Albert Spiro Shkurti – pilot helikopteri i klasit te dyte

(Miresia  e  atij  njeriu  nuk  njeh  kufi)

Kete  shkrim  monografi,  te  cilin  ia  kushtoj  nje  aviatori  te  thjeshte,  nga  jerezit  me  te  thjeshte e me te  mire  qe  kam  njohur,  mund  ta  titulloja  tjetersoj,  nisur  vetem  nga  fakti  se  tek  Ai  njeri  miresia, urtesia  dhe  thjeshtesia  te  cilat  nuk  kane  ane  e  fund   perbejne  nje  trinom   te   pandare;  ato  jane  rritur  se  bashku  e i  perngjasojne  njera – tjetres.  Alberti  eshte  nga  te  paktet  njerez,  qe  nuk  deshiron  te  shkruash   per   te,  ne  nje  kohe  kur  mjaft  te  tjere  e  kerkojne  kete,  me  kembengulje. Lexo të plotë

Piloti me ze bilbili – (Monografi kushtuar Minush Shevqet Karalliut)

P  R  O  L  O  G

Lundrimi  ajror,  qe  ne  kohe  te  lashta,  ka  terhqur  vemendjen   dhe  eshte  lakmuar  nga  njerezit.  Jo  per  aventure  por  per  ta  zoteruar  ate.  Disa,  qe  jane  perpjekur,  ia  kane  dale  te  behen  pjese  e  shkences  aeronautike,  ne  funksionin  e  pilotit,  teknikut  apo  specialistit  te  aviacionit.  Te  tjere  qe  nuk  e  kane  patur  kete  shans,  ose  kane  mbetur  thjesht  sodites  e  jane  kenaqur  me  ate  qe  kane  vrojtuar  e  jane  bere  dashamires  te  lundrimit  ajror.  Fluturimi  dhe  ata  qe  e  realizojne  ate,  mendoj  se  nuk  e  kane  shume  te  nevojshem  reklamimin  e  punes  se  tyre.  Mjafton  te  degjoje  njeriu  uterimen  e  aeroplanit  qe  kalon  siper,  dhe,  instiktivisht  ngre  koken  lart  e  kerkon  objektin  qe  fluturon.   Zhurma  qe  vjen  nga  qielli,  se  c’ka  nje  tjeter  tingull  qe  e  terheq  njeriun,   i  shton  atij  kenaqesine  dhe  krenarine.   Nuk  besoj  te  kete  njeri  qe  nuk  i  ka  provuar  keto  ndjesi,  ne  vecanti   kur  ka  vene  re  siluetin  e  aeroplanit  qe  fluturon  siper  tij,  ose  kur  veshtron  gjurmen  e  bardhe  qe  le  nje  aeroplan  i  cili  fluturon  ne  lartesi.  Njeriu  qe  e  perjeton  kete,  jo  vetem  qe  ndjen  nje  lehtesi  ne  shpirt,  provon  nje  kenaqesi  e  krenari  te  papare  por  dhe  e  radhit  veten  me  fluturaket,  pavaresisht  se  capitet  ne  toke  apo  rrugeton  me  mjete  tokesore apo detare. Lexo të plotë