Beso nga Shijaku

Historia e një piloti të talentuar, të cilit iu pre ëndrra

Muhaxhiri Besnik Isuf Shahi, u lind, u mekua e u rrit ne Shijak, ne fshatin Borake, ne një familje fisnike me origjine nga shqiptaret e Bosnjës. Paraardhësit e tij u vendosen ne Shijak e ne rrethinat e tij ne vitet ’80 te shekullit te kaluar ne shtegtimin e tyre ne vende ku jetohej me qete e rreziqet ishin me te paket. Familja me shume fëmije e boshnjakut Isuf Shahi, menjëherë pas çlirimit te vendit la Barakën e tij te dashur e u vendos ne qytetin e Shijakut, ku u mbështet tek boshnjake te tjerë dhe tek familjet shqiptare qe gjeti aty.

Vete xha Isufi ishte i pashkolle, por femijet e tij, donte ti shkollonte e ti bënte te ishin dikush. Ne fakt, katër nga te pese fëmijët qe rriti Ai kryen shkollën e larte. Shijaku, për ata shërbeu si një trampolinë për te kërcyer me tej, drejt perspektives qe u çeli shkollimi.

Femijeria  e  Besnikut ,  u  percoll  ne  fshatin  e  lindjes,  ne  fshatin  Borake.  Ajo  nuk  ndryshonte  shume  nga  femijeria  e  bashkemoshatareve  te  tij.  I  rritur  e  i  mekembur  prane  prinderve  dhe  “neper  kembet”  e  femijeve  te  shumte  te  familjes,  Besua  me  floke  biond   si  kalliri  i  grurit  te  arave  perqark  shtepise  ku  u  lind,  sa  kohe  ishte  ne  Borake  fliste  vetem  ne  gjuhen  e  nenes,  ne  ate  Boshnjake.  Ai,  ne  vegjeline  e  tij   ishte   shendetplote,  i  zgjuar  e  i  shkathet.  Se  bashku  me  bashkemoshataret ,  midis  te  cileve  shquhej  shoqeria  me  Dullen,  djalin  e  dajos  –  Ali  Kapllani,  tek  i  cili  shkonte  shpesh,  Besniku  i  mitur,  aty,  buze  Erzenit,  neper  bahcet  plot  me  peme  e  me  perime bio  mesoi  te  gjuante  mellenja  e  te  lahej  ne  lume.  Capitja  neper  baltovinat  e  udheve  te  fshatit  dhe  vrapimet  ne  natyre,  e  kaliten  Beson   fizikisht  dhe  e  formuan   me  trup  te  fuqishem  e  rezistent.

Nder  mesimet  qe  i  mekoi  qysh  ne  djep,  Nene  Sherifja  dhe  Baba  Isufi,  injektuan  tek  djaloshi  me  floke  te  verdhe,  ndjenjen  komunitare,  te  qenit  i  thjeshte,  i  drejte  e  i  paster,  ne  te  gjithe  drejtimet.  Ne  familjen  e  tyre,  tek  femijet,   mekohej   atdhetaria,  njohja  e  rrenjeve  boshnjake  te  saj,  dashuria   per  Bosnjen  dhe  krenaria  e  te  qenit  boshnjak,  si  dhe  dashuria  e  respekti  per  Atdheun  e  dyte,  per  Shqiperine  dhe  per  Shijakun.  Ne  familjen  e  xha  Isufit,  ne  Borake  e  me  pas,  sundonte  dashuria  dhe  respekti  per  njeri – tjetrin;  nuk  pergojohej  asnjeri  dhe  nuk  kishte  e  nuk  linden  konflikte  e  mosmarreveshje  me  fqinjet  apo  me  bashkefshataret.  Kater  djemte  e  Isuf  Shahit:  Rifati;  Muharremi;  Bimi;  Besniku  dhe  Zydi,  si  dhe  vajza  e  vetme  e  tij –  Drita,  u  formuan  me  edukate  te  shendoshe,  te  bazuar  ne  normat  e  miresjeljes  dhe  me  traditen  e  mirefillte  boshnjake,  nga  kishin  rrenjet.  Bashkesia  familjare  arriti  nje  kohezion e   unitet  te  papare.  Faktori  baze  ishin  dy  prinderit   por  dhe  femijet,  u  bene  te  zgjuar,  te  edukuar  e  te  degjuar  ( te  bindur) ndaj  atyre  qe  u  mesonin  prinderit  dhe  me  te  rriturit.

Ne  familjen  e  Isuf  Shahit,  ne  Borake,  por  dhe  ne  Shijak,  ne  familjet  me  origjine  boshnjake,  pas, vendosjes   te  ngulimeve  te  muhaxhireve  flitej  gjuha  e  bukur  boshnjake.  Besniku,  vetem  kur  nisi  mesimet,   ne  klasen  e  pare  te  shkolles  fillore,  ne  Shijak,  nisi  mesimin  e  Gjuhes  Shqipe,  me  te  folur  e  me  shkrim.   Mund  te  them  se  Besnik  Shahi,  qe  ne  klasen  e  pare  te  shkolles  fillore  u  be njohes  i   dygjuheve.   Kur  vijonte  mesimet  ne  shkollen  fillore,  mesuesit  vune  re  tek  boshnjaku  i  parritur  –  Besnik   Shahi,  disa  tipare  karakteristike  te  nje  femije  natyralisht  te  zgjuar,  te  vemendshem  e  te  sakte  ne  pergjigje  dhe  pikasen  vullnetin  e  tij  per  te nxene.  Keto  dhe  tipare  te  tjera  te  karakterit,  Besua  i  kultivoi  e  i  shtoi  gjate  gjithe  jetes  e  i  shperfaqi  ne  cdo  rast  e  ne  cdo  detyre.  Ne  ate  kohe,  Shijaku  si  qender  e  banuar,  gati  gjysmen  e  popullsise  e  kishte  me  origjine   boshnjake.  Kesisoj,  Besniku,  edhe  pse  i   parritur,  nuk  e  kishte  te  veshtire  te  levronte  dygjuhesine.

Ne  vjeshten  e  vitit  1953,  adoleshenti  me  floke  te  verdhe  e  me  sy  bojeqielli,  hyri  ne  Politeknikumin  “ 7  Nentori”,  ne  Tirane.  Aty,  Ai  u  shoqerua  e  u  miqesua   me  mjaft  te  rinj,  te  ardhur  nga  treva  te  ndryshme  te  Shqiperise.  Kjo  miqesi  e  re  dhe  te  qenit  ne  nje  klase  me  nxenes  kryeqytetas,  ndikoi   fuqishem  per  zhvillimin  dhe  per  formimin  e  metejshem  te  djaloshit  nga  boshnjaket  e  Shijakut   si  dhe  i  dhane  mundesi  Atij  te  kompletohej  me  njohuri  te  sakta  per  shkencat  dhe  per  jeten.   Zgjuarsia  natyrale  dhe  edukata  e  shendoshe  familjare  qe  kishte,  marre,  i  erdhen  ne  ndihme  djaloshit  te  pashem  e  vital  per  tu  integruar  ne  jeten  e  komunitetit   te  nxenesve  dhe  pedagogeve  te  nje  shkolle  “ elite”,  sic  ishte  Politeknikumi  “ 7  Nentori”. Ne  shkollen  e  mesme,  ashtu  si  ne  te  mepareshmet,  Besua,   shkelqente  ne  mesime.  Kjo  ne  kuptimin  qe,  Ai, vertet   nuk  ishte  ne  krye  e  ne  tabelen  e  “nderit”  te  shkolles ,  por  nuk  radhitej  as  me  te  prapambeturit.  Besniku  nga  Shijaku,  sic  kishte  emrin,  i  tille  dhe  u  formua:  besnik  e  me  bese.  Ai   gjate  viteve  te  shkolles  se  mesme, u  rrit,  jo  vetem  ne  shtat  por  u  poq  si  djale  me  edukate  te  shendoshe,   me  sjellje  qytetare dhe  me  kulture  bashkekohore;  Ai  u  kompletua  me  te  gjitha  tiparet  karakteristike  te  nje  njeriu  me  prirje  drejt  progresit  dhe  me  sjallje  te  pelqyera  nga  komuniteti  ku  jetonte.  

Besnik  Shahi  shquhej  ne  lojerat  mes  shokesh.   Ne   vecanti ,  Ai  luante,  me  shpirt  lojen  e  preferuar  te  rinise  te  asaj  kohe –  futbollin.  Vec  ta  veshtroje  kur  luante  me  bashkemoshataret   ku  shquhej  per  shkathtesi,  shpejtesi,  zhdervjellesi   dhe   per  rezistence.  Shpirti  i  tij  luftarak  dhe  kembengulja  per  te  fituar,  sedra  e  mire  dhe  perpjekjet  per  te  dale  fitues   me  merite,    ishin  tipare  dalluese  te  tij.

Pas  perfundimit  te  shkolles  se  mesme,  Besnik  Shahin  e  thirren  per  te  kryer  sherbimin  e  detyrueshem  ushtarak.  Ate  e  caktuan  te  sherbente   ne   Garnizonin   Ushtarak  te  qytetit  te  Vlores  ku  kreu  vetem  nje  vit  sherbim  te  detyrueshem.  Nisur  nga  fiziku  i  tij  i  zhvilluar,  bazuar  ne  vitalitetin  dhe  zgjuarsine  e  tij,  doemos  dhe  ne  nurin  e  ne  te  dhenat  e  tjera,  Besniku  u  perzgjodh  per  t’u  radhitur  ne  kontigjentet  e  te  rinjve  qe  duhet  te  beheshin   pjesetare   te   fluturuesve,  pilote  te  ardhshem.   E them,  pa  medyshje  se  ata  qe  e  piketuan  djalin  boshnjak  nga  Shijaku  per  t’u  futur  ne  udhet  e  qiellit  e  paskan  studiuar  mire  dhe  kane  konkluduar  me  saktesi  tipin  e  tij.  E  them  kete,  nisur  nga  njohja  vetjake  qe  kam  per  te  dhe  nga  sa  kam  pikasur  tek  Ai  njeri   “thesaret”  e  karakterit  te  te  cilit  djali  i  heshtur  por  i  ditur,  nga  radhet  e  boshnjakeve  te  Shijakut  ishin  te  mblojtura  brenda  tij  e  nuk  shfaqeshin  lehtesisht.  Besniku  nuk  vetelevdohej  kurre.  Ai  nuk  kapardisej  e  nuk  bente  pjese  ne  radhet  e  atyre  shitmendesve,  te  cilet  tunden  e  shkunden,  per  te  nxjerre  ne  pah   vlerat   vetjake,  si  ato  qe  i  kane  dhe  te  tjera,   te  cilat  vetem  sa  i  kane  degjuar.  Besnik  Shahi  ishte  nga  ata  tipa  qe  nuk  flasin  kurre  per  vete,  madje  edhe  kur  duhej,  sic  e  solli  fati  i  tij  i  trishte.

Te  perzgjedhurit  per  t’u  bere  pilote,  doemos  qe  duhet  te  kalonin  neper  “ siten”  e  nje  komisioni  ushtarako – mjekesor.   Ne  Spitalin  e  Pergjithshem   Ushtarak,  ne  Tirane,  mjeke  kompetente,  mbi  bazen e  keqyrjeve  dhe  te  analizave  mjekesore  percaktuan  gjendjen  shendetesore  dhe  prognozen  e  afert  te  kandidaturave  te  perzgjedhura  per  tu  bere  aviatore.

Deri  atehere,  Besniku,  i  lindur  e  i  rritur  ne  Shijak,  nuk  ishte  “ takuar”  me  aviacionin  e  nuk  e  njihte  ate. Kur  ishte  femije  e  bridhte  me  bashkemoshataret,  neper  caire,  Besniku   veshtronte  si  uleshin  e   ngriheshin  dhe  manovrat  qe  benin  mbi  fushen  e  blerte  te  aviacionit  ushtarak  te  Shijakut  aeroplanet  luftarake  te  okupatoreve  italo – gjermane  por  nuk  kuptonte  asgje.  Me  pas,  kur  ne  vitin  1957  ne  fushen  e  Shijakut  u  dislokuan  e  zhvillonin  fluturime  stervitore  aeroplane  JAK – 18   dhe  helikoptere  Mi – 4  e  Mi – 1,  Besniku  adoleshent,  vraponte,  me  krahet  hapet  duke  imituar  rrotullimet  e  avioneve,  me  te  cilet  mesonin  kursantet  e  pare  shqiptare.  Asqe  i  shkonte  mendja  se  nje  dite,  edhe  Ai,  vete  do  te  merrte  ne  dore  nje  aeroplan  e  do  te  cante  qiejt.

 Besniku  u  gezua,  pa  mase,  kur  mori  njoftimin  se  ishte  perzgjedhur  nder  kandidaturat  e  mundeshme  per  tu  bere  pilot.  Sic  kujtton  vete  Besniku: ” Meqenese  do  te  futesha  ne  kete  “valle”,   perpara  cdo  kabineti  mjekesor  e  tek  dera  e  cdo  laboratori,  ne  Spitalin  e  Pergjithshem  Ushtarak,  lutesha  qe  te  dilja  i  shendoshe,  fizikisht  e  menderisht,  se  me  pelqente  aeronautika  dhe  doja  te  behesha  pilot”.  Lutjet  e  tij,  sic  duket  vajten  ne  veshe  te  Perendise  dhe  njeriu  i  mire  Besnik  Shahi,  u  deklarua  i  afte  per  t’u  bere  pilot.  Mbasi  u  sigurua  plotesisht  per  kete  shans,  Besua  njoftoi  familjen  dhe  te  afermit  se  se  shpejti  do  te  nisej  per  studime  aeronautike,  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit  dhe  ishte  kandidature  e  mundeshme  per  t’u  bere  pilot.  Mbasi  mori  dhe  miratimin  e  tyre,  Besniku  nisi  punen  pergatitore  per  te  udhetuar  drejt  Lindjes,  ne  nje  shkolle  prestigjioze,  e  cila  pergatiste  pilote,  edhe  per  forcat  ushtarako  –  ajrore  shqiptare.

Ne  muajin  gusht  te  vitit  1959,  se  bashku  me  20  djem  te  rinj,  te  cilet  nuk  i  njihte,  Besnik  Shahi  u  nis  nga  porti  detar  i  Vlores,  me  anijen  e  transportit  ushtarak  sovjetik  “ Irgiz”,  ne  nje  lundrim  te  gjate  e  te  paprovuar  deri  atehere,  per  te,  ne  drejtim  te  portit  detar  te  Odeses,  ne  gadishullin  e  Krimese,  ne  breg  te  Detit  te  Zi.  Nuk  kishte   lundruar  e  nuk  i  kishte  pershkuar  viset  nga  kaloi, nga  Vlora  ne  Pire  e  me  pas,  neper  Detin  Egje,  kaloi  ngushticen  e  Bosforit  dhe  detin  Marmara,  lundroi  neper  Detin  e  Zi  dhe  pas  4  dite  e  kaq  te  tille  nete,  Besniku  dhe  shoket  e  tij  zbriten  ne  portin  detar  te  Odeses,  ku  kaluan  dy  nete,  ne  nje  shkolle  ushtarake  sovjetike.

