teper,  qe  nuk  mund  te  behet  fjale  per  “armiq”  vetjake.  Ka  fryme  te  mire  ballafaqimi  dhe  eshte  kritik  e  kundershtar   i  rrepte   i  padrejtesise.

Tek  kolegu  e  miku  im,  Albert  Shkurti,  kam  verejtur   nje  menyre  te  tijen  te  kerkeses  se  llogarise  e  cila  eshte  e  vecante  dhe  autentike.  Berti  eshte   i  permbajtur  dhe  pakenaqesite,  di  ti  mbloje  perbrenda  vetes. Ai  eshte  i  etur  per  dije  e  kulture.  Me  shume  vullnet  e  me  sakrifica  te  shumta,  Alberti,  perfundoi,  pa  shkeputje  nga  puna,  Fakultetin  e  Inxhenierise   Elektrike.  Perfundimi   i  Universitetit   i  dha  Atij  mundesine  te  thellohet  me  teper  ne  proceset   qe  ndodhin  ne  helicopter,  ne  toke  e  ne  fluturim.  Prind,  mik,  gjiton  e  bashkeshort  si  Albert  Shkurti,  ne  jete  njeriu   i  takon  rralle.  Si  pilot,  Berti  ka  shpalosur  cilesi  te nje  talenti  te  lindur  e  te  rralle..

 • I uroj  jete  te  gjate  e  te  lumtur  ne  familje!

Nustret  Bilani,  pilot  ne  pension,  koleg  e  bashkekohes   i  Albert  Shkurtit;  Tirane,  me  08. 07. 2018.

 

 • Bajram Doci

Ja  si  e  kujton  piloti   i  grupit  me  te  ri  te  piloteve  te  helikopterit  Mi – 4,  Bajram  Doci,  ngjarjen  e  dates  30  qershor  1987, ne  te  cilin  Ai  ishte  ne  te  njejtin  ekipazh,  me  Albert  Shkurtin,  kur  kryen  ulje  te  detyruar,  pa  motorr,  ne  Perroin  e  Togut:  “… Regjimenti   i  Helikoptereve,  ishte  regjiment  shkolle.  Ishim  nje  grup  shokesh  te  cilet  kaluam  ne  helikopterin  Mi – 4,  si  shume  grupe  paraardhes.  Ne  ate  dite  fatkeqe,  pilotoja  helikopterin  me  numer  anesor  6 – 59.  Ishja  ne  rolin  e  pilotit  qe  meson  pilotimin,  kurse  Albert  Shkurti,  me  kontrollonte,  nga  kabina  e  djathte  e  helikopterit  Mi – 4; atje  ku  qendrojne  zakonisht  kontrolloret.  Ne  shkallet  mes  dy  piloteve,  qendronte,  ne  kembe  mjeshtri   i  pilotimit,  piloti  veteran  Ali  Levanaj.  Koha  qe  ka  kaluar  qe  atehere  dhe  ndryshimet  sociale,  kane  bere  te  tyren,  por  nga  ajo  ndodhi  tronditese,  ruaj  disa  gjurme  te  cilat  nuk  shuhen  lehte  nga  kujtesa.  Ishja  adoleshent  e  tani  jam  zbardhur  nga   “bora”.  Ndihem  mire  qe  koha  dhe  ndryshimet  qe  kane  ngjare  nuk  e  kane  prekur  miresine  e  shpirtit  te  mikut  tim  te  nderuar.  I  miri  mbetet   i   mire;   i   lumi  ai  qe  ka  ate  shpirt.

