Një takim i përmallshëm pas më se pesëdhjetë viteve

FB

Mencuria e popullit na ka percjelle nga lashtesia nje mesim me vlere per te gjitha kohet. ” Shoke e miq te rinj zer, por te vjetrit mos i ler”! Same pelqen kjo thenie e sa me vjen per shtat . Prandaj e qemtova mes gurres dhe po e theksoj ketu. Gjysme shekulli, ne jeten e nje njeriu nuk jane pak. Disa lidhje shoqerore te hereshme e te shendosha i rezistojne kohes e mbeten. Ne menyre te vecante jane me jetegjata ato qe jane shfaqur ne rini e jane kalitur ne veshtiresi. Lexo të plotë

Aventura në Rusi në fundvitin 1993

Në vitet 1960 -1961, me një grup djemsh, 18 vjeçarë, nga vendi im, kam qenë për të studiuar e praktikuar shkencën e vështirë të fluturimeve ajrore, në Bashkimin Sovjetik. Grupi ku bëja pjesë kishte në përbërje 36 djem, me shëndet të plotë, të mbledhur nga të gjitha trevat e Shqipërisë. Disa syresh kishin kryer programin teorik e atë praktik, në vendin tonë, në aeroplanët e lehtë mësimorë Jak – 18A. Lexo të plotë

Në kërkim të shokëve

Këtë kronikë, me material jetësor vendosa ta shkruaj jo në një ditë të vetme. Ditë pas dite e hap pas hapi, siç e solli jeta, ideja e këtij shkrimi u konsolidua e u poq, si e tillë. Mbasi e kishja kompletuar lëndën,një ditë, në një takim kafeje të rastësishëm, i fola për idenë që më kishtelindur,një shokuttim të hershëm, i cili e nisi rrugëtimin për t’u bërë pilot,së bashku me mua, në vitin 1960, në ish Bashkimin Sovjetik por, i detyruar, më pas, ndryshoi profil dhe është bërë poet e dramaturg i njohur. Lexo të plotë

Gëzdari

Shumë herë jam matur ta hedh në letër këtë shkrim biografik, por nuk e kam patur të lehtë. Më kanë përtuar dy faktorë, të cilët, po ti gjykosh në qetësi e thellë,mund edhe të më japësh të drejtë. E para lidhet me faktin që heroi i këtij rrëfimi është në jetë. Tradicionalisht jemi mësuar t’u këndojmë e t’u thurim lavde atyre që kanë lënë gjurmë në histori, me bëmat e tyre, në të mirë të shoqërisë e të Atdheut ; për të gjallët, letrarët kanë qenë disi të kursyer . Lexo të plotë

Udhëheqësi i fluturimeve

Niko Hoxha

Kohët në të cilat jetojmë, kanë prurë përmbysje të ndieshme, në teknologji e në koncepte. Teknika e sofistikuar që kanë njerëzit në përdorim e ka thjeshtuar shumë vendin dhe rolin e tyre dhe ua ka bërë punën më të lehtë. Sot, vështirë se mund të krahasosh një specialist aviacioni, i cili me një vizore llogaritëse në dorë, të tipit NLL-10, i cili rreket të bëjë llogaritë e fluturimit, me një bashkëkohor, i cili, shtyp një buton, në kompiuter dhe i bie botës  cep më cep. Lexo të plotë

Niko Hoxha, babai i aviacionit shqiptar

Niko Hoxha

Sa i shkonte atij burri, mikrofoni i udheheqësit të fluturimeve! Nëpërmjet tij, Niko Hoxha përcillte në kufjet e piloteve, ngrohtësinë e zërit, qartësinë e të komunikuarit, sigurinë, optimizmin, besimin tek avioni e tek vetja, shpresën se do të dilte fitimtar, në çdo situatë. Kur dëgjonte zërin e Nikos, pilotit, në ajër i krijohej ndjesia se nuk ishte i vetëm! Pilotë e drejtues si Niko Hoxha, me siguri do t’u mungojnë gjatë hapsirave ajrore të këtyre trojeve!