Asqeri Nuri Cerova

Koha rrjedh e mosha ben te veten. Per shkaqe te ndryshme , kisha veendosur te largohem nga shkrimet. Por nuk mund te largoja nga vetja e kurresesi nuk mund te harroja Ate njeri te rralle; Asqeri Nuri Ceroven , i cili , me ktheu nga udha e me detyroi te rrembej penen serish. Eshte e vertete thenja se te moshuarit jetojne me kujtime e nepermjet tyre trokasin ne histori, duke u endur ne vite.

Disa njerez , si Asqeri Cerova, me madheshtine e tyre e me tipare te rralla e te pazakonta te imponojne respekt e mosharrim. Asqeri Ceroven nuk mund ta harrojne tri vajzat si drita qe la pas: Vjollca; Entela dhe Dorina si dhe io mbesa e niper , teresisht vitale. Gjurmet e Asqeri Ceroves, nee vecanti karriera e tij 20 vjecare e instruktorit te teknikes se pilotimit dhe dhjetra studente qe mbushen repartet e Aviacionit Tone te lavdishem, te cilet u bene dikushi, nuk mund te harrojne Ate qe i ngriti per here te pare ne qiellin e Atdheut e u dha krahe, per ta pare Shqiperine tone te dashur , nga hapsirat qiellore. Si mund te harrohet ajo dore e ngrohte e Tij, ai ze i embel e i mendafshte, qetesia ” Olimpike” qe e shoqeroi tere jeten , durimi dhe kembengulja e pashoqe, saktesia e veprimeve dhe deshira e pamate per t’u percjelle studenteve per pilote gjithesa dinte vete. Me mire se une , tiparet e tij mund ti pershkruajne ishstudentet e tij per pilote si Aleksander Bubullima; Kastriot Shahu; Thanas Dupi; Islam Puro e dhjetra te tjere.

Ky shkrim modest , pa pretenduar se pershkruaj cdo gje qe lidhet me figuren e mikut tim – Asqeri Cerova , le te jete nje gur , ne ” muranen ” e kohes , ne shenje kujtimi e respekti per jeten ” Brilante” dhe te pafat te Tij

Asqeri Nuri Cerova erdhi ne jete , ne diten e pare te vitit 1945, ne Qytetin ” Stalin”. Ai ishte me origjine shoqerore te dyfishte: Skraparli, nga Baba Nuriu dhe Libohovit nga Nene Zyraja. Te dy prinderit e Tij ishin shqiptare autoktone dhe atdhetare te njohur e te nderuar. Nene Zyraja ishte libohovite, bije e nje avokati te njohur kurse Baba Nuriu ishte skraparli, me funksion drejtor poste ne disa rrethe te vendit.

Asqeriu u rrit ne qytetin e naftetareve te hershem. Ai u perkund ne djepin e trimerise dhe krahas gjirit jetedhenes te Nenes fisnike, u end neper ninullat dhe kenget atdhetaree te te dyja trevave. Nene Zyraja, ndonese shtepiake ishte grua me kulture dhe zoteronte doket e te dyja trevave; si te asaj ku u lind e u rrit dhe te asaj ku vajti nuse. Asqeriu, heret ndjeu dhe aromen e fluturimeve te aeroplaneve qe canin qiellin , si pulebardha zhurmeshume e kur rendete me shoket atyre rrugicave3 e lendinave, i lindi deshira per t’u ngjare atyre “zogjve” fluturues.

Ne vitin 1960, mbasi kreu shkollen unike ne qytetin ku u lind, hyri ne Shkollen e Mesme ” elite” e Ushtrise Popullore, e cila mbante emrin legjendar ” Skenderbej”. Kater vite me radhe, ne kete institucion arsimor ” model” Asqeri Cerova , u rrit, u burrerua, u hijeshua e zgjeroi horizontin mbi shkencen e per jeten. Ai , ne te kater vitet ishte borizani i shkolles she qe kampion ne lojerat e tavolines. Lexonte libra jashteshkollore dhe pelqente poezine. Rregulli, disiplina dhe dashuria per njerezit , ishin disa nga tiparet e qenesishme qe mesoi ” heroi” im ne ate shkolle.