Ne  kete  lundrim  te  gjate,  Besniku  ishte  ne  shoqerine  e  adoleshenteve  si  Ai:  Guri  Merkaj;  Harilla  Rjebi;  Vangjel  Baba;  Vangjel  Llazari;  Besnik  Varvarica;  Agron  Daci;  Lutfi  Mishkeri;  Niko  Lubonja;  Anesti  Pojani;  Luan  Milori;  Skender  Shahini;  Selman  Habilaj;  Zija  Memi;  Petraq  Thomaj;  Nazmi  Dautaj  etj.  Ne  kete  anije  ishin  dhe  djem  te  tjere,  te  cilet  do  te  shkonin ne  shkollat  ushtarake  sovjetike,  per  te  studiuar  ne  specialitete  te  tjere.

Ne  shkollen  ushtarake  sovjetike  te  Odeses  ku  percollen  dy  nete, studentet  nga  vendi  yne,  pane  rregullin,  disiplinen,  pastertine,  mjediset  e  pershtatshme  per  te  jetuar  e  per  t’u  pergatitur,  e  ne  teresi  u  njohen  me  kulturen  e  jeteses e  te  pergatitjes.  Pas  dy  ditesh,  studentet  u  ndane,  sipas  specialiteteve  dhe  me  rruge  te  hekurt ,  u  nisen  per  ne  destinacionet  perkates.

  Djemte  qe  ishin  perzgjedhur  per  t’u  bere  pilote,  me  nje  tren  te  posacem   u  nisen  per  ne  Veri.  Ata  shkuan  ne  qytetin  e  Voronezhit,  i  cili  ishte  kryeqender  e  qarkut  me  te  njejtin  emer  dhe  u  drejtuan  per  ne  qytetin  e  Borisoglebsit,  ku  funksiononte,  prej  vitesh  njera  nga  shkollat  me  prestigjioze  te  aviacionit;  ajo  me  emrin  e  pilotit  legjendar  te  Forcave  Ajrore  Sovjetike,  “heroit”   te   Bashkimit  Sovjetik,  guximtarit  Valerij  Ckallov.  Nga  kjo  shkolle,  kishin  dale  mjaft  pilote  me  emer,  te  cilet  kishin  bere  histori  ne  betejat  ajrore  te  Luftes  se  Dyte  Boterore.  Atje  kishin  mesuar  fluturimin  disa  grupe  studentesh  per  pilote  gjuajtes – bombardues,  nga  vendi  yne,  qe  nga  viti  1945, mes  te  cileve:  Kosta  Neco  Dede;  Tomorr  Avdija;  Sulo  Saliaj;  Anastas  Ngjela;  Bardhyl  Taci;  Vasil  Andoni;  Mahmut  Hysa;  Gezdar  Veipi;  Cobo  Skenderi;  Halit  Bulku;  Kostandin  Sadikaj;  Mustafa  Cici;  Nehar  Jazexhiu;  Hazbi  Seranaj;  Bardhosh  Hasanaj;  Sokrat  Basha  etj.

 Ne  stacionin  e  trenit  te  qytetit,  djemte  i  priste  nje  autobus  ushtarak  dhe  nje  oficer  sovjetik  i  shkolles  se  aviacionit,  te  cilet  kishin  dale  posacerisht.  Portretin  e  atij  oficeri  elegant,  te  zhdervjellet,  te  veshur  “ shik”,  me  uniformen  e  daljes  te  lire,  i  cili  shkelqente,  nga  koka  tek  kembet  dhe  fliste  rralle por  ishte  i  sakte  ne  ato  qe  thosh;   korrekt   ne  sjellje  dhe  xhentelmen,  Besniku  e  fiksoi  ne  memorje  dhe  e  perqafoi  si  modelin  e  figures  se  tij  te  ardhme,  ne  karrieren  e  oficerit.

Shkolla  e  aviacionit  ne  Borisoglebsk  ishte  e  konsoliduar  dhe  me  emer.  Mjediset  e  kesaj  shkolle ishin  tejet  te  pastra  e  te  sistemuara;  biblioteka  dhe  kabinetet  mesimore,  shkelqenin  e  ishin  mjaft  te  kompletuar  ne  literature  artistike,  politike  dhe  tekniko – shkencore,  pedagoget  ishin  ne  neivele  shkencetaresh   dhe  kuadrot  qe  sherbenin  ne  shkolle  ishin  te  perzgjedhur  nga  radhet  e  me  te  mireve  ne  tere  Ushtrine  Sovjetike.  Ne  shkollen  “ Ckallov”,  grupi  i  studenteve  ku  bente  pjese  Besniku,  gjeti  grupin  e  studenteve  paraardhes,  nga  vendi  yne,  te  cilet  mesonin  per  pilotim.  Ata  ishin:  Bilal  Josja;  Astrit  Mersini;  Skender  Kanina;  Llazar  Cupa ;  Vasil  Kromidha  etj.  Aty  studionin  e  fluturonin  dhe  pjesetaret  e  grupit  te  meparshem  ku  benin  pjese:  Azbi  Seranaj;  Sokrat  Basha;  Bajram  Dervishi;  Agim  Vodopi;  Bardhosh  Hasanaj;  Hamza  Koci  etj. Kushtet  per  te  mesuar  e  per  te  fluturuar  ne  ate  shkolle  ishin  bashkekohore  dhe  mikluese.

 Nivelet  e  studenteve   te  ardhur  nga  Shqiperia,  ishin   te  ndryshem.  Disa   vinin  nga  Shkolla  e  Mesme  Ushtarake   “Skenderbej”  dhe  ishin  te  mesuar  me  jeten  ne  komunitet  e  me  disiplinen  ushtarake;  te  tjeret  vinin  nga  shkolla  te  mesme  te  vndit  tone  ku  kishin  kryer  disa  vite,  por  kishte  dhe  nga  ata  me  shkolle  te  mesme  te  pambaruar  ose  me  shkolle  profesionale  dy  vjecare,  e  cila,  aso  kohe  quhej  FZO.  Edhe  natyrat  dhe  karakteret  e  djemve  nuk  ishin  te  njellojte.  Te  gjithe  ishin  te  veshur  me  uniformen  fushore  te  kursantit  sovjetik  te  aviacionit  dhe  kishin  ne  dollap  e  i  perdornin  ne  ditet  e  daljes  se  lire,  uniformen   e  parades,  ne  te  cilen  llamburitnin  aksesoret  vezullues.  Njohja  me  shoket  e  grupit,  si  per  Besnikun  dhe  per  te  tjeret  erdhi  gradualisht  e  hap  pas  hapi.  Nje  gje  ata  e  kishin  te  perbashket  dhe  e  shfaqnin  hapet:  Studentet  per  pilote  te  grupit  te  Besos,  te  gjithe  ishin  te  gezuar  e  te  lumturuar  qe  po  u  jepej  shansi  per  te  qene  pjesetare  te  Forcave  Ushtarake  –  Ajrore  te  Shqiperise  dhe  se  do  te  fluturonin  me  aeroplane  gjuajtes  –  bombardues  te  kohes.  Per  kete,  ata  ishin  optimiste  e  besimplote.

Ne  gjashte  muajt  e  pare  te  jetes  ne  ate  shkolle,  Besniku  dhe  shoket  e  tij,  mesuan  Gjuhen  Ruse  dhe  moren  leksione  te   dobishem  per  pilotimin  me  aeroplanin  gjuajtes  me  helike  te  tipit  Jak – 9.  Mesimin  e  Gjuhes  Ruse,  Besniku  nuk  e  kishte  te  veshtire,  mbasi  Ai  zoteronte  Gjuhen  e  bukur  Boshnjake,  gjuhen  e  Nenes  e  cila,  ne  fakt  eshte  nje  variant  i  gjuhes  Serbokroatisht  e  cila  ka  mjaft   te  perbashketa  me  Gjuhen  Ruse.

 Deshira  e  madhe  per  t’u  bere  pilot,  per  Besnik  Shahin  ishte  nje  motiv  i  forte  per  ta  mobilizuar  Ate  qe  edhe  ne  lendet  e  pergjithshme  dhe  ne  ato  te  specialitetit  te  arrinte   tregues  cilesore.  Shkolla  e  mesme  politeknike  qe  kishte  perfunduar  i  erdhi  bukur  ne  ndihme  per  t’u  orientuar  shpejt  ne  lendet  e  shkences  te  aeronautikes.

 Por,  me  shume  se  ecuria  ne  mesime,  vlera  te  qenesishme   te   Besnik   Shahit   gjendeshin  tek  figura  dhe  tek  sjellja  e  tij  tere  edukate  qytetare.  Besniku  ishte  natyre  komunitare,  e  i  zgjuar.  Ky  tipar  i  tij,  i  erdhi  ne  ndihme  per  t’u  afruar  shpejt  me  shoket,  te  cilet  i  zgjodhi   qe  te  ishin  te  ngjashem  me  te.  Besua  nga  Shijaku,  sic  kujton  shoku  i  tij  i  grupit,  Guri  Merkaj,  ishte  djale  me  norma  dhe  i  ekuilibruar.  Ai  kishte  shoqeri  me  te  gjithe  shoket  e  grupit,  por,  mes  tyre  kishte  me  te  preferuar:  Vangjel  Llazarin;  Harilla  Rjebin;  Guri  Mrkajn;  Agron  Dacin  etj.  Shoket  e  grupit  te  tij  qe  pyeta,  per  Beson,  e  kishin  te  veshtire  te  me  deftonin  se  cilin  kishte  me  te  afert  ne  grup.  Ai  sillej  mire  me  te  gjithe,  si  shok  e  si  mik.  Diferencen  e  bente   karakteri   i  vecante  i  sejcilit.

Fundi  i  vitit  1959  dhe  fillimi  i  vitit  1960  e  kishin  thelluar  krisjen  qe  u  duk  ne  marredheniet  nderpartiake  mes  Partise  se  Punes  te  Shqiperise  dhe  Partise  Komuniste  te  Bashkimit  Sovjetik  e  pasuesve  te  saj.   Mosmarreveshjet  ne  lemin  ideologjik  u  shtrine,  ne  menyre  te  njeaneshme   edhe  ne  fushen  e  lidhjeve  ndershteterore.  Madje,  ne  kete  te  fundit   u  duken  presione  te  hapet,  me  qellim   per  te  bindur  e  per  te  nenshtruar  Partine  e  Punes  te  Shqiperise.  Rrjedhojat  negative,  u  duken  shpejt  ne  fushen  e  mbrojtjes  te  vendit  dhe  ne  vecanti  ne  Aviacionin  tone,  si  arme  e  rendesishme  dhe  delikate  qe  varej,  kryesisht,  nga  industria  sovjetike.  “Lekundja  e  frekuencave”  ne  marredheniet  mes  dy  vendeve  u  ndje  menjehere  ne  organizimin  dhe  ne  zhvillimin  e  fluturimeve,  ne  vendin  tone.  Mbyllja  e  Shkolles  se  Aviacionit  Shqiptar,  nje  vit  me  pare,  kishte  shkaktuar  rrjedhoja  negative.

Qeveria  Sovjetike,  me  qellim  qe  te  vijonte  presionet  ndaj  vendit  tone  dhe  per  te  patur  kontroll  me  efektiv  mbi  veprimtarine  e  studenteve  shqiptare  qe  mesonin  aeronautike   ne  Bashkimin  Sovjetik,  gjate  vitit  1960  ( pranvere)  beri  nje  rigrupim  te  tyre.  Studente  te  profileve  te  ndryshem,  u  shperngulen  nga  shkollat  e  qyteteve  te  ndryshem  te  vendit,  ne  nje  shkolle  te  vetme,  me   qender   ne  qytetin   e   Krasnodarit.  Ne  kohe  te  ndryshme,  ne  kete  shkolle  u  sistemuan  studentet  qe  mesonin  per  shfrytezimin  e  teknikes  fluturuese,  nga  qyteti  i  Harkovit.  Studentet  qe  mesonin  pilotimin  e  helikoptereve,  u  shperngulen  nga  shkolla  e  vetme  e  ketij  lloji,  me  qender   ne  Pugacov  e  u  vendosen  ne  Krasnodar.  Keshtu  u  veprua  dhe  me  studentet  qe  kishin  shkuar  ne  Shadrinsk ,  ( pertej  Uraleve)  dhe  me  ata  qe  mesonin  pilotimin  e  aeroplaneve  gjuajtes – bombardues,  ne  shkollen  me  emrin  e  Valeri Ckallovit,  ne  qytetin  e  Borisoglebsit.

 Se  bashku  me  keta,  ne  shkollen  e  Aviacionit  te  Krasnodarit  ne  muajin  gusht  te  vitit  1960,  u  sistemuan  studentet  per  pilote  bombarduesi  dhe  ata  per  gjuajtes  – bombardues,  te  cilet,  u  “liruan”  se  qeni  kontigjent  i  Shkolles  se  Aviacionit  shqiptar,  pas  mbylljes  te  saj.  Me  qellim  qe  te  zhvilloheshin  programet  e  pergatitjes  ajrore,  te  cilet  ishin  te  ndryshem  per  nga  lloji  e  te  diferencuar,  ne  vartesi   te  shkolles  te  Krasnodarit  ishin:  Regjimenti  i  aviacionit  i  qytetit  te  Batajskut,  ku  fluturonin  2  skuadrile  me  aeroplane  mesimore  me  helike  te  tipit  Jak-18A  dhe  nje  skuardrile  me  helikoptere  te  tipave  Mi – 4  e  Mi – 1;  si  dhe  regjimenti  i  qytetit  te  Kushovskes,  ku  studentet  fluturonin  me  aeroplane  gjuajtes – bombardues  Mig – 17.

Djemve  te  grupit  ku  bente  pjese  Besniku,  u  ra  shorti  te  shkonin  e  te  qendronin  per  pak  kohe  ne  shkollen  e  aviacionit  te  Krasnodarit.  Ne  pranveren  e  vitit  1960,  ata  u  cvendosen  ne  qytetin  e  Batajskut  i  cili,  ne  ate  kohe  ishte  ne  juridiksionin  e  qarkut  te  Rostovit  mbi  Don;  rreth  7  km  ne  Lindje  te  tij.  Atje  ishte  dislokuar  nje  regjiment  i  aviacionit  me  helike  ( Jak  – 18A  dhe  helikoptere  te  dy  tipave).  Komandant  i  regjimentit  ishte  koloneli  Vollkov,  “ Hero “  i  Bashkimit  Sovjetik,  pjesemarres  i  suksesshem  i  regjimenteve  luftarake,  te  aviacionit  sovjetik ,  ne  betejat  ajrore  te  Luftes  se  Dyte  Boterore.