Ishte  ora  09  e  dates  30  qershor  te  vitit  1987. Regjimenti   i  Helikoptereve,  ate  dite  kishte  organizuar  fluturime,  diten,  me  ngritje  nga  heliodromi  e  me  ulje  ne  dy  fusha.  Nuk  ishte  dite  shume  e  pershtatshme  per  te  zhvilluar  fluturime  ne  terren  malor,  por  u  vendos  keshtu  e  nisen  fluturimet.  Moti  ishte  me  ere  dhe  ndjeja  nje  lloj  zagushije.  Temperaturat  e  ajrit  ne  toke  ishin  rreth  36  grade  Celsius  dhe  ajri  kishte  lageshti  e  turbulence.  Ne  keta  kushte,  sic  dihet   motorret   me  cilindra,  sic  eshte  ai  qe  vendoset  ne  helikopterin  Mi – 4,  nuk  e  clirojne  fuqine  motorrike,  sipas  regjimit  te  punes  qe  ka  vendosur  piloti.  Terreni  mbi  te  cilin  do  te  fluturonim   ishte malor,  i  theksuar.  Duhet  te  merrnim  lartesine  1500 m  mbi  nivelin  e  detit  (lartesi  absolute.  Per  kete  qellim  shfrytezuam  luginen   prane  heliodromit   e  ne  Perendim   te  Malit  te  Dajtit.  Lartesia  duhej  per  te  kapercyer   lartesite  e  terrenit   dhe   per  te  siguruar  parrezikshmerine  e  fluturimit.  Fluturohej  ne  rajonin  e  malesise  te  Shengjergjit.  Ne  mengjes,  dolem  ne  heliodrom  per  te  fluturuar  por  ngritjet  u  anuluan  per   shkak  se   moti  ishte  i  papershtatshem.  Pritem  pak; me  vone  u  vendos  te  nisnin  fluturimet.  Helikopteri  me  te  cilin  realizova  ngritjen  ishte  nder  te  paret  helikoptere  Mi – 4  me  te  cilet  nisi  ajo  dite  fluturimesh.

Ne  ate  fluturim  mesimor  ( per  mua),  do  te  me  kontrollonte  piloti  veteran  Albert  Shkurti,  me  detyre  kryenavigator   i  Regjimentit   te  Helikoptereve.  Ai   mbante  pergjegjesi  per  suksesin  e  fluturimit,  dhe  kontrolli  i  tij  konsistonte,  ne  vrojtimin  e  elementeve  te  fluturimit  dhe  per  zbatimin  e  kerkesave  te  rregullave   te  aviodrejtimit  dhe  te  llogarive  paraprake.  Albert  Shkurti  ishte  njeri  nga  pilotet   me  njohuri  te  thella  teorike  e  shkencore,  virtuoze   sa   i  perket  teknikes  se  pilotimit  dhe  njeri  nga  specialistet  me  ne  ze,  ne  toke  e  ne  ajer.  Si  Alberti,  ishin  te  rralle  pilotet,  si  ne  kupolen  e  regjimentit  dhe  ne  hallkat  ndermjetese.  Ai  ishte  nga  me  te  miret  instruktore  dhe  kontrollore  te  fluturimeve  me  helikopter.  Ne  helikopter  ishte  dhe  mjeshtri   i  madh   i  fluturimeve  me  helikopterin  Mi – 4 –  Ali  Levanaj.  Aliu  kishte  pervoje  te  gjate  dhe  dore  “ te  embel ”  ne  pilotimin  e  helikopterit.  Ai  qendronte,  ne  kembe,  ne  shkallet  e  helikopterit,   i  pozicionuar  midis  dy  piloteve  qe  drejtonin  makinen  ajrore.