Asqeriu e kishte perzgjedhur udhen e Tij te jetes prandaj , sapo perfundoi mesimet e u maturua, ne vitin 1964 u fut ne Shkollen e Larte te Aviacionit Shqiptar , ne Vlore, ku pergatiteshin pilote, teknike e specialiste te aviacionit. Asqeriu u bashkua me tetjere djem te perzgjedhur per t’u bere pilote te Shqiperise, gje qe e kishte enderruar prej kohesh

Asqeri Nuri Cerova erdhi ne jete , ne diten e pare te vitit 1945, ne Qytetin ” Stalin”. Ai ishte me origjine shoqerore te dyfishte: Skraparli, nga Baba Nuriu dhe Libohovit nga Nene Zyraja. Te dy prinderit e Tij ishin shqiptare autoktone dhe atdhetare te njohur e te nderuar. Nene Zyraja ishte libohovite, bije e nje avokati te njohur kurse Baba Nuriu ishte skraparli, me funksion drejtor poste ne disa rrethe te vendit.

Asqeriu u rrit ne qytetin e naftetareve te hershem. Ai u perkund ne djepin e trimerise dhe krahas gjirit jetedhenes te Nenes fisnike, u end neper ninullat dhe kenget atdhetaree te te dyja trevave. Nene Zyraja, ndonese shtepiake ishte grua me kulture dhe zoteronte doket e te dyja trevave; si te asaj ku u lind e u rrit dhe te asaj ku vajti nuse. Asqeriu, heret ndjeu dhe aromen e fluturimeve te aeroplaneve qe canin qiellin , si pulebardha zhurmeshume e kur rendete me shoket atyre rrugicave3 e lendinave, i lindi deshira per t’u ngjare atyre “zogjve” fluturues.

Ne vitin 1960, mbasi kreu shkollen unike ne qytetin ku u lind, hyri ne Shkollen e Mesme ” elite” e Ushtrise Popullore, e cila mbante emrin legjendar ” Skenderbej”. Kater vite me radhe, ne kete institucion arsimor ” model” Asqeri Cerova , u rrit, u burrerua, u hijeshua e zgjeroi horizontin mbi shkencen e per jeten. Ai , ne te kater vitet ishte borizani i shkolles she qe kampion ne lojerat e tavolines. Lexonte libra jashteshkollore dhe pelqente poezine. Rregulli, disiplina dhe dashuria per njerezit , ishin disa nga tiparet e qenesishme qe mesoi ” heroi” im ne ate shkolle.

Asqeriu e kishte perzgjedhur udhen e Tij te jetes prandaj , sapo perfundoi mesimet e u maturua, ne vitin 1964 u fut ne Shkollen e Larte te Aviacionit Shqiptar , ne Vlore, ku pergatiteshin pilote, teknike e specialiste te aviacionit. Asqeriu u bashkua me tetjere djem te perzgjedhur per t’u bere pilote te Shqiperise, gje qe e kishte enderruar prej kohesh.

Ne kete institucion te lavdishem, Asqeri Cerova, studioi 3 vjet; nje ne aeroplanet fillestare me helike te tipit Jak-!8 A dhe 2 vjet te tjere , ne aeroplanet reaktive Mig-15. Ne perfundim te studimeve teorike dhe praktikes fluturuese, Ai u diplomua pilot gjuajtes- bombardues, ne fund te vitit 1967. Shoke grupi ne vitin e dyte e te trete , ne Skuadrilen Reaktive te Shkolles se Larte te Aviacionit, e cila e zhvillonte aktivitetin fluturues ne Pisheporon famemadhe, Asqeriu kishte: Ylli Serjanin; Myzafer Zahon; Osman Shehun; Nustret Bilanin; Zenel Shinin; Mark Qypin dhe Islam Zanin. Instruktore te tyre te teknikes se pilotimit, qe drejtonin kete grup ishin: Fazlli Bega; Lutfi Mishkeri dhe Pandeli Lengu.