 Me  studentet  shqiptare  te  grupit  te  Besnikut,  u  kompletua  skuadrilja  e  dyte,  e  cila  kishte  komandant  majorin  autoritar – Tirsin  dhe  zevendes  te  tij,  majorin  shpirtmire –  Bondarev.  Ne  skuadrilen  e  pare  te  ketij  regjimenti  ishin  sistermuar  e  fluturonin,  ne  avionet  Jak – 18A,   studentet  nga  Hungaria,  te  cilet,  per  hir  te  se  vertetes  ishin  me  te  shkolluar  e  me  te  kulturuar  dhe  vishnin  uniformen  e  vendit  te  tyre,  e  cila  ishte  mjaft  cilesore.  Besniku  kishte  instruktor  te  teknikes  se  pilotimit,   kapitenin  Valerij  Bobikov,  nje  pilot  me  teknike  pilotimi  te  persosur;  nje  akrobat  i  vertete. Te  dyja   skuadrilet  me  aeroplane  Jak – 18 A;  fluturonin  ne  te  njejtin  aerodrom;  ne  fushen  e  blerte  te  aerodromit  te  Batajskut,  i  cili  kishte  permasa  “ gjigande”.

 Ne  kete  fushe,  ishin  parkuar  nje  numer  i  madh  aeroplanesh  te  mesem  bombardues  fronti  te  tipit  IL – 28  te  cilet,  ishin  ne  gjendje  teknike  te  mire  por, qe  ne  ate  kohe  ishin  nxjerre  jashte  armatimit  te  aviacionit  luftarak  sovjetik  dhe  kishin  kaluar  ne  dispozicion  te  sherbimit  meteorologjik  te  vendit.  Ne  kete  fushe  ishin  parkuar  dhe  mjaft  aeroplane  reaktive  gjuajtes – bombardues  te  tipit  Mig – 15,  te  cilet  perdoreshin  per  te  stervitur  zjarrfiksat  dhe  prisnin  radhen  per  t’u  bere  skrap,  ne  uzinen  nentokesore  te  qytetit,  te  cilen  nuk  e  pame  asnjehere.  Keta  aeroplane  qe  zbardhonin  ate  fushe  te  gjelber  dhe  sherbenin  si  orientues  karakteristik,  per  pilotet  ne  ajer.

 Per  ironi  te  fatit,  ne  ate  kohe,  ne  vendin  tone,  aeroplanet  Mig – 15  dhe  i  vetmi  aeroplan  IL – 28,  qe  dispononte  Flota   Ajrore  e  Shqiperise  jo  vetem  qe  ishin  ne  shfrytezim  si  avione  luftarake,  por   coheshin  ne  ajer  me  pjese  kembimi  te  marre  nga  rikuperot  ( hedhurinat),  ose  shfrytezonin  fushen  ranore  te  Poros,  per  te  kursyer  gomat  e  avioneve.  Deri  ne  kete  pike  mberriti  “ bujaria”  e  “miqve”  tane.  

Praktiken  e  fluturimit,  Besniku  e  percolli  me  tregues  cilesore  mbi  mesataren  e  grupit  ku  bente  pjese.  Niveli  i  ngritur  teorik,  zgjuarsia  dhe  shkathtesia  natyrale,  mprehtesia  e  tij  per  ti  kapur  shpejt  e  per  ti  ruajtur  te  qendrueshem  shprehite  e  cdo  elementi  ajror,  thjeshtesia  dhe  predispozicioni  per  te  kerkuar  ndihme,  pa  droje  dhe  vullneti  i  hekurt  i  tij  per  tu  bere  pilot ishin  premisa  te  domosdoshme  dhe  efektive  qe  ndikuan  tek  Ai  per  t’u  “ miqesuar”  shpejt  me  ajrin.  Besua  i  kishte  vene  vetes  per  detyre  dhe  u  kishte  dhene  fjalen  te  tijeve,  se  domosdo  do  te  behej  pilot  dhe,  Ai  ishte  fjalembajtur.  Prandaj  Besnik  Shahi  ishte  i  vemendshem  ne  cdo  fluturim  dhe  ngulmonte  per  te  perftuar  sa  me  shume  prej  cdo  ngritje  ne  ajer.

Ne  fund  te  muajit  gusht  te  vitit  1960,  kur  grupi  yne  vajti  ne  Bashkimin  Sovjetik  per  te  mesuar  aeronautike,  grupin  e  Besnikut  e  gjetem  ne  Batajsk,  ne  valen  e  fluturimeve  shkrifteruese,  perpara  se   ti  nenshtroheshin   provimit   perfundimtar  ne  pergatitjen  ajrore.  Tek  i  veshtronim  tek   benin   akrobaci  ajrore,  ne  rishtareve  na  shtohej  deshira  dhe  pasioni  per  t’u  bere  si  ata.  Pa  ju  bezdisur,  te  nderuar  lexues,  po  ju  percjell  nje  mbrese  vetjake,  nga  ajo  kohe.  Besoj  se  ia  vlen  te  harxhohen  disa  sekonda  per  te  marre  informacion  mbi  nje  ndodhi  te  rralle.

  Nje  dite,  fluturohej  ne  pilotazh  vertikal, ne  te  gjitha  zonat  rreth  aerodromit  nga  ku  aeroplanet  ne  ajer  mund  te  vrojtoheshin  lirisht  nga  toka,  me  sy  te  lire.  Ne  “ zonen   1”  te  atij  aerodromi,  mbi  rajonin  e  Mokrij  Batajskut,  ne  lartesi  rreth  800 m  kalonin  aeroplanet  e  transportit  ajror, te  cilet  humbisnin  lartesi  e  shkonin  ne  ulje,  ne  aerodromin  e  Dyte  te  qytetit  te  Rostovit  mbi  Don.

 Meqenese   grupi  ku  bente  pjese  Besniku,  ishte  ne  fund  te  programit  te  fluturimeve,  ne  fazen  e  shkrifterimit  perara  provimit,  majori  Bondarev,  i  cili,  zakonisht  qendronte  ne  udheheqje  te  fluturimeve  dergoi  per  te  pilotuar  ne  zonen  1,  e  cila  ishte  e  rezervuar,  nje  student,  i  cili duhet  te  pilotonte  normalisht ne  lartesine  1500m.  Stafi  drejtues   i  skuadriles  dhe  shoket  e  dinin  qe  ai  e  kishte  te  veshtire  te  bente  karuselin  ne  ajer  ( kompleks  vertikal)  por,  pas  permbysjes  se  avionit,  ne  vend  qe  te  shkonte  poshte,  bente  nje  rrotullim  horizontal  ( bocke).

 Nje  shok  i  tij ( Selmani),  i  cili  pilotonte   ne   zonen   fqinje   ( Nr2),   la   zonen   e  tij,  iu  afrua  te  parit  ne  lartesine  1500m.  ne  fluturim  horizontal  e  i  foli  me  radio  RSIU – 3 M: ” Veshtro  djathtas  dhe  bej  si  une”!  Sapo  Selmani  pikasi  se  shoku  e  vuri  re  pranine  e  tij  perbri,  permbysi   avionin  e  tij  dhe  shkoi  poshte,  ne  pikjate. Kur  e  pame  kete  pamje,  ne  dhe  majori  Bondarev,  duke  cmuar  rrezikshmerine  e  ketij  veprimi,  vume  duart  ne  koke  e  thame: ” Shyqyr  qe  mbaroi  me  kaq”!   Te  dy  aeroplanet  mund  te  ishin  perplasur  me  njeri –  tjetrin   mbasi  dukuria  ishte  e  mbarsur  me  rrezik  iminent. Ndodhi  e  pandodhur.  Rrjedhoja  me  negative  ishte  shkelja  e  rregullave  te  zhvillimit  te  fluturimeve  gje  qe  nuk  ishte  pak.

Pas  provimeve  ne  fluturim  dhe  atyre  mbi  njohurite  teorike   studentet   e   grupit   ku   bente   pjese   Besniku  u  cvendosen   ne  Jug  te  Bashkimit  Sovjetik.  Ata  u  sistemuan  ne  mjediset  e  Shkolles  se  Aviacionit  ne  qytetin  e  Krasnodarit.  Ne  auditoret  e  kesaj  shkolle,  djemte  nga  vendi  yne  studiuan,  teorikisht  vecorite  e  shfrytezimit,  ne  toke  e  ne  ajer,  te  aeroplanit  gjuajtes – bombardues  reaktiv  te  tipit  Mig – 17,  me  te  cilin  do  te  fluturonin,  ne  pranveren  e  ardhshme  ne  aerodromin  e  betonuar  te  qytetit  te  Kushovskes.  Pervetesimi  i  aeroplanit  reaktiv  Mig – 17,  ne  te  cilin  vendosej  motorri  turbo  reaktiv  VK – 1 A  dhe  qe  clironte  shpejtesi  parazanore  rreth  1200  km/ore  ishte  nje  hap  serioz  drejt  ngjitjes  ne  tipa  te  tjere  avionesh,  te  ketij  lloji,  me  te  sofistikuar  e  te  pajisur  me  armatim  me  te  fuqishem.

Aerodromi  i  qytetit  te  Kushovskes  ndodhej  ne  nje  province   ne  Jug /lindje  te  aerodromit  fushor  te  qytetit  te  Batajskut.  Instruktor  te  teknikes  se  pilotimit,  per  mesimin  e  ketij  tipi  aeroplani,  Besnik  Shahi  kishte  rusin  Lloshevskij.  Procesi  teorik  dhe  koha  e  pergatitjes  ne  toke,  te  cilat  Besua  i  shfrytezoi  intensivisht,   i  sherbyen  per  te  njohur  vecorite  e  shfrytezimit  te  aeroplanit  te  ri,  ne  toke  e  ne  fluturim.  Kur  nisen  fluturimet  e  para  vozitese,  me  instruktorin  fluturues  ne  kabinen  e  dyte  te  aeroplanit  mesimor  UTI –  Mig – 15,  vecorite  e  shfrytezimit,  teorikisht,  Besua  yne  i  kishte  te  qarta;  Atij  i  nevojitej  praktika  fluturuese  per  t’u  kompletuar  me  te  dy  komponentet.  Te  gjitha  llojet  e  pergatitjes  ne  toke,  ishin  te  dobishme  e  te  domosdoshme   por, “vulen”  ua  vinte  fluturimi.  Atje  behej  konkretizimi  i  gjithe  elementeve  qe  studenti  kishte  mesuar  teorikisht.  Sic  i  thone  fjales:  “praktika  ishte  kriter  per  te  verteten”.

Fluturimet  me  ngritje  dhe  me  ulje  ne  nje  shirit  te  betonuar   paraqiste  veshtiresi  jo  te  pakta.  Studentet  ishin  mesuar  te  ngriheshin  e  te  uleshin  ne  aerodromin  fushor  te  Batajskut,  ku  permasat  e  tij  ishin  jo  vetem  “gjigande”,  por  edhe  kufizimet  qe  percaktonin  kufijte  e  brezit  dhe   shenjat  per  vleresimin  e  fluturimit  ishin  me  te  lehta  e  mund  te  shmangeshin.  Ne  brezin  e  betonuar,  ulja  e  aeroplanit  ishte  teper  e  veshtire,  jo  vetem  sa  i  takon  percaktimit  te  lartesise  te  rrotave  te  avionit  nga  toka  dhe  dhenjes  te  pozicionit  tripikesh  te  uljes.  Manovrat  per  futjen  ne  kthesen  e  katert,  planerimi,  takimi  me  token  dhe  shuarja  e  shpejtesise  e  ruajtja  e  drejtimit,  pas  uljes  jane  me  te  veshtire.

 Dalja  jashte  brezit  te  betonuar  edhe  pse  ka  nje  brez  rezerve,  ne  te  dyja  anet  e  brezit  kryesor, prapseprap  eshte  e  mbarsur   me  rreziqe.  Ne  kete  kuptim,  cdo  veprim  duhet  kryer  ne  kohe  e  me  saktesi   te  madhe.  Besniku,  fale  tipareve  te  tij  te  qenesishme  ku  kryefjale  ishte  vullneti  per  t’u  bere  pilot,  ne  toke  e  ne  ajer  ishte  i  qendrueshem.  Ate  qe  kapte,  Ai,  e  “ magazinonte”  dhe  nuk  kishte  fuqi  qe  ta  shkulte  nga  pervoja  e  tij.  Shoket,  meqenese ,  Besua  ngjante  me  ruset,  nga  pamja  e  jashtme,  por  dallonte  shume  nga  temperamenti,  i  kishin  vene  novken  Borja,  qe  eshte  shkurtim  i  emrit  rus  –  Boris.  Me  kete  novke  i  flisnim  deri  vone,  kur  Ai  fluturonte  ne  Rinas,  madje  dhe  para  se  te  ndodhte  ai  i  flamosur  vendim  per  ti  hequr  te  drejten  e  fluturimit,  padrejtesisht.

Ne  nje  kohe  kur  cdo  gje  shkonte  per  bukuri  dhe  studentet  shqiptare,  po  pervetesonin  qendrueshem  elementet  e  fluturimit,  duke  kaluar  nga  ushtrimi  ne  ushtrim,   ne  nje  dite  te  bukur,  nje   urdher  kriminal  i  detyroi  studentet  shqiptare  te  pilotimit,  ne  menyre  ultimative  te  linin  startin  e  fluturimeve dhe  aerodromin  e  te  niseshin  me  urgjence,  per  ne  vendin  e  tyre.  Nje  lajm  i  cili  shkaktoi  shume  trishtim  e  merziti  ne  radhet  e  studenteve.  Atyre  u  nderpre,  me  dhune  procesi  i  te  nxenit  dhe  “u  fiken”  endrrat  e  tyre.  Por,  brenda  kesaj  merzitie  ishte  dhe  nje   ndjenje   kenaqesie   se  atyre   u  jepej  mundesia   te   takonin,  pas  rreth  dy  vjetesh   qendrimi  larg,  familjaret,  shoket  dhe  miqte  e  tyre,  per  te  cilet  kishin  shume  mall.  Nuk  kane  thene  mekot  te  paret  se,  jo  cdo  e  keqe  vjen  vetem  per  te  keq.  Ne  kete  rast,  e  keqja  ishte  shume  e  madhe,  e  pallogaritshme,  por  dhe  mes  kesaj  te  keqe,  vende – vende,  dukej  dhe  ndonje  ndjenje  e  brendshme  gezimi.

 Besniku,   mes  asaj  merzitie,   perfytyronte  vajtjen  ne  Shijak,  perqafimin  e  prinderve, te  motres  dhe  vellezerve,  vajtjen  tek  dajo  Aliu  i  preferuar,   takimet  e  perzemerta  me  shoket  e  femijerise  dhe  me  moshataret  e  tij.  Do   te  capitej  neper  ato  udhe  me  balte  e  me  pluhur  ku  ishte  rritur,  do  te  kalonte  ne  breg  te  Erzenit  e  do  te  kujtonte  pellgjet  ku  kishte  mesuar  te  notonte;  do  te  ndalej  per  nje  cast  per  te  vrojtuar  kallamat  buze  ujit,  do  te  ndjente  feshferimen  e  tyre  nga  era  etj.  Besua  pergatitej  shpirterisht  per  te  perballuar  takimin  dhe  pyetjet  pambarim  te  te  moshuarave,  te  fisit  e  te  mehalles  e me tej.  Ashtu,  i  perhumbur  ne  kujtime   e  i  brengosur  nga  ai  ultimatium  ogurzi,  Besniku,  pergatiti  bagazhin  e  u  perfill  per  rrugetimin  e  larget   qe  e  priste,  me  tren,  me  aeroplan   me  makine.