Mbasi  do  te  merrja  kontroll  e  do  te  ulesha  ne  Bize  te  Shengjergjit,  ku  pritej   te  vinin  per  t’u  ulur  ekipazhe  te  tjere,  do  te  lija  aty  pilotin  Ali  Levanaj,   i  cili  do  te  drejtonte  uljet  e  helikoptereve,  pas  meje  dhe  mjetet  e  nderlidhjes.  Ne  bordin  e  helikopterit  Mi – 4  me  numer  anesor  6 – 59,  ndodhej  dhe  tekniku   i  bordit,   dibrani  Teki  Zaimi;  oficeri   i  nderlidhjes  Bektash  Malaj  dhe  ushtari  radist –  Arben  Mile.  Ngarkesa  e  pergjithshme  e  helikopterit  ishte  rreth  800  kg.  U  ngritem  normalisht  dhe,  me  spiral  te  zgjeruar,  u  ngjitem   ne  lartesine  e  llogaritur = 1500 m.  Gjate  marrjes  te  lartesise,  ne  rajonin  e  Malit  te  Dajtit  dhe  mbi  lartesite  e  Shengjergjit,  nuk  vume  re  asgje  te  vecante,  si  ne  kushtet  e  motit  dhe  ne  regjimin  e  punes  te  motorrit.  Vrojtoja,  me  vigjilence  te  shtuar  regjimin  e  fluturimit  dhe  e  kishja  te  prqendruar  vemendjen,  ne menyre  te  vecante  tek  treguesit  e  punes  te  motorrit.  Presioni   i  vajit,  ne  mufte  e  ne  motor  dhe  temperature  e  vajit   ashtu  si  presioni   i  benzines  ishin  brenda  normave  te  lejuara.  Ndonese  motorri   i  helikopterit  funksiononte  normalisht,  nuk  me  pelqeu  zhurma  qe  benin  cilindrat,  gjate  funksionimit  te  tyre  dhe  treguesi   i  shpejtesise  vertikale,    i   cili  nuk  i  pergjigjej  regjimit  te  punes  te  motorrit.  Dyshova,  por,  ne  percaktimin  tim  nuk  isha kategorik  dhe   i  prere.  Lekundja  ime   dhe  pavendosmeria   per  te  vepruar  kishte  te  bente  me  faktin qe temperaturat e ajrit rrethues ishin te larta dhe zagushia te mbyste. Mendova dhe se era , e cila ne toke frynte e lehte, me ngjitjen ne lartesi do te forcohej. Vigjilencen nuk e humba  dhe hamendesite nuk me vune ne gjume. Dyshimet kishin zene vend ne mendjen time dhe po e pilotoja helikopterin me ekzigjence e korrektesi , sikur te ishja kursant.

Veprimet  pas vete fikjes se motorit (ulja e leves te kendgazit, mbyllja e pompes se benzines dhe stakimi i magnetos- veprime sipas kerkesave te instruksionit) dhe kalimi   ne  veterrotullim ishin  te  menjehershme  e  te  sakta.  Planerimin  per  ne  vendin  e  uljes  e  beme  sipas  parametrave,  me  qetesi.  Nuk  qe  ulje  por  perplasje  me  token.  Ishim  me  “ fat ”  se  u  ulem  midis  shkembinjve  mbasi   perpara  nesh  shtrihej   nje   humnere.   Dolem  nga  kabina  dhe  u  larguam  nga  helikopteri .  Pame  te  dilte  nga  skapamentoja  flake  e  cila  u  shua  shpejt.  Goditjen  me  te  forte  e  mori  Bektashi;  une  pesova disa  gervishtje  ne  fytyre,  te  cilat shquhen  edhe   sot,  pas  30  vitesh.

Nga  ajo  ngjarje  mesova  shume.  Ne   vetedijen  time  u  fiksua  kerkesa  per  te  qene   i  qete, cfaredo  qe  te  ngjaje  sic  ishin  Alberti  dhe  Aliu;  se  duhet  vepruar  sipas  instruksionit  dhe  rregulloreve  perkatese;  te  kisha  besim  tek  vetja  e  te  mos  kisha as medyshje,  as  frike, pvaresisht nga situate.  Dy  mjeshtrat  e  medhenj  te  pilotimit  te  helikopterit  Mi – 4:  Albert  Shkurti  dhe  Ali  Levanaj,  me  inspiruan  te  kryja  veprime  te  sakta  e  te  drejta.  Kam  mendimin  se,  te  tre,  dhe  tekniku   i  helikopterit,  Teki  Zaimi  ne  rastin  e  veshtire  qe  na  u  paraqit  beme   gjithe  sa  mundem  dhe  shpetuam  veten  dhe  makinen  luftarake  qe  pilotonim.  Fati  dhe  aftesite  profesionale  e  thane  fjalen  e  tyre…”

Bajram  Doci,  pilot   i  majte,  ne  ate  fluturim.  Nga  Italia,  me  02. 07. 2018, ora  10.30; me mesenxher.

Sikur  te  gjithe  efektivat  e  Regjimentit  te  kisha  intervistuar,  vetem  fjale  te  mira  do  te  kisha  marre  per  personalitetin  e  Albert  Spiro  Shkurtit,   i  cili  e  ka  gdhendur  vete,  figuren  e  tij  te  paster.

Fund I rrefimit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Albert Spiro Shkurti – pilot helikopteri i klasit te dyte”

Comments are closed.