Asqeri Cerova e nisi rrugetimin ajror, duke fluturuar fillimisht me aeroplanin e lehte me helike te tipit Jak -18 A ( varianti kinez) ; kaloi ne aeroplanet reaktive parazanore te tipit Mig-15, mandej , per 20 vjet radhazi fluturoi ne rolin e instruktorit te teknikes se pilotimit , me aeroplanet Jak-18 A, dhe ne3 vitet e fundit ” shijoi” sh frytezimin e helikopterit ” legjende” te tipit Mi-4 e me ne fund ne aeroplanet tolerante e jetegjate te tipit An-2.

Pas diplomimit pilot gjuajtes-bombardues, Asqeriu u emerua , ne profesionin qe mori, ne Regjimentin ” Peza” te Qytetit ” Stalin”. E deshironte kete emerim , Asqeriu, mbasi aty ishte lindur , ishte rritur e kishte perjetuar prirjen per tu futur ne udhet e qiellit, i frymezuar nga gumezhima e reaktiveve ne fushen prane shtepise te tij.

Per fat te keq, ” aventura ” e Tij gjuajtes – bombarduese nuk zgjati shume. Ne vitin 1969, Asqeriu u deklarua i paafte per te fluturuar ne aeroplanet reaktive, per shkaqe shendetesore, teksa u lejua te fluturonte ne aeroplanet me helike.

Duke pare vlerat e tij si njeri me tipare te qenesishme dhe aftesite fluturuese , organi i nomenklatures e emeroi djalin e xha Nuriut instruktor te teknikes se pilotimit, ne Shkollen e Larte te Aviacionit ne Vlore ku do te ngrinte ne ajer njerez qe nuk e kishin “shijuar” ngritjen ne qiell dhe atyre djemve ” Profane” do t;u mesonte fluturimin , si shkence me rreziqe por mjaft te bukur. Nuk ishte perzgjefdhja etij por e pranoi me kenaqesi detyren e re ,mbasi, ne fund te fundit , do te lundronte ne hapesire dhe kjo ishte endrra e tij e jetes. Organi kompetent , duke e emeruar Asqerine , ne detyren e vecante e me pergjegjesi te instruktorit te teknikes se pilotimit u bazua ne disa tipare te tij , te cilat i pershtateshin kesaj detyre. Asqeriu Kishte teknike pilotimi te perkryer. Ai , ne cdo vend e ne cdo detyre kishte shpalosur tipare te rralla njerezore si edukata e shendoshe, kultura qytetare dhe horizonti i gjere. Dora e tij e ” bute” kur vepronte me komandat e aeroplanit; fjala e Tij e embel, buzeqe3shja pa kufinj, durimi i pamate dhe forc argumentuese qe i falte horizonti i gjere krijonin bindje terk studentet per pilote se instruktori i tyre ishte i denje per detyren qe i kishin ngarkuar. Cilesite e pershkruara me lart , ishin ato qe kerkoheshin dhe Asqeriu i kishte. Prandaj, nik pati asnje hezitim per ti besua aTij njeriu , te ngrinte ne qiell djem profane nga ky profesion por qe kishin shendetin dhe vullnetin e zjarrte per te fluturuar.

Ne kete institucion te lavdishem, Asqeri Cerova, studioi 3 vjet; nje ne aeroplanet fillestare me helike te tipit Jak-!8 A dhe 2 vjet te tjere , ne aeroplanet reaktive Mig-15. Ne perfundim te studimeve teorike dhe praktikes fluturuese, Ai u diplomua pilot gjuajtes- bombardues, ne fund te vitit 1967. Shoke grupi ne vitin e dyte e te trete , ne Skuadrilen Reaktive te Shkolles se Larte te Aviacionit, e cila e zhvillonte aktivitetin fluturues ne Pisheporon famemadhe, Asqeriu kishte: Ylli Serjanin; Myzafer Zahon; Osman Shehun; Nustret Bilanin; Zenel Shinin; Mark Qypin dhe Islam Zanin. Instruktore te tyre te teknikes se pilotimit, qe drejtonin kete grup ishin: Fazlli Bega; Lutfi Mishkeri dhe Pandeli Lengu.