Studenteve  te  grupit  te  Besnikut,  ashtu  si  dhe  atyre  te grupeve  te  tjere  qe  fluturonin  ne  Kushovskaja  e  ne  Krasnodar  dhe  te  tjereve  qe  duhet  te  ndaheshin  nga  auditoret  e  te  mesuarit  te  shkences  aeronautike,  u  vinte  shume  keq  qe  nderprene,  studimet  dhe  fluturimet  e  do  te  ktheheshin  ne  Atdhe,  jo  sic  e  kishin  menduar.

 Studentet  e  grupit  te  Besnikut,  sapo  kishin  nisur  te  fluturonin  ne  formacion  luftarak,  ne  cift  avionesh,  i  cili  konsiderohet  si  njesia  baze  dhe  me  e  vogel  e  perdorimit  luftarak  te  aeroplanit.  Ata,  me  nje  tren  te  shpejtesive  bashkekohore,  u  nisen  me  urgjence  per  ne  Moske,  ku  i  priste  nje  aeroplan  i  posacem   me  te  cilin  do  te  fluturonin  drejt  Shqiperise.  Ne   stacionin  e  trenit,  te  qytetit   ku  banonin,  ata  u  bashkuan  me  koleget  e  tyre  qe  vinin  nga  Krasnodari  e  me  pas  me  ata  te  Batajskut.  Pas  dy  dite  udhetimi  me  tren,  dhe  pas  peripecive  qe  ndodhen  ne  stacionin  e  trenit  te  Voronezhit,  studentet  mberriten  ne  Moske,  ku  i  priste  nje  aeroplan  transporti  i  linjes  ajrore: Moske  –  Tirane   i  tipit  TU – 104,  i  cili, me   18  shtator  te  vitit  1961,  ne  mesdite,  i  solli  djemte.

Kur  fluturonte  mbi  hapesirat  sovjetike  te  Kaukazit  te  Veriut,  si  ne  Batajsk  dhe  ne  Kushovskaja,  Besniku  vertet  i  bente  sherbimin  e  nevojshem  pervetesimit  te  elementeve  te  fluturimit  por  mendjen  e  kishte  ne  Shqiperi,  e  cila  iu  be  Atdhe  i  dyte  dhe  e  donte  shume.  Besua  mendonte  Shijakun,  vendin  ku  u  rrit  e  u  burrerua,  te  cilin  gjithashtu  e  donte  shume;  “ vdiste “  per  Boraken  ku  u  lind  e  ku  hodhi  capat  e  pare,  mendonte  per  shoket  e  femijerise  e  te  shkolles,  me  te  cilet  kishte  ndare  capen  e  bukes  dhe   mblonte  te  fshehtat  nga  gjuetia  e  mellenjave,  nga  larja  ne  erzen,  me  e  pa  dijenine   e  me  te  rriturve  etj.  etj.  Me  keto  mendime  ne  koke,  Besniku,  pas  disa  formaliteteve  te  nevojshme  qe  beri  Ministria  e  Mbrojtjes,  e  mbajti  vrapin  ne  Shijak.  Nuk  ka  pene  qe  ta  shkruaje  e  mendje  qe  ta  rroke,  ndjesine  qe  perjetoi  adoleshenti  boshnjak  Besnik  Shahi,  ne  ate  vajtje  te  befte,  ne  gjirin  e  familjes  dhe  te  komunitetit  shijakas  e  me  gjere.  Pa  u  shmallur  mire  me  prinderit,  motren  dhe  vellezerit,  ne  Shijak,  Besnikun  nuk  e  mbante  vendi  sa  te  shkonte  ne  Borake  e  ne  Koxhas  dhe  kudo   ku  kishte  bashkemoshatare  e  njerez  te  fisit  te  tij.  Koha  e  pushimeve  qe   akordoi  Ministria  e  Mbrojtjes  rrodhi  shpejt  e  Niku  yne  nuk  e  mori  vesh  si  u  sosen  ditet  e  pushimeve.  A  thua  se  ishte  bere  ndonje  gabim  ne  llogaritje?  Gjykonte  kesisoj  Besnik  Shahi  mbasi  nuk  e  kishte  nxjerre  sa  e  si  duhet  dufin  e  mallit  qe  e  kishte  pikur.  Ai  dhe  si  Ai  gjithe  shoket  e  tij,  kishin  dhe  nje  merak  te  madh:  Si  do  te  vijonte  me  tej,  fati  i  tyre,  lidhur  me  “ endrren” e  parealizuar  te  fluturimit.  Ata  e  kishin  nderprere  pergatitjen  ajrore,  kur  po  fluturonin  ne  formacion  cift  avionesh  dhe  i  brente  meraku,   a  do  te  ngjiteshin  serish  ne  ajer  e  a  do  te  “ notonin”  neper   shtresat  e  ajrit  shqiptar  apo  do  te  shtegtonin  diku  gjetke.  Mendja  u  shkonte  tek  nje  rrugetim  i  larget  per  ne   Lindjen  e  Larget,  ku  dhe  gjasat  ishin  me  te  shumta.  

I  shkonte  neper  mend  te  gjithe  variantet  e  mundshem  Besniku  zemerflori  e  nuk  e  shijoi  si  duhet  nektarin  e  atyre  diteve  plot  diell  mesdhetar  qe  i  sollen  pushimet  e  paparashikuara,  packa  se  ishte mesi  i  shtatorit .  Megjithate,  duke  vajtur  shtepi  me  shtepi  e  duke  takuar  mjaft  nga  shoket   tij   prfshi  Dullen,  i  cili,  si  Besua  ishte  kthyer  me  detyrim  nga  Gjermania  Lindore  ku  kishte  shkuar  per  te  studiuar   ne   fushen   e  agronomise.

Meqenese  Partia  e  Punes  e  Shqiperise,  ne  Mbledhjen  e  81  partive  komuniste  dhe  punetore,  ne  Moske,  ne  nentor  te  vitit  1960  doli  hapet  ne  anen  e  Partise  Komuniste  te  Kines,  politika  pragmatiste  e  saj  e  gjeti  daljen  nga  kriza  e  rende  qe  e  pllakosi   pas  ndeshkimeve  qe  ndermori  partia  “ nene” ndaj  vendit  tone  nepermjet  mbeshtetjes  tek  “ vellai  i  madh  aziatik”,  tek  Kina  e  Mao  Ce  Dunit.

 Pas  nje  “grumbullimi”  thuajse  30  ditor  ne  garnizonin  ushtarak  tek  “Rrapi  i  Treshit”  aty  nga  ditet  e  para  te   nentorit  te  vitit  1961,  Besnik  Shahi  dhe  shoket  e  tij  te  grupit:  Vangjel  Llazari;  Harilla  Rjebi;  Agron  Daci;  Zija  Memi;  Lutfi  Mishkeri;  Guri  Merkaj;  Petraq  Thomai;  Nazmi  Dautaj dhe Luan Milori,  u  nisen  nga  porti  detar  i  Durresit, ne  nje  lundrim  te  gjate,  ne drejtim  te  Lindjes  se  Larget,  me  anijen  oqeanike ,  “ Vlora”  e  cila  i  perkiste  shoqerise  lundruese  te  perbashket  “CHAL”  dhe mbante  ne  kic  flamurin  shqiptar.

  Anija  ne  fjale  ishte  e  destinacionit  per  te  transportuar  mallra  por  koniunkturat  e  kohes,  diktonin  qe,  me  ate  mjet  lundrues  te  papershtatshem  per  transportim  udhetaresh,  te  niseshin  ne  lundrim  edhe  dy  grupe  nga  kandidatet  per  pilote, ( njeri  me  studente  dhe  tjetri  me  oficere  qe  studionin  per  t’u  bere  pilote)   te  cilet  ishin  te  perzene  nga  shkollat  sovjetike  te  aviacionit.  U  gjykua  e  u  veprua  kesisoj,  per  arsyen  e  vetme  se  te  gjithe  keta  kishin  studiuar  ne   Bashkimin  Sovjetik; njiheshin  dhe  kishin  dokumente  identifikuese  ne  Moske.  U  gjet  si  zgjidhje  e  pershtatshme  kjo  manover,  mbasi   rrugetimi  me  linjat  ajrore  te  cilat,  aso  kohe  kalonin  dhe  monitoroheshin  nga  Moska ,  ishte  praktikisht  i  pamundur,  madje,  i   rrezikshem.

Kandidatet  per  pilote,  nuk  ishin  te  maskuar  ne  anije,  por,  drejtuesit  e  anijes,  i  mesuan  ata  te  thoshin  se  jemi  marinare,  madje  u  caktuan  dhe  ndonje  detyre, sa  per  tu  justifikuar.  Pas  gati  20  dite  lundrimi,  anija  e  shpejte  me  kapacitet  12000  tone  “Vlora”,  u  ankorua  ne  portin  lumor  kinez  te  Can  Gjanit,  ne  Jug  te  vendit.  Ishin  studentet  e  pare  ushtarake  shqiptare  qe  do  te  studionin  ne  shkollen  kineze  te  aviacionit.

 Meqenese  djemte  nga  vendi  yne,  me  pare  kishin  studiuar  ne  Bashkimin  Sovjetik,  ata  u  priten  ne  Can Gjan,  nga  autoritetet  lokale  e  nga  ata  te  ardhur  nga  Pekini,  me  nderime  te  jashtzakonshme  dhe  si  heronj.  Pas  Can  Gjanit,  ata,  ne  grup  u  cvendosen  ne  Veri  dhe  nepermjet  Pekinit,  u  stacionuan  ne  Mancuri,  ne  qytetin  prane  detit  te  Verdhe  ne  Gao Mi.   Udha  e  hekurt  qe  pershkuan  ne  disa  dite,  ishte  e  larget,  por  djemte  nga  vendi  yne,  meqenese  e  bnin  ate  udhe  per  here  te  pare,  me  shume  shuan  kuriozitetin  dhe  u  relaksuan.  Per  t’u  shenuar  eshte  fakti  se  me  kalimin  e  diteve,  nga  pritja  ne  pritje,  nderet  u  zbehen,  gradualisht.

Ne  kete  lloj  sjellje  ndikoi  negativisht   nje  orientim  qe  dha  komandanti  i  aviacionit  i  asaj  kohe,  sipas  te  cilit:  “… tanet  ti  trajtoni  njelloj  si  tuajet”!   Absurditet  dhe  tendenciozitet  ky  qe  solli rrjedhoja  te  ndjeshme   negative  per  vendin  dhe  i  kushtoi  shtrenjte   aviacionit   tone.   Nje  pjese  e  grupit,  kur  u  kthye  nga  Bashkimi Sovjetik,  ne  Shqiperi,  u  titulluan  oficere,  nga  Ministria  jone  e  Mbrojtjes.  Mirepo,  atyre  nuk  u  dha  paga  qe  u  perkiste;  as  ne  Kine;  as  ne  Shqiperi,  ku  kishin  lene  familjet.  Ky  qendrim  i  pabazuar  ne  ligje  e  i  pakuptimte,  u  be  shkak  per  revolten  e  oficereve,  te  cilet  refuzuan  te  fluturonin  ne  ata  kushte.  U  mor  mase  kolektive  dhe  i  gjithe  grupi  i  oficereve,   u  kthye  ne  Shqiperi,  sic  thuhej  ne  ate  kohe   “ pako  postale”.  Grupi  u  shperbe  por  aviacioni  humbi  disa  kuadro  te devotshem,  te  cilet  ishin  talente  ne  fluturim.

 Nuk  e  kishim  “ luksin”  te  perzinim  nga  fluturimi  rreth  20  pilote  nga  te  cilet  vecoheshin:  Bilush  Imeraj;  Divin  Abazaj;  Muco  Mucaj;  Cerciz  Zeka;  Shuaip  Nurja;  Servet  Murati;  Lirim  Kokona;  Robert  Marko  etj.  Te  kthyer  te  detyruar,  si   mase  shtrenguese,  disa  prej  tyre  u  ndodhen  ne  udhekryq  e  nuk  mund  te  gjenin  nje  pune  apo  nje  strehe.   Ndonjeri,  si  Servet  Murati,  nuk  e  hodhi  poshte  shlemafonin  por  e mblojti   ate  dhe  ruajti  deshiren  per  te  fluturuar.  Rasti  i  tij  te  emocionon  si  nje  dukuri  e  rralle,  krahasuar  me  disa  qe  i  kishin  “krahet  te  ngrohte”  e  bene  karriere.  Mund  te  duket  e  pabesueshme,  por   ka  qene  nje  realitet  i  hidhur,  rasti  fatkeq  i  pilotit  Bilush  Imeraj,  i  cili,  per  mungese  te  “ shpatullave  te  ngrohta”  zevendesoi  rucken  e  avionit  gjuajtes –  bombardues  me  kerraben  e  cobanit.  Bilushi,  pilot  i  talentuar   u  be  blegtor,  ne  kooperativen  bujqesore  te  fshatit  “Asim  Zeneli”,  ne  rrethin  e  Gjirokastres.  Bilushi  punoi  coban  me  dele,  derisa  dikush,  nga  ata  qe  u  ecte  fjala,  per  bamiresi   nderhyri  dhe  e  sistemoi  Ate  ne  Uzinen  Mekanike  te  Aviacionit,  ne  Qytetin  “ Stalin”, punetor.

I perafert  ishte  fati  i  heroit  te  ketij  rrefimi:  Besos  tone  te  paharruar,  te  cilit,  goja  i  rridhte  vetem   “ mjalte”.  Besnik  Shahi,  disa  vite  me  pas,  si  rrjedhoje  e  sjelljes  kapricioze  te  nje  kapadaiu  me  pushtet ,  te  cilit  i  plqenin  vetem  mburrkat,  perfundoi  15  vjet  radhazi  roja  ne  nje  kolibe  ne  hyrje  te  nje  ndermarrje  ne  kryeqytet  ku  e  pranuan  ne  pune  vetem  per  te  bere  sevap.  Le  te  largohemi  nga  keta  aspekte  te  zhvillimit  te  luftes  se  klasave,  me  egersi  te  papare,  te  nxitur  nga  motive  vetjake  e  kapricio  shpirtkatranesh  dhe  te  vijojme  rrefimin  per  boshnjakun  e  beses  nga  muhaxhiret  e  Shijakut,  Besnik  Isuf  Shahi.  Grupi   i  studenteve  per  pilote   ne  te  cilin  bente  pjese  Besniku,  nuk  ishte  ne  numer,  ashtu  sic  vajti  ne  Bashkimin  Sovjetik  por  “firoi”  udhes.  Ne  Kinen  e   larget  ku  u  vndosen ,  ne  qytetin  Gao  Mi  nga  radhet  e  ketij  grupi  mbijetuan:  Besnik  Shahi;  Lutfi  Mishkeri;  Vangjel  Llazari;  Petraq  Thomai;  Guri  Merkaj;  Agron  Daci;  Harilla  Rjebi;  Nazmi  Dautaj;  Zija  Memi  e  Luan  Milori.

Qyteti  Gao  Mi,  ku  ndodhej  shkolla  e  aviacionit  ndodhet   ne  Mancurine  e  larget  e  te  ftohte,  ne  bregun  e  Detit  te  Verdhe,  prane   Gadishullit  te  Korese.  Ne  afersi  te  qytetit,  ne  nje  fushe  me  permasa  gjigande,  si  Porua  jone,  e  cila  zbardhellen   nga  kripa,  funksionojne  kater  pista  te  betonuara,  ne  te  cilat  ngrihen  e  ulen  aeroplane  reaktive.  Ne  njerin  nga  te  kater  aerodromet  ishin  dislokuar  e  fluturonin  studentet  dhe  oficeret  e  ardhur  nga  Shqiperia  per  te  perfunduar  programet  e  stervitjes  ajrore.  Studentet,  me  statusin  qe  kishin,  ndryshe  nga  koleget  e  tyre  oficere,  te  cilet  i  kishin  shoke  ishin  te  detyruar  ti  nenshtroheshin   kushteve  te  stervitjes  e  te  jeteses,  sic  kishte  lene  porosi  komandanti  i  aviacionit.  Prandaj,  ata  nuk  u  quajten  e  nuk  u  trajtuan  si  grevethyes,  por  vijuan  dhe  perfunduan  programin,  atje  ku  e  kishin  nderprere.

Ndryshe  nga  sa  mesuan  ne  Krasnodar  dhe  ne  Kushovskaja,  ne  shkollen  kineze  te  aviacionit,  ku  ata  shkuan  per  t’u  perfeksionuar  ne  fluturime  ne  formacion,  me  aeroplanet  Mig  –  17,  iu  nenshtruan  programit  te  fluturimeve  ne  cift  aerolanesh  por  ne  tipin  Mig – 15,  i  cili  ishte  nje  hap  prapa  krahasuar  me  avionin  paraardhes  Mig – 17,  me  te  cilin ata  ishin  praktikuar  ne  Bashkimin  Sovjetik.

 Megjith   veshtiresite  qe  ndeshen  (nuk  dinin  gjuhen  e  vendasve;  fluturonin  mbi  hapesira  te  panjohura;  ushqimin  dhe  trajtimin  nuk  e  kishin  sic  e  kerkonte  profesioni  i  aviatorit,  menyra  e  te  mesuarit  ishte  tjeter,  etj.),  studentet  shqiptare  e  kryen  me  sukses  programin  e  fluturimeve,  aty  ku  e  kishin  nderprere.  Ata,  gjate  gjithe  kohes,  fluturuan  vetem  ne  formacion  cift.  Ne  njesine  ku  fluturonin  studentet  tane,  ne  nje  dite  fluturimi  ngjau  nje  premise  per  ngjarje  te  jashtzakonshme.  Nje  student,  pas  kryerjes  te detyres  ajrore,  ne  vend  qe  te  ulej  ne  pisten  nga  ku  u  ngrit,  u  ngaterrua  dhe  u  ul  ne  nje  piste  prane.  Kinezet,  ne  te  dy  aerodromet,  nuk  u  shqetesuan  ( ne aparence),  vecse  aerodromi  prites  njoftoi  se  nje   pilot  i  cili  nuk  zoteronte  gjuhen  e  vendasve,  ishte   ulur  suksesshem  ne  aerodromin  e  tyre.

Edhe  pse  nuk  e  bene  te  madhe,  organizatoret  e  fluturime  ve,  ne  aerodromin  ku  sterviteshin,  studentet  nga  Shqiperia,  i  brente  sedra  e  semure  se  nuk  i  kishin  marre  te  plota  masat  organizative  te  sigurimit  te  fluturimeve.  Adoleshentet  shqiptare  nuk  i  paten  mundesite  per  te  mesuar  Gjuhen  Kineze  as  per  te  komunikuar  nepermjt  radios  RSIU – 3M, me  udheheqsin  e  fluturimeve,  ne   kullen  e  drejtimit  te  cilit  qendronte   nje  perkthyes  i  Gjuhes  Ruse. Ne  aerodromin  e  Sui  Xunit,  psh,  ku  fluturonin  ne  te  njejtin  tip,  studente  te  tjere  nga  vendi  yne,  kur  ata  kryenin  detyra  ajrore  ne  thellesi   te  Mongolise  te  Brendshme,  nje  aeroplan  i  te  njejtit  tip,  me  rezervuare  vares   plot  me  karburant,  i  cili  drejtohj  nga  nje  instruktor,  fluturonte  ne  lartesi  rreth  1000 metra  mbi  lartesine  ne  te  cilen  fluturonte   studenti  dhe  e  mbante  ate  ne  vrojtim  vizual,  i  gatshem  per  ta  ndihmuar  ate.  Pas  kesaj  ndodhie  fatkeqe  vendasit  i  forcuan  masat  organizative  e  raste  te  ngjashme,  te  pakten  me  studentet  shqiptare  nuk  ngjane.

Programin  e  fluturimeve   me  aeroplanet  Mig – 15.  Kryesisht  ne  formacion  cift  avionesh  studentet  e  grupit  ku  bente  pjese  Besnik  Shahi,  i  perfunduan  ne  fund  te  vitit  1962.  Po  ne   ate  fundviti,  ata  u  kthyen  ne  Atdhe.  Kthimi  u  be  ne  udhe  detare,  sic  vajten,  me  anijen  “ Vlora”. Vitin  e  Ri 1963  djemte  e  ardhur  nga  larg  e  festuan  ne  familjet  e  tyre  biologjike.  Besniku,  kur  u  kthye  nga  studimet  ne  Bashkimin  Sovjetik,  ndonese  vajti  prane  te  tijeve,  nuk  mundi  ta  shuante  mallin  qe  e  pervelonte  per  familjaret  dhe  per  miqte  e  shoket  e  femijerise.  Mallit  te  pashuar  iu  shtua  nje  tjeter  mall,  ai  i  qendrimit  ne  Lindjen  e  Larget,  edhe  pse  per  nje  periudhe  kohore  me  te  shkurter.

Ne  fillim  te  vitit  1963  ( ne fund te janarit 1963)  ish studentet  per  pilote:  Besnik  Isuf  Shahi;  Agron  Shevqet  Daci;  Guri  Demir  Merkaj,  Nazmi  Rait  Dautaj  dhe  Zija  Shyqo  Memi  u  emeruan  pilote  gjuajtes – bombardues  ne  Regjimentin  e  Aviacionit,  ne  Rinas.  Grupi   i  tyre   ishte  me  i  madh, por  ai  u  nda  ne  dysh.  Harilla  Rjebi;  Vavgjel  Llazari;  Petraq  Thomai;  dhe  Lutfi  Mishkeri,  u  emeruan   ne  te  njejten  detyre,   ne   Regjimentin  “ Peza  te  Qytetit “  Stalin”.

 Ne  Regjimentin   e  Rinasit,  Besniku  dhe  shoket  e  tij,  u  caktuan  ne  Skuadrilen  e  dyte,  e  cila  drejtohej  nga  Vunjoti  i  lindur  per  te  fluturuar  Kosta  Neco  Dede.  Skuadrilja  e  dyte  ishte  e  pajisur  me  12  aeroplane  gjuajtes  – bombardues   reaktive  te  tipit  Mig – 17 F,  te  pajisur  me  forsazh.  Komandante  te  katersheve,  ne  ate  kohe  ishin  pilotet  e  klasit  te  pare:  Cobo  Skenderi;  Gezdar  Veipi  dhe  Bajazit  Jaho.  Komandant  i  regjimentit  ishte  koloneli  Niko  Selman  Hoxha.  Regjimenti  kishte  dhe  nje  skuadrile  tjeter,  e  cila  ishte  e  pajisur  me  12  aeroplane  gjuajtes – kapes  mbizanore  me  dy  motorre  RD – 9B,  te tipit Mig – 19  PM.  Komandant  i  skuadriles  ishte  smokthinjoti  Lulo  Musai,   pilot   me  pervoje  te  gjate.   Me  graden  e  nentogerit,  Besniku,  fillimisht  u  emerua kamandant  ekipazhi ,  ne  skuadrilen  e  dyte.

Ne  mes  te  vitit  1963,  erdhen  nga   Kina  e  u  emeruan  ne  Regjimentin  e  Rinasit  – 5  pilote  te  rinj.  Ata  kishin  perfunduar  studimet  e  ishin  diplomuar  pilote  gjuajtes  – bombardues,  ne  Shkollen  e  Trete  te  aviacionit  kinez,  ne   Cin  Zhou  e  ne  Sui  Xun.  Ata  ishin:  Andrea  Petro  Toli;  Dhori  Nasi  Zhezha;  Bashkim   Salih  Agolli;  Adem  Mahmut  Ceca  dhe  Niazi  Xhevit  Nelaj.   Me  mberritjen  e  piloteve  te  rinj,  Besnik  Shahi  u  emerua  komandant  cifti.

 Ne  zbatimin  e  detyrave  ajrore  te  atij  viti,  Besnikun  e  kishja  komandant  cifti.  Se  bashku,  ne  cift,  me  Besnikun  kryem  te  gjitha  detyrat   e  programit  ajror  te  atij  viti,  me  aeroplanet  Mig – 17F.  Ne   toke  e  ne  ajer,  tek  Besua  gjeta  nje  shok  e  mik  te  perkushtuar  e  shume  te  thjeshte.  Ai  nuk  shiste  mend,   kurre  e  nuk  kishte  cmire.  Ne  sjelljen  e  tij  nuk  ishte  e  veshtire  te  shquaje  urtesine,  zgjuarsine,  mencurine,  vullnetin  e  hekurt,  durimin  dhe  kembenguljen.  Ai  ishte  njeri  me  seder  te  mire  dhe  dashamires . Ai  njeri  nuk  synonte  te  bente  karriere,  nuk  ishte  cmirezi  e  nuk  pergojonte  njeri.  Besnik  Shahi  ishte  model  i  njeriut  te  mire  dhe  i  profesionistit  te  vullnetshem  e  te  perkushtuar.  Po  ta  pyesje  per  nje  gje,  te  cilen  nuk  e  kishje  te  qarte,  Ai  behej  “cope  e  therrime” e  nuk  te  leshonte   pa   u  bindur  se  e  kishje  kuptuar  gjene.  Ne  fluturim,  Besniku,  gjithashtu  ishte  i  qete,  i  sigurt  e  pilotonte  paster.  Ishja  pilot  me  i  ri;  Ai  ishte  disa  muaj  me  i  lashte  dhe  zoteronte   mjaft  mire,  disa  elemente  te  domosdoshem  per  te  udhehequr  ciftin  e  aeroplaneve,  ne  ajer.  Me  ka  lene  mbrese  te  mire   fakti  qe  Besniku  me  krijonte  kushte  sa  me  te  mira   ( pilotet  e   kuptojne  cdo  te  thote  ti  krijosh  kushte  shoqeruesit)  per  te  qendruar  ne  formacion  ne  cdo  etape  te  luftimit  apo  per  te  siguruar  parrezikshmerine  e  fluturimit.  Ne  kete  optike,  Besua  jo  vetem  qe  me  lejonte  rezerve  shpejtesie  e  lartesie,  por,  Atij  njeriu  here  pas  here  i  mbetej  koka  pas,  per  te  vrojtuar  nese  ishja  ne  vendin  e  duhur,  ne  formacion  perpara  se  te  bente  manovren  ne  cift.  Nuk  e  shtrij  gjykimin  ne  rrafshin  e  aftesive vetjake  te  pilotimit  te  cilat  ishin  te  dukshme.  Mjafton  te  nenvizoj  vetem  nje  fakt:  

Ne  pranveren  e  vitit  1964,  thuajse  pas  nje  viti  nga  rrjeshtimi  i  tij  ne  formacionin  e  skuadriles  se  dyte,  Besniku,  se  bashku  me  shoket  e  tij  te  grupit:  Agron  Daci e Guri  Merkaj, beri  nje  hap  me  vlere  ne  udhen   e  lartesimit  profesional.  Te  tre  keta,  bene  kalimin  nga  aeroplanet  Mig – 17F,  ne  ata  supersonike,  gjuajtes –  kapes  te  tipit  Mig  – 19 PM,  i  cili,  i  pajisur  me  kater  raketa  te  drejtuara  ajer – ajer  dhe  me  llokatorin  qe  i  drejtonte  ato,  ishte  avioni  me  i  sofistikuar  i  kohes.  Per  t’u  thene,  mbetet  fakti  se  ky  grup  pilotesh,  ishin  te  dytet,  pas  grupit  te  piloteve:  Serafin  Shegani;  Sokrat  Basha;  Bilal  Josja;  Astrit  Mersini;  Nestor  Dhaskali;  Vasil  Kromidha,  qe  e  realizuan  kalimin  me  sukses,  ne  aerodromin  e  Rinasit,  pa  patur  ne  dispozicion  avionin  dyvendesh  te  ketij  tipi.

 Te  tre  pilotet,  e  kompensuan  mungesen  e  avionit   dyvendesh  te  tipit  Mig – 19,  me  pergatitje  te  shumellojta  ne  toke.  Ne  keto  pergatitje,  pilote  te  kualifikuar,  me  pervoje  ne  shfrytezimin  e  aeroplanit  Mig – 19 PM   u  sqaruan  rishtareve,  nje  nga  nje   vecorite  e  shfrytezimit  te  aeroplanit  Mig – 19 PM,  ne  toke  e  ne  ajer, si  dhe   duke   studiuar   literaturen   perkatese.  Ne  kete  proces  delikat,  rishtareve  u  gjenden  prane   pilotet  qe  drejtonin  Skuadrilen  e  Pare;   ne  vecanti,  ata  paten  ndihmen  e  pakursyer  dhe  cilesore  te  Anastas  Ngjeles;  Halit  Bulkut  dhe  te  Mahmut  Hyses,  si  dhe  te  talentuarit  Haki  Jupasi.  Nje  rrethane  lehtesuese  ishte  dhe  fakti  qe  drejtuesit  e  Skuadriles  se  Dyte  te  Regjimentit  te  Rinasit:  Kosta  Neco  Dede;  Gezdar  Riza  Veipi;  Cobo  Ibro  Skenderi  dhe  Bajazit  Qani  Jaho  para  se  te   transferoheshin  ne  Skuadrilen  e  Dyte,  me  qellimin  qe  te  plotsohej  kuadri  drejtues  i  formacionit  te  ri  luftarak,  deri  atehere  kishin  fluturuar   me  aeroplanet  Mig – 19   PM.  Ata,  te  gjithe  ishin  pjesetare  te  dergates  se  pare  qe  beri  kalimin  ne  kete  tip  aeroplani  ne  Bashkimin  Sovjetik,  ne  vitin 1959. Me  pervojen  e  tyre,  ata,  u  deftuan  rishtareve  veshtiresite  qe  do  te  ndeshnin   dhe   menyren   e   kapercimit   te   tyre.