Asqeri Cerova e nisi rrugetimin ajror, duke fluturuar fillimisht me aeroplanin e lehte me helike te tipit Jak -18 A ( varianti kinez) ; kaloi ne aeroplanet reaktive parazanore te tipit Mig-15, mandej , per 20 vjet radhazi fluturoi ne rolin e instruktorit te teknikes se pilotimit , me aeroplanet Jak-18 A, dhe ne3 vitet e fundit ” shijoi” sh frytezimin e helikopterit ” legjende” te tipit Mi-4 e me ne fund ne aeroplanet tolerante e jetegjate te tipit An-2.

Pas diplomimit pilot gjuajtes-bombardues, Asqeriu u emerua , ne profesionin qe mori, ne Regjimentin ” Peza” te Qytetit ” Stalin”. E deshironte kete emerim , Asqeriu, mbasi aty ishte lindur , ishte rritur e kishte perjetuar prirjen per tu futur ne udhet e qiellit, i frymezuar nga gumezhima e reaktiveve ne fushen prane shtepise te tij.

Per fat te keq, ” aventura ” e Tij gjuajtes – bombarduese nuk zgjati shume. Ne vitin 1969, Asqeriu u deklarua i paafte per te fluturuar ne aeroplanet reaktive, per shkaqe shendetesore, teksa u lejua te fluturonte ne aeroplanet me helike.

Duke pare vlerat e tij si njeri me tipare te qenesishme dhe aftesite fluturuese , organi i nomenklatures e emeroi djalin e xha Nuriut instruktor te teknikes se pilotimit, ne Shkollen e Larte te Aviacionit ne Vlore ku do te ngrinte ne ajer njerez qe nuk e kishin “shijuar” ngritjen ne qiell dhe atyre djemve ” Profane” do t;u mesonte fluturimin , si shkence me rreziqe por mjaft te bukur. Nuk ishte perzgjefdhja etij por e pranoi me kenaqesi detyren e re ,mbasi, ne fund te fundit , do te lundronte ne hapesire dhe kjo ishte endrra e tij e jetes. Organi kompetent , duke e emeruar Asqerine , ne detyren e vecante e me pergjegjesi te instruktorit te teknikes se pilotimit u bazua ne disa tipare te tij , te cilat i pershtateshin kesaj detyre. Asqeriu Kishte teknike pilotimi te perkryer. Ai , ne cdo vend e ne cdo detyre kishte shpalosur tipare te rralla njerezore si edukata e shendoshe, kultura qytetare dhe horizonti i gjere. Dora e tij e ” bute” kur vepronte me komandat e aeroplanit; fjala e Tij e embel, buzeqe3shja pa kufinj, durimi i pamate dhe forc argumentuese qe i falte horizonti i gjere krijonin bindje terk studentet per pilote se instruktori i tyre ishte i denje per detyren qe i kishin ngarkuar. Cilesite e pershkruara me lart , ishin ato qe kerkoheshin dhe Asqeriu i kishte. Prandaj, nik pati asnje hezitim per ti besua aTij njeriu , te ngrinte ne qiell djem profane nga ky profesion por qe kishin shendetin dhe vullnetin e zjarrte per te fluturuar.

Asqeri Cerova u ndje ligesht kur u deeklarua i paafte per te fluturuar ne aeroplanet reaktive, por , gjate kohes kur sherbeu ne Regjimentin ” Peza”, gjeti njeriun e jetes, fisniken Ajdine, me te cilen u dashurua ” marrezisht” e u martua , pa dasme. Te dy e donin dhe e respektonin shume njeri-tjetrin e dukej sikur ishin te “prere” per njeri-tjetrin. Ata sollen ne jete tri vajza, njera me e mire se tjetra: Vjollcen; Entelen dhe Dorinen. Jeta gati 50 vjecare e ketij cifti i ngjante nje perralle , me fund te trishte.

Asqeri Cerova, e cmoi seriozisht detyren e instruktorit te teknikes se pilotimit dhe iu pervesh nje pune intensive, teorike dhe praktike dhe brenda nj kohe te shkurter u be njeri nga instruktoret me te mire te Shkolles dhe nje “mjeshter i madh”, ne profesion.

Ne vitin 1988, i lodhur ei renduar fizikisht, por me nje pervoje te begate , ne fluturim, Asqeriu la , me dhimbje e me brenge ne zemer , pune4n e nderuar te instruktorit te teknikes se pilotimit e u transferua ne Tirane, pilot, ne Regjimentin e Helikoptereve ne Farke, ku fluturoi ne helikopterin ” legjende” te tipit Mi-4. E dinte Asqeriu qe helikopteri nuk eshte aeroplan dhe ka vecori ne shfrytezimin e tij , si ne toke dhe ne ajer, por, Asqeriu, me pervojen e begate , te akumuluar ne vite, u pershtat shpejt e fluturoi dallueshem.

Sapo ” ia mori doren ” helikopterit ” legjendar” Mi-4, Asqeriu u transferua ne Skuadrilen e Transportit, ne Laprake ( Tirane) ku fluturoi ne aeroplanin me jetegjate dhe tolerues te tipit An-2.

Ne vitin 1993, per shkak te reforme3 ne ushtri, Asqeriu u lirua e doli ne pension te parakohshem me nje page mjerane. I shtrenguar ekonomikisht nga viti 1993 deri ne vitin 2003, ” heroi im” emigroi ne shtetin fqinje te Jugut ku beri punera te rendomta. Pas kthimit ne Atdhe, Asqeriu mori pensionin e pleqerise, si pilot, dhe banoi ne Tirane, derisa u nda nga jeta, me 13 guswht te vitit 2023. Me pare u nda nga jeta bashkeshortja e tij , bukuroshja Ajdine, , ndodhi qe e derrmoi shpirterisht Asqerine, i cili kaloi nje kalvar te pamerituar, ndonese mezi capitej , me ndihmen e nje bastuni, ndonese veshtrimin e kishte te sakte dhe mendjen te kthjellet. Largimin nga jeta te Ajdines te tij, Asqeriu e vuajti, me dhimbje, derisa mbylli syte perjete.

Asqeri Nuri Cerova, u percoll ne banesen e fundit, me 13 gusht te vitit 2023, ne varrezat publike te Sharres ( Tirane), i percjelle nga familjare e te aferm, miq e shoke te tij dhe me pjesemarrjen e perfaqe4suesve nga Shoqata e Aviatoreve te Shqiperise. Te hidheruar nga ndarja me swhokun, mes dhimbjes e hidherimit, me lote ne sy, me hap te rende por krenare per jeten e Asqeriut, capiteshin , si me pertese, vajzaqt, Myzafer Zahua, Osman Shehu; Ramadan Anija etj. Fjalen e lamtumires e mbajti Sami Guzina.

– I paharruar qofte kujtimi i tij!

Epilog.

Asqeri Cerova ishte nje ” aset” i Aviacionit Shqiptar. Ai e donte shume ajrin, aeroplanin dhe fluturimin. Atdheu dhe atdhetaria i shkelqenin e benin beli ne ballin e tij. Hapsira qiellore e Shqiperise dhe lundrimi ne per qiell u bene jeta e tij. Endrra e Tij aeronautike u be realitet , por Atij piloti te rralle i mbeeti peng ndarja , jo sic e donte, nga dashurite e tij. Asqeriu nuk mundi te bashkebisedonte me aeroplanin Jak-18 A, me te cilin fluturoi aq gjate, prandaj, mes loteve te mallengjimit puthi aeroplanin An-2 duke pergjithesuar gjithe ate kalvar jete ne ajer.

Asqeri Nuri Cerova, do te kujtohet , ne jete te jeteve, me re4spekt e me nderim, per atee qe ishte, si njeri e si pilot cilesor.

Shkroi Niazi Xhevit Nelaj; ne Tirane, me 20, janar 2024.