Ne  muajin  korrik  te  vitit  1963,  kur  Regjimenti  i  Rinasit  ishte  ne  kulmin  e  zhvillimit  te  fluturimeve  ne  elemente  te  perdorimit  luftarak  ( kapje,  sulme  tipike,  luftim  ajror  etj.),  nje  pjese  e  efektivit  fluturues  ishte  me  pushime;   kryesisht  ne  plazhin  e  Durresit  dhe  ne  ate  te  Pogradecit.  Besnik  Shahi   me  kete  rast,  lejes  se  zakonshme  te  pilotit,  i  shtoi  dhe  ate  per  martese.   Ai  ishte  i  fejuar  dhe  me  kete  rast,  u  lidh  me  martese  me  te  bukuren  Xhemaile,  nga  fshati  Shkallnuer  i  rrethit  te  Durresit.  Dasma  u  be  diten  e  diele,  ne  shtepine  e  gjyshes  te  Besos,  ne  Shijak.  Dasme  te  madhe  perjetoi,  disa  dite  me  radhe,  shijaku,  me  aheng  e  me  kenge  e  valle sa  u  tund  dheu,  boshnjake  dhe  nga  Shqiperia  e  Mesme.  Ne  ate  dasme  u  zbatuan,  nje  per  nje  rregullat  e  dasmes  boshnjake  sipas  tradites  te  hershme. U  qellua  me  arme  e  u  kryen  te  gjithe  ritet.

 Gezonte  cifti  i  ri,  i  cili  po  lidhte  jeten,  ne  kulmin  e  moshes  rinore;  gezonin  e  nuk  mbaheshin  dasmoret;  “ne  qiellin  e  shtate”  ishin  prinderit  e  Besnikut:  Nene  Sherifja  dhe  Baba  Isufi,  te  cilet  nuk  i  mbante  vendi  nga  gezimi.  Ata  i  gjeje  sa  ne  njeren   tavoline  ku  pihej  e  ku  haej  mish  duke  pritur  urimet  e  duke  gezuar  tok  me  te  ftuarit.  Ata  mezi  e  kishin  pritur  kete  dite  e  ishin  te  pergatitur  seriozisht per  ta  bere  dasmen  sa  me  madheshtore,  ne  menyre  qe  te  nderonin  veten,  djalin  pilot  dhe  gjithe  dasmoret   shumica   e  te  cileve  ishin  me  prejardhje  boshnjake.  

Pervec  te  ftuarve  vendas  dhe  atyre  me  origjine  boshnjake,  ne  ate  gezim  ishin  te  ftuar   disa  shoke  e  kolege  te  Besnikut  dhe  shefa  te  tij.  Mes  tyre  shquhej   figura  e  Komandantit  te  Regjimentit  te  Rinasit,  kolonelit  “ brilant”  Niko  Selman   Hoxha.  Prania  e  tij  ne  tavolinen  e  dasmes  i  dha  shkelqim  e  nur  te  vecante  atij  evenimenti  te  gezuar.  Portreti  i  tij  i  vecante  binte  ne  sy  se  largu,  nga  veshja  e  aviatorit  te  cilen,  Nikoja  e  mbante  per  merak,  nga  gradat  dhe  dekoratat  qe  mbante  dhe  nga  aksesoret  qe  deftonin  se  ishte  fluturues.  Edhe  menyra  e  qendrimit  te  tij  ku  binte  ne  sy  krenaria  e  labit,  nuk  mbeti  pa  rene  ne  sy.  Niko  Hoxha,  mes  atij  “ lumi”  punesh  e  fluturimeve  intensive,  gjeti  kohe  per  te  nderuar  njerin  nga  pilotet  e  brishte,  shijakasin  me  origjine  boshnjake,  Besnik  Isuf  Shahi, i cili e  kishte  idhull  Nikon.  E  meritonte  Besniku  yne  gjithe  kete  nder.  Aviatoret,  me  ne  krye  Niko  Hoxhen  u  vendosen  ne  nje  tavoline  me  vete,  ne  vend  te  dukshem,   te  rrethuar  nga  nderet  dhe  vemendja  qe  u  perkiste.   Ate  nate,  tavolina  e  aviatoreve,  dhe  ajo  e  nuses  u  vune  ne  qender  te  vemendjes.   Besniku  u  kishte  bere  ftese  shokeve  dhe  komandantit  te  regjimentit;  kur  i  pa  tek  shtegu  i  avllise, ” iu  hap  syri”   e  iu  shtua  gezimi.

Ne  Shkallnuer,  ne  shtepine  e  Xhemailes  tere  nur,  gjithashtu  u  be  dasme  e  madhe, me kenge e me valle  dhe  me  hare  si  ne  dasmat  durrsake.  Gjemoi  ajo  lugine,  e  bukur, e cila, me sa duket u jep banoreve dicka nga dukuria e saj.  Kenga  e  vallja  dhe  hareja  nuk  kishin  te  sosur.  U  festua  e  u  gezua,  sic  dine  ta  bejne  dasmen  vendasit  me  taban.  Nusja,   e  veshur  me  te  bardha, tere nur , ngjante si nje sirrene  e dale nga deti prane.  Xhemailja  e  bukur,  e  shoqeruar  nga  krushqit  e  te  dyja  aneve,  u  transportua  ne  shtepine  e  dhendrrit,  ne  Shijak,  me  mjete  te  ndryshme  transporti,  sipas  terrenit,  kohes   dhe  motit.   Nje  pjese  te  udhes  “ te  shenjteruar”,  Ajo  e  beri  e  hipur  ne  qerre,  pastaj  mbi  kuaj  dhe  me  ne  fund  ne  makinen  Gaz – 69  te  komandantit  te  Regjimentit  te  Rinasit.

Kur rrodhi  afati  i  lejes  qe  i  ishte  akorduar  Besnikut,  per  pushime  e  per  nartese,  Ai, se  bashku  me  Xhemailen   nuse   te re  u  vendos  per  te  banuar  ne  nje  banese  te  ndertuar  posacerisht  per  aviatoret,  ne  qytezen  ushtarake  te  Valiasit.  Gjitone  te  tyre,  ne  ate  mjedis  ushtarakesh   ishin:  Niko  Hoxha;  Peco  Polena;  Haki  Jupasi;  Kosta  Neco  Dede;   Ahmet  Bana;  Eljaz  Kraja;  Anastas  Ngjela;  Sokrat  Basha;  Andrea  Kule;  Xhevair  Shega;  Razip  Shyti;  Bego  Gaba;  Salih  Meta;  Agim  Ismaili;  Hamdi  Mullaj;  Eqerem  Nexhipi;  Yzedin  Koci;  Nuredin   Bejleri;  Hajrulla  Jubani;  etj.  etj.  Ne  kushte  tejet  te  veshtire,  rrjedhoje  e  nje  infrastrukture  te  varfer  dhe  me  mundesi  te  kufizuara  per  te  levizur,   cifti  i  ri  banoi  ne  kete  qyteze,  deri  ne  fillim  te  vitit  1966,  kur  aviatoret,   pas  katastrofes  ajrore  te  20  nentorit  1965,  ku  gjeti  vdekjen  i  paharruari  Niko  Hoxha,  ne  sy  te  familjeve  perkatese,  u  transferuan  ne  Tirane;  disa  ne  Laprake  e  te  tjere  tek  Fusha  e  Sportit  e  lagjes  “ Ali  Demi”.  Ne  Valias,  Besnik  Shahi  u  be  per  here  te  pare  Baba  e  u  shtua  si  familje  e  nderuar.

Ne  Laprake,  cifti  i  ri,  i  shtuar,  me  dy  djem:  Arbenin  dhe  Torin  dhe  me  nje  vajze  –  Almen,  kishin  ne  shkalle  shoke  e  kolege  te  te  njejtit  profesion  si  Haki  Jupasi;  Anastas  Ngjela;  Nestor  Dhaskali;  Mustafa  Cici;  Mustafa  Gjokutaj;  Agron  Daci;  Cobo  Skenderi,  Andrea  Toli  etj.  Ne  katin  e  katert,  ne  nje  apartament  te  perbashket  me  familjen  e  Andrea   Petro  Tolit,  te  cilin  Besniku  e  kishte  patur  shok  grupi  kur  studionte  ne  Borisoglebsk,  ne  Batajsk,  ne  Krasnodar  e  ne  Kushovskaja,  banoi  disa  vite.

 Nga  ajo  kohe  ruaj  nje  kujtim  disi  te  vecante,  i   cili  ndodh  rrallehere  dhe  qe  kishte  per  protagonist  Besnik  Shahin.  Sic  eshte  e  njohur,  ne  ata  vite  kishte  veshtiresi  per  te  siguruar  mishin,  si  ushqim  i  domosdoshem  per  familjet  e  aviatoreve  dhe  ne  vecanti   per  mirerritjen  e  femijeve  te  tyre.  Trajtimin  ne  mensen  e  piloteve,  ku  ushqimet  ishin  te  siguruara   nuk  e  kishin  te  gjithe,  kuadrot,   ne   Rinas   e  ne  reparte  te  tjere.  Mirepo  familjet  e  tyre  duheshin  ushqyer  dhe  mishi,  ishte  deficitar  e  shitej  me  tallon.

 Sido   qe   shteti  e  kishte  monopolizuar  therjen  dhe  tregtimin  e  mishit  dhe  censura  ishte    vepruese,  njerezit  benin  perpjekje  si  te  mundnin  per  ta  siguruar  edhe  kete  produkt  ushqimor  deficitar.  Besniku  kishte  blere  nje  vic,  ne   Thumane;   djemte  e  tij  e  kullotnin  ate  anes  ledheve  e  ne  mezhdat  e  kanaleve,  derisa  vici  u  rrit  e  u  be  per  ta  therur.  E  biseduan  e  rane  dakort  gjitonet  qe  ta  ndanin  ne  pjese  dhe  ta  konsumonin  mishin  e  vicit  “ bio”.  Mirepo  dilnin  disa  pengesa  qe  duheshin  kapercyer:   Ku  do  ta  thernin  e  do  ta  ripnin?  Kush  do  te  behej  kasap?  Ku  do   ti  gjenin  mjetet  prerese  qe  duheshin  perdorur?  Etj.  etj.

 Me  konsensus,  u  gjeten  udhet  e  zgjidhjes.  U  vendos  qe  si   kasaphane   te  shfrytezohej  banja  e  perbashket  e  dy  piloteve,  ne  katin  e  katert  te  baneses  komunale.  E  ngjitem  vicin  ne  katin  e katert,  ku  e  priste  “ giotina”.  Ishte   pamje  fantastike  e  per  te  qeshur,  nje  estrade  e  vertete.  Disa  e  shtynin  nga  vithet;  njeri  e  terhiqte  per  briresh,  me  nje  litar;  nje  tjeter  e  mbante  per  bishti  dhe  gjedhi,  i  cili  nuk  e  dinte  cfare  e  priste  ne  katin  e katert,  ca  me  hir,  ca  me  pahir  u  bind.  Nje  mendim ” gjenial” gjeti  kasapin.  Dikush  nga  protagonistet,  propozoi  mua  per  te  luajtur  rolin  e  kasapit.  Si  argument  bindes,  ai  shfrytezoi   qenjen  time  nga  Laberia  dhe se, sipas tij,   me siguri  qe  do  te  kishja  therur  vica  edhe  here  tjeter.  Ma  varen  kemboren  e  nuk  kishja  nga  tja  mbaja.  Kujt  tja  prishja ?  Te  gjithe  i  kishja  shoke.  Pranova,  por  nuk  kishja  pare  as  si  theren  vicat  e  as  si  ripen  ata.  Se  shumti,  ne  fshat,  edhe  kur  ishte  e  domosdoshme,  kishja  therur  ndonje  dele  por  jo  vic. Nuk  kishja  as  veglat  prerese  te  pershtatshme  dhe  as  vendin  ku  do  ta  therja  “ viktimen”.  Mblodhem,  neper   shtepite  e  gjitoneve, thikat,  hanxharet  dhe  sepatat  me  te  cilat canin  drute.  Banja  ku  do  te  kryhej  “ operacioni”  ishte  e  ngushte.  Si  banjat  e  atyre  viteve.  Me  erdhi  per  hosh  qe  me  perzgjodhen  per  te  qene  kasap,  se  do  te  me  jepej  mundesia  te  krenohesha,  por,  per  fatin  tim  te  keq,  nuk  i  parashikova  dot  te  gjitha  ato  qe  do  te  ndodhnin.  Nuk  e  dija  qe  vicit  i  duheshin  lidhur  kembet  me  pare.  E  godita  prapa  veshit,  me  thike,  por,  kur  mu  kthye  vici,  nuk  dija  ku  te  shkoja.  Shoket  me  veshtronin  e  qeshnin.  U  gajasen  se  qeshuri;  pane  estrade,  pa  para.  Per  fatin   tim  te  mire,  ishja  i  ri  ne  moshe  dhe  i  fuqishem  qe  e  perballova.  Bera  si  bera,  me  veshtiresi  te  shumta  ia  dola.  Kuzhina  dhe  banja   e  shokut  tim,  u   kthyen   ne   thertore  e  ne  dyqan  mishi.   Pa  shperndare  akoma  hisete  e  mishit,  u  shfaq  tek  dera  punetori  operativ  i  zones.  Sistemi  i  spiunimit  kishte  funksionuar.  Kur  pa  qe  te  gjithe  ishin  oficere  aviacioni,  si  i  zene  ne  faj,   tha:  “ Edhe  ju  oficeret…”?  Dhe  iku.

Besnik  Shahi  kishte  teknike  pilotimi  te  persosur  dhe  zoteronte  disa  tipare  te  domosdoshme  per  pilotin,  te  cilat  jane  pershkruar,  me  lart.  Ne  pranveren  e  vitit  1964,  kishte  lindur  nevoja  e  shtimit  te  piloteve  ne  skuadrilen  e  pare,  ku  fluturohej  me  aeroplanet  e  sofistikuar  gjuajtes-kapes  Mig – 19  PM.  Disa  pilote,  qe  e  kishin  mesuar  kete  tip  aeroplani  ne  Bashkimin  Sovjetik,  si:  Kosta  Neco  Dede;  Gezdar  Riza  Veipi;  Cobo  Ibro  Skenderi  dhe  Bajazit  Qani  Jaho,  kishin  kaluar  ne  Skuadrilen  e  dyte,  si  drejtues  te  hallkave  fluturuese.  Ky  fakt  ishte  ne  te  mire  te  atyre  piloteve  qe   futeshin   ne   programin  e  kalimit  ne  kete  tip  aeroplani.

 Mbi  bazen   e  pastertise  te  teknikes   se   pilotimit  dhe  tipareve  vetjake  te  qenesishme,  u  perzgjodhen  per  te  kaluar  ne  aeroplanin  gjuajts – kapes  me  raketa  te  drejtuara  ajer – ajer,  Mig  19  PM,  pilotet:  Besnik  Shahi;  Guri  Merkaj  dhe  Agron  Daci.  Te  tre  nuk  kishin  mbushur  as  vitin  e  pare  te  fluturimit  ne  aeroplanin  e  ndermjetem  Mig – 17 F.  Kalimi  u  krye  ne  aerodromin  e  Rinasit,  pa  patur  ne  shfrytezim  aeroplane  mesimore  dy  vendesh.  Te  tre  pilotet  e  kalimit,  mungesen  e  avionit  dyvendesh  e  kompensuan  me  studimin  e  literatures  perkatese  dhe  te  instruksionit  te  teknikes  se  pilotimit,  kurse  vecorite  praktike  te  shfrytezimit,  i  mesuan  nga  shpjegimet  e  piloteve  me  pervoje:  Haki  Jupasi;  Anastas  Ngjela;  Lulo  Musai;  Mahmut  Hysa  dhe  Halit  Bulku.  

Ishte  grupi  i  dyte  i  piloteve  qe  kalonin  ne  aeroplanin  Mig – 19  PM,  ne  keta  kushte.  Me  pare  kishin  kaluar:  Serafin  Shegani;  Sokrat  Basha;  Bilal  Josja;  Astrit  Mersini;  Nestor  Dhaskali;  Vasil  Kromidha   e  Niko  Hoxha.  Madje,  ky,   i  fundit,  me  seder  te  shtuar,  meqenese  ishte  komandant  regjimenti ,  kaloi  ne  aeroplanin  e  sofistikuar,  i  vetem.  Pervoja  ekzistonte  por  dhe  veshtiresite  ishin  te  shumta.  Njohurite  teorike,  ne  kete  rast  jane  te  domosdoshme,  por  shprehite  praktike,  fitohen  vetem  me  fluturim.  Mospasja  e  nje  aeroplani  mesimor,  ne  fakt  ishte  nje  mangesi   jo  e  vogel;  por  pilotet  e  rinj  e  perballuan  sfiden  dhe  dolen  faqebardhe.  

Besnik  Shahi,  me  vullnetin  dhe  me  kembenguljen  qe  e  karakterizonte,  nuk  iu  nda  asnjehere,  zbatimit  te  programit  ajror  te  cdo  viti  dhe  nga  fluturimi  ne  fluturim  pati  progres.  Por  inatciu  shpirtkatran,  nuk  e  kishte  harruar  “ bene”  qe  kishte  bere,  kur  Besua  ia  ktheu  fjalen  dhe  gjeti  rastin  per  ta  hequr  ate  deli  pilot,  per  te  cilin  shteti  kishte  shpenzuar  qimet  e  kokes,  per  ta  bere  pilot  dhe  u  hakmorr.  Tok  me  disa  te  tjere  si  Lulo  Musai;  Halit  Bulku;  Llazar  Cupa;  Skender  Kanina;  Mustafa  Cici;  Bajazit  Jaho  etj.  i  hoqen  Besnikut  te  drejten  e  fluturimeve  ne  aeroplanet  Mig – 19 PM  dhe  e  cuan  te  fluturonte  ne  ata  me  helike  te  tipit  An – 2,  ne  Skuadrilen  e  Transportit.  U  habita  kur  e  gjeta,  komandantin  tim  te  pare,  ne  kete  repart  dhe  ne  ate  tip  avioni.  Megjithate,  Besniku,  tip  i  qete  e  i  pasionuar  pas  fluturimeve,  e  perjetoi  pa  zhurme  kete  ndeshkim  te  pamerituar   e  te  pamotivuar.  Ai  kenaqej  kur  cohej  ne  ajer  dhe  beri  cmos  derisa  e  pervetesoi  ne  perfeksion  aeroplanin  e  ri,  pavaresisht  se  asqe  mund  te  krahasohej  me  ate  aeeoplan,  te  cilin kishte  shfrytezuar  boshnjaku  ne  origjine  deri  atehere.

Janari  i  vitit  1968  e  gjeti  Besnikun  ne  Shkollen  e  Aviacionit,  ne  Vlore,  ne  cilesine  e  instruktorit  te  teknikes  se  pilotimit,  ne  aeroplanet  Tip – 61,  nje  variant  ky  i  avionit  Jak – 18A.  Ne  ate  vit,  perpara  shkolles  se  Aviacionit  u  paraqit  kerkesa  per  me  shume  pilote.  Repartet  e  aviacionit;  ne  vecanti   Regjimenti  i  Helikoptereve,  kishin  “ uri”  per  pilote  te  rinj.  Shkolla  e  Aviacionit  u  detyrua  te  formonte  nje  skuadrile  te  dyte  me  helike,  per  te  perballuar  kerkesen  e  reparteve.  Nje  grup  pilotesh  te  Skuadriles  se  transportit  ne  perberje   te  te  cilit  ishin:  Ylber  Laknori;  Llazar  Cupa;  Skender  Kanina;  Sotiraq  Gjylameti;  Besnik  Shahi  dhe  Niazi  Nelaj,  u  komanduan,  nje  vit,  ne   Shkollen  e  Aviacionit,  ne  Vlore.

 Cdo  instruktori  te  teknikes  se  pilotimit  iu  caktuan  kater  studente  per  pilote.  Grupi  i  instruktoreve  te  ardhur  nga  Tirana,  ashtu  si  te  tjeret  qe  ishin  efektive  te  shkolles,  u  sistemuan  ne  mjediset   e   Regjimentit  “ Peza”  te  qytetit  “ Stalin”,  ne  Uren  Vajgurore.  Nje  here  ne  jave,  si  rregull  ne  fundjave,  me  nje  mikrobus  te  posacem  grupi  i  instruktoreve  te  ardhur  nga  Tirana,  shkonin   prane   familjeve.   Fluturimet   me   studentet  per  pilote  u  kryen  me  ngritje  e  me  ulje  ne  fushen  e  blerte   te   Regjimentit  “ Peza”.

Ne  muajt  e  pare  te  vitit  1968,  pilotet  e  ardhur  nga  Tirana,  kryen  nje  sere  mesimesh  metodike  dhe  moren  fluturime  per  t’u  praktikuar  nga  kabina  e  dyte,  si  instruktore,  ne  fushen  e  blerte  te  aerodromit  te  Vlores.  Gjate  kesaj  kohe,  instruktoret  u  njohen  me  studentet  perkates  dhe  keshtu  u  formuan  grupet  e  fluturimit.

 Komandant  i  Skuadriles  se  Dyte,  te  sapoformuar  u  caktua  piloti  me  pervoje  te  gjate  devolliu   Nehar  Jazexhiu,  i  cili,  ne  fakt  eshte  i  vetmi  instruktor  i  teknikes  se  pilotimit  i  pergatitur  posacerisht  dhe  me  program  te  plote  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit  “ Valeri  Pavllovic  Ckallov”  te  Borisoglebsit.   Pilotet  qe  shkuan  te  komanduar  ne  ndihme  te  shkolles  se  Aviacionit,  pervec  Ylberit  dhe  Sotiraqit,  te  tjeret  kishin  fluturuar  ne  aeroplanet  reaktive  gjuajtes – bombardues   dhe  kjo  ishte  nje  perparesi  jo  e  paket.

Fluturimet  me  studentet  nisen  pas  dy  javesh  pergatitje  ne  toke,   ku  u  skjaruan  ne  detaje  te  gjithe  elementet  e  fluturimit.  Fluturohej  me  dy  turne:  njeri  paradite,  tjetri  –  mbasdite.  Preferonim  turnin  e  pare,  jo  vetem  se  ne  mengjes  temperaturat  relativisht  te uleta  dhe  mungesa   e  pranise  te  eres,  e  bente  fluturimin  me  te  qendrueshem,  por  dhe  studenti,  ne  keta  kushte  perftonte  me  teper  nga  ato  qe  i  deftonte  instruktori  i  tij.  Turni  i  mbasdites,  shoqerohej  me  ere  e  me  turbulenca  te  ajrit  dhe  temperaturat  e  larta  te  ajrit  nuk  jane  te  favorshme  per  funksionimin  e  motorreve  me  pistone.  Me  Besnikun  ishja  ne  te  njejten  katershe.  Komandant   i   katershes  ku  benim  pjese  ishte  piloti  me  pervoje  ne  fluturime  me  aeroplane  gjuajtes – bombardues,  Skender  Mersin  Kanina.

Nje  dite,  kur  po  pergatiteshim  per  praktikim  ne  cift  ne  rrugekalim,   mbasi  hodhem  ne  harte  rrugekalimin  dhe  pame  se  udha  ajrore  kalonte  prane  qytetit  te  Fierit  dhe  ishja  ne  rolin  e  drejtuesit  te  ciftit  ( te  dy  fluturonim  me  studente  ne   kabinen   e   pare),   Besniku   me   kerkoi  ti beja  nje  nder:  “ Kur  te  jemi  afer  qytetit  te  Fierit –  tha  Ai –  te  lutem  kalo  mbi  bulevardin  kryesor  te  qytetit  qe  mban  emrin: “ Enver  Hoxha”,  ne  lartesi  kositese  ( pak  mbi  taracat  e  pallateve),  ne  “x”  vend,  ku  banon   e  perzgjedhura    per   tu  fejuar  nga  studenti   im  Sinan Cela –  Nadirja.  Sinani, i cili  ndodhet   ne  kabinen  e  pare  te  avionit ,  kerkon  ta  shfrytezoje  kete  fakt  si  nje  argument  plus”.  E  zbatova  kerkesen  e  Besos  dhe,  kur  zbritem  ne  toke,   te  dy  me  falenderuan.  Ia  bera  qoken  shokut  tim,  por,  nayrisht –   duke  shkelur  disiplinen  ajrore.

 Do  tju  rrefej  edhe  nje  episod  tjeter  interesant  nga  puna  e  perbashket  me  Besnik  Shahin, episod  i  cili,  mendoj  se  ia  shton  vlerat  atij  burri:  Ne  5  shtator  te  vitit  1971,  me  nje  aeroplan  An – 2  qe  kishte  fluturuar  mbi  fushen  e  Myzeqese,  per  pluhurosjen  e  te  vonave  nga  ajri,  ngjau  nje  katastrofe  ajrore,  ne  te  cilen  humbi  jeten  Refit  Jazoj ( ndjese  paste)  dhe  Muharrem  Hida ( ndjese paste)  dhe  u  plagosen  rende:  Petrit  Shima ( ndjese  paste),  teknik  borti  dhe  Rrapi  Kondakci,  mekanik  avioni. Analiza  e  katastrofes   ajrore  mes  te  tjerave  arriti  ne  perfundimin  se  fusha  e  blerte  e  Lushnjes ( prane  ktheses  qe   te  con  ne  Sektorin  “Plug”),  nuk  i  plotsonte  kushtet  per  t’u  ngritur  e  per  t’u  ulur  normalisht  per  avionin  An-2.  Prandaj  u  vendos  qe  fushata  e  sperkatjes  te  te lashtave,  ne  pranveren  e  vitit  1972  derisa  te  ndertohej  nje  fushe  tjeter,  ne  “zemer”  te  Myzeqese,  te  kryheshin  nga  aerodromi  i  Qytetit  “ Stalin”  ( brezi  jeshil).

 Per  kete  qellim,  ne  muajin  prill  te  vitit  1972,  dy  aeroplane  An – 2,  te  pajisur  me  aparatura  per  sperkatje  dhe  me  personel  te  plote,  u  ribazua   ne   aerodromin  e  Regjimentit  “ Peza”  te  Qytetit  “Stalin”.  Aeroplanet  u  parkuan,  ne  lendinen  e  blerte,  midis  ciftit  roja  dhe  pikes  te  drejtimit  te  fluturimeve.  Ishja pergjegjes  i  grupit  dhe  drejtues  i  fluturimeve  te  ekipazheve  te  sperkatjes.   Heret  ne  mengjes,  pa  ikur  vesa,  beja  nje  fluturim  kolaudues  dhe  pastaj  ulesha  ne  karrigen  e  udheheqesit  te  fluturimeve.  Ushqeheshim  e  flinim  ne  Turizmin  e  Beratit.  Nje  mikrobuz  i  tipit   “flamuri  i  kuq”,  me  shofer  Sejdin  Gjonin,  na  transaportonte,  ne  kushte  optimale.  

Nje  dite,  pas  punes  dhe  mbasi  kishim  drekuar  e  duhet   te  pushonim  ne  hotel.  Dy  komandantet  e  ekipazheve:  D. Xh.  Dhe  A. V.  Te  dy   te  njohur  si  perdorues  te  alkoolit,  pas  drekimit,  e  kishin  tepruar  me  perdorimin  e  pijeve  te  forta,  ne  aneksin  e  restorantit  te  turizmit  dhe  te  dehur,  kishin  bere  zhurme  e  kishin  shqetesuar  klientet.  Drejtori  i  hotelit,  me  erdhi  ne  dhome  e  me  rrefeu  ngjarjen.  U  komunikova,  te  dyve  se  ishin  te  pezulluar  nga  fluturimet  e  sperkatjes,  me   qellim  qe  te  sigurohej  parrezikshmeria  e  fluturimeve. I  shqetesuar,  telefonova  ne  Tirane,  ne  Vendkomanden  Qendrore  te  Aviacionit ,  ku  komunikova  me  shefin  e  ketij  instritucioni – M.A.  i  cili  ishte  specialist  aviacioni.  I  kerkova  te  ndermjetesonte  prane  komandes  te  Skuadrriles  se  Transportit,  per  te  derguar,  ne  vend  te  piloteve  te  pezulluar  nga  fluturimi,  dy  pilote  te  tjere,  te  cilet,  mundesisht  te  ishin  pa  te  tille  vese.  Njerin  nga  pilotet,  e  kerkova  me  emer.  Ai  ishte  Besnik  Isuf  Shahi,  vlerat  dhe  karakterin  e  te  cilit  i  njihja  mire.  Erdhen   dy   pilote   te   tjere   dhe   puna   vijoi   normalisht;  fushata  e  sperkatjeve  u  mbyll  me  sukses.  

Besnik  Shahi,  si  njeri  pa  pretendime  per  karriere  e   per  poste   ushtarake  ishte  eksigjent  ne kerkesat  per  te  pervetesuar   ne  detaje  vecorite   e  shfrytezimit  te  aeroplanit  An – 2,   ne  te  dhjete  versionet  e  perdorimit.  Ne  kete  ceshtje,  Ai  nisej  nga  mendimi  i  lashte  se  “ Kur nuk ke pulen; do te hash edhe sorren”!  Nuk  kishim  te  benim  me  nenvleresim   te  aeroplanit  me  shpejtesi  te  vogel  por  me  manovrim  te  larte,  as  me  fyerje  per  ata  qe  i  menaxhonin  keta  aeroplane.  Fluturimin  me  An – 2,  Besniku  e  cmonte  si  cdo  fluturim.   Ai  brengen  e  mblonte  perbrenda   dhe  mendja  i  shkonte  tek  vitet  e  “ arte”,   kur  ngrihej  ne  ajer  me  aeroplan  mbizanor  te  sofistikuar  te  tipit  Mig – 19  PM.   Niku  e  kishte  nje  enderr  e  nje  shprese   se  nje  dite  do  te  dilte  ne  shesh  e  do  te  fitonte  e  verteta   mbi  intrigen.   Keto,  Ai,   i   mekonte  me  vullnetin  e  tij  te  rralle  per  te  fluturuar  dhe  me  karakterin  e  tij  kryengrites  e  kokeforte.

 Mirepo,  ne  nje  kohe  kur  Besniku  ishte  i  perfshire  ne  vorbullen  e  te  nxenit  te  vecorive  te  avionit  An – 2  dhe  e nderronte  te  rikthehej  andej  nga  kishte  ardhur,  ndodhi  ajo  qe,  vete  Besniku  nuk  do  ta  deshironte  kurre.  Cfare  kishte  ngjare  dhe  si ?  Mbasi  te  ligjte  kishin  sajuar  te  paverteta  si  lidhja  e  vjehrrit  te  tij  me  armiq  te  pushtetit  popullor  dhe  strehimi  prej  tij  i  diversanteve,  gje  qe  ishte  nje  absurditet  i  madh.  Sipas  rregullave  te  kohes,  Besniku,  para  se  te  fejohej  me  Xhemailen  kishte  marre  miratimin  e  Paartise, por, pas  kaq  vitesh,  na  doli  ndryshe.  Ata  qe  sajuan  intrigen  kunder  Besnikut,  perdoren  presione,  shantazhe  e  kercenime  per  te  ndare  gruan  me  tre  femije;  dhe  me  dredhi  e  pabesi,  kerkuan  ta  futnin  Beson   kurth  qe  Ai  te  behej  pjese  e  rrjetit  te  informatoreve  te  sigurimit  si  dhe  perdoren   forma  te  tjera,   presioni,  te  njohura  e  te  panjohura.  Mirepo  “kokeforti”  e  “kokeshkreti”   Besnik  Shahi,  me  edukaten  qe  kishte  marre,  ne  familje  e  ne  shoqeri,  ku  ndershmeria  dhe  drejtesia  ishin  “ flamuret “  e  tij  te  betejes,  u  rezistoi  te  gjithe  presioneve  dhe  ruajti  pastertine  e  figures  te  panjollosur.

 Atehere  u  “ luajt”  karta  e  fundit,  per  te  arritur qellimin ogurzi.  U  fut  ne  loje  sekretari  i organizates – baze  te  Partise  dhe  Sekretari   i  Komitetit  te  Partise  te  Aviacionit  i  cili,  sipas  normave  te  partrise  shtet  qe  drejtonte  gjithcka,  e  thirri  Besnikun  dhe  i  komunikoi  se  duhet  te  largohej  nga  aviacioni.  Pike  e  zeze!   E  ashtuquajtura  “Fshesa   e  hekurt”,  e  cila  largoi  nga  aviacioni,  pilote  cilesore  si  Anastas  Ngjela;  Cobo  Skenderi;  Lulo  Musai ( Spahaj);  Tomorr  Avdia;  Agim  Vodopi  etj,  kapi  dhe  Besnik  Shahin.  Ishte  pranvera  e  vitit  1975.  Po  pergatiteshim   per  te  shkuar  ne  fushaten  e  sperkatjeve  pranverore  te  bimeve  te  arave  ( graminaceve).  Nje  dite,  e  kerkuam  Besnikun  qe  te  pergatitej,   me  ne,  si  perhere  por  nuk  e  gjetem;  as  ne  klase,  as  ne  angar,  as  ne  vendqendrim.

Ai  kishte  marre  urdher  te  bente  dorezimet,  me  urgjence  e  te  largohej  nga  reparti.  Nuk  e  dinim  e  nuk  na  e  merrte  mendja,  kete  urdher  ogurzi,  te  Partise shtet,  e  cila  u  be  egzekutore  e  nje  padrejtesie  te  madhe.  Erdhi  per  tu  ndare,  me  ne  qe  e  donim  dhe  na  donte  shume,  Besua  yne  i  paster  si  qelibari.  I  kishte  “leshuar  flatrat”,  sic  perdoret  rendom  ne  aviacion,  kur  duhet  identifikua  nje  i  merzitur , i  cili  qendron  “hunde  e  buze”.  Nuk  na  veshtronte  dot  ne  sy. Edhe per ne nuk ishte gje e lehte.  Na  u  dhimbs  shume largimi  i  njeriut  e  pilotit  te  mire,  nga  radhet  tona.  Pyesnim  njeri  –  tjetrin,  me  sy  e  me  ze,  per  te  mesuar   dicka  mbi  ndodhine   e  befte  qe  beri  buje  jo  me  kot.  Vetem  ndonje  partiak  e  dinte  te  verteten  por  kishte  frike  ta  perhapte  ate.  Duhet  ta  njoftonte  i  pari,  ai,  sekretari  i  komitetit  te  Partise.  Nje  kasnec  i  derguar  prej  tij,  na  mblodhi  ne  sallen  e  mbledhjeve  e  na   lexoi  nje  “ferman” i  cili  me ngjau   si  pretence  prokurori.  Asnjeri  nuk  pipetinte,  nga  frika  e  hakmarrjes  pa  shkak.  Na  befasoi  e  na  ra  si  bombe   ky  urdher,  i  cili  shkaktoi   shume   dhimbje,  te  cilen,  cdo  njeri   e  mblonte   perbrenda.  Besniku,  pas  dorzimeve,  u  largua  nga  postablloku i repartit,  me  lot  ne  sy  e  me  koken  pas,  i  percjelle  nga  syte  tane, gjithashtu  te  perlotur .

Se  cfare  ka  ndjere  Ai  njeri,  nga  kjo  “ bombe”  e  papritur,  vetem  shpirti  i  tij  e  di.  Ne,  shoket  e  tij mesuam   se,  si  te  tjeret  qe  u  shpallen  armiq,  pa  qene  te  tille,  edhe  Besniku  kaloi  nje  kalvar  vuajtjesh  torturuese.  Shoket   nuk   e  takonin   dot   se  spiunet   ishin  sheshit   e  nuk  i  ndaheshin,  kemba – kembes   viktimes;  vete  Besniku  i  cili   i  donte  shume  shoket,  me  zemren  e  tij te madhe e me shpirtin e paster,  i  ruante  shoket  nga  ndonje  provokim  helmuese.

 Ishte  i ri  e  ne  familje  kishte  tre  femije.  Kerkoi  pune,  Pa  pretendime;  cdo  lloj  pune,  por  nuk  e  pranonin,  ne  asnje  vend,  mbasi  biografine  e  tij  e  kishin  nxire  zemerzinjte.   Kjo  e  brengosi  shume  njeriun  qe  nuk  ndjente  asnje  faj  e  asnje  lloj  pergjegjesie  per  gjendjen  e  tij  te  re  te  shkaktuar  nga inatcinjte  hakmarres.  Me  ne  fund  u  gjet  nje  njeri  zemerbardhe,  i  cili  e  rekomandoi  Beson,  tek  morta  e  tij,  shefe  kuadri  ne  nje  ndermarrje  te  Tiranes   dhe   Besnik  Shahi  nisi  pune  si  roja  i ndermarrjes.  Bente  cmos,  kur  shkonte  ne  pune  e  kur  kthehej  prej  saj  te  mos  ndeshte  rruges  shoke  te  tij.  U  shmangej  sidomos  stacioneve  te  autobuseve,  ku  kishte  grumbullime  njerezish  e  mund  te  ndeshte  ndonje  pilot.  Meqenese  kishte  banuar  ne  te  njejten  hyrje,  me  shokun  e  tij  te  shkolles  e  te  punes  Andrea  Petro  Toli  ( ndjese  paste),  kur  e  takonte  ne  rruge,  i  jepte doren. Kaloi ne  ate  barake  me  permasa  te  kufizuara,  plot  15  vjet.                                                              

Ndarja  nga  jeta  e  bashkeshortes  simpatike  dhe  besnike,  Xhemaile,  nene  e  tre  femijeve,  e  rendoi shume  gjendjen  emocionale  te  Besnik  Shahit.  Por,  vullneti  i  tij  i  hekurt  dhe  dashuria  per  jeten,  te  spostuara  tashme  tek  dashuria  per  femijet  dhe  tek  kujtimi  per  te  ndjeren,  e  bene  “ heroin”  tone  ta  perballonte  edhe  kete  fatkeqesi  te  rende.  Duhet  theksuar  fakti  i  kuptimte  se  per  Besnik  Shahin,  pas  ndarjes  nga  jeta  te  bashkeshortes;   tre  femijet  e  tyre,  te  cilet  ishin  rritur  jo  me  pekule  por  me  kerkesa  te  rrepta  per  t’u  bere  qytetare  te  edukuar  per  se  mbari   e   te  qyteteruar,  sic  u  bene,  ishin  ngushellimi  i  vetem  i  tij.  Nen  kujdesin  e  Torit,  djalit  te  dyte  dhe  nuses  se  tij,  Besniku  percolli  vitet  e  renda  te  pleqerise  vetmitare.  Perdite  shkonte  ne  lokalin  e  preferuar  prej  tij,  prane  shkolles  “ Sabaudin  Gabrani”,  ku  kalonte  disa  ore,  me  goten  e  rakise  perpara  te  shoqeruar  me  nje  kafe  te  forte,  mes  kujtimeve  te se shkuares .  Pinte shume  cigare Besniku.  Kohet e fundit, Ai e shtoi se tepermi duhanpirjen.                                                         

Dilte  ne  kafeteri  cdo  dite.  Duke  u  mbajtur  pas  bastunit,   Besua   i   moshuar  e  i  rregjuar,  capitej  me  veshtiresi,  here  i  vetem  e  here  i  shoqeruar  nga  Tori,  percillte  disa  ore,  i  zhytur  ne  kujtime  e  ne  mendime.  Vetem  dhjete  ditet  e  fundit  te  jetes  Besua  nuk  doli  ne  lokalin e  tij  te  preferuar. Kur  kuptoi  se  mund  te  ikte  nga  kjo  bote,  Ai  kerkoi  djalin  e  madh,  Arbenin,  i  cili  ndodhej  ne  Belgjike  dhe  Almen,  vajzen  e  vetme.  I  donte  ti  kishte  perpara  syve  femijet   dhe  ti  veshtronte  te  tre  bashke,  para  se  te  mbyllte  syte  perjete.  Ky  ishte  dhe  amaneti  i  tij:  “  Dua  te  jeni  te  bashkuar  e  te  perkrahni  njeri  –  tjetrin,  ju  paste  Baba…”!  Per cudi  e  ne  kundershtim  me  praktiken e pergjithshme  shumevjecare , sipas  te  ciles,  kur  nje  njeri  qe  lengon,  me  te  pare  njeriun  e  larget  qe  pret  –  fiket;  Besniku,  perkundrazi,  kur  pa  me  sy  Benin,  u  gjallerua  e  u  be  me  optimist  dhe  jetoi  edhe  disa  dite  me  pas.  

Besnik  Isuf  Shahi  u  nda  nga  jeta,  ne  Tirane,  me  13  tetor  te  vitit  2015,  ne  shtepine  e  tij,  prane  ish punetorise  ushtarake,  i  rrethuar  nga  femijet,  te  afermit  dhe  dashamiresit  e  tij.  Percjellja  ne  banesen  e  fundit,  u  be,  te  nesermen,  me  14  tetor  2015,  ne  varrezat  publike  te  Sharres,  ne  Tirane.  Fjalen  e  lamtumires  e  mbajti  ishpiloti  Sami  Guzina,  bashkekohes  dhe  me  te  njejten  origjine –  boshnjake.

E p i l o g

Eshte  folur  e  eshte  perfolur  gjeresisht,   sipas   oreksit  dhe  kendveshtrimit   te  njerezve  se  “x”  apo  “ y”-  eshte  i  forte.  Opinionistet  nuk  harrojne  te  shtojne  se  te  preferuarit   e  tyre,  duke  bere  kete  e  ate  gje  te  pazakonte, kane  zene  vend  ne  aradhen  e  njerezve  cudiberes   te  cilet  kane  perballuar  veshtiresi  e  kane  kapercyer  pengesa.  Perjashtuar  ata  qe  i  atribuojne  vetes  merita  te  pamerituara,  te  tjerat,  padyshim  qe  jane  vlera,  te  cilat  nuk  mund  te  behen  “ qyrk” i  atyre  qe  nuk  i  kane.

“ Heroi”  i  ketij  rrefimi, boshnjaku  ne  rrenje( origjine)  –  Besnik  Isuf  Shahi,  i  lindur  e  i  rritur  mes  muaxhireve  te  Borakes,  te  cilin  e  kam  njohur  nga  afer,  ne  detaje  dhe  per  nje  kohe  te  gjate,  i  kishte  te  gjitha  tiparet  e  domosdoshme  qe  mund  te  thuhen  per  nje  njeri  te  mire.  Mendoj  se  kryefjale  e  te  gjitha  thenjeve  pozitive  ne  adrese  te  tij  eshte:  “  Besniku  mposhti  veten ”!  Ndonjeri  mund  ta  shtroje  ceshtjen:  “ Besniku  ishte  vetvetja  e  per  kete  nuk  ia  gjeje  shokun”.  Dakort!  Ai  njeri kishte qemtuar e kishte shtresezuar mjaft tipare te qenesishme. Besua, disa tiparei shpaloste hapet  e  ia  veshtronin  te tjeret,  teksa,  disa  te  tjera,  te  cilat  mund  te  ishin  vlere  e  vlerave te tij,  i  mblonte  fort  brenda  qenjes  se  vet.

Ne  nje  stad  te  caktuar  te  jetes,  Besnik  Shahit  i  lindi  deshira  per  te  fluturuar.  Te  fluturuarit,  Ai  e  beri  pasionin  dhe  qellimin  e  jetes. Ne  mase  e  ne  forma  nga  me  te  ndryshmet,  cilido  qe  ka  shijuar  fluturimin  (jo  ne  rolin  e  pasagjerit),  mesiguri   eshte  dashuruar  me  ajrin  dhe  eshte  bere  mik  i  tij.  Veshtire  te  numerohen  e  te  behet  nje  bilanc  i  sakte   i  atyre  qe  e  kane  dashur  me  shpirt  ajrin,  aeroplanin  dhe  fluturimin  e  jane  bere  njesh  me  te.  “ Heroi”  i  ketij  rrefimi, “rrebeli  kokekrisur”  Besnik  Isuf  Shahi,  e  kishte  nje  enderr,  te  cilen  e  synoi  por  nuk  e  lane  ta  realizonte.   Ai,  nepermjet  fluturimit  i  kishte  vene  vetes  disa  objektiva  e  kishte  parashikuar  disa  caqe  ku  do  te  trokiste  fort  puna  e  tij.  Por  endrra  qe  thuri  per  shume  kohe,  djaloshi   me  origjine  boshnjake,  Besnik  u  yne  i  mrekullueshem,  paparitur  u  pre  ne  mes,  qe  ne  fillimet  e  saj  e  vrulli  qe  kishte  marre  u  kthye  ne  te  tatepjete.  Ajo  qe  ngjau  ishte  frut  i  veprimtarise  kriminale  te  te  pabeseve,  inatcoreve,  hakmarresve  te  paskrupullt,  puthadoreve  mehmure  e  zemerzinj,  te  cileve  Ai  ua  dinte   emrin  e  i  njihte mire.  E  vecanta  e  kesaj   ndodhie  lidhet  me  faktin  se  Besnikut  nuk  i  shkoi  kurre  ne  mendje  te  hakmerrej  kunder  tyre.  Brengen  qe  kishte,  Besniku  e  mblojti  perbrenda  vetes   e  nuk  ia  degjoi  njeri  zerin  e  protestes.  “ Le  te  hakmerret  Zoti  per  mua,  mendonte  Niku”!

E  renditen  ne  radhet  e  armiqve,  pa  qene  i  tille  dhe  i  hoqen  te  drejten  e  fluturimit.  E  thene  ndryshe,  Besnik  Shahit,  me  kete  mase  kstreme,   i  hoqen  shpirtin  i  zhbene  endrren  e  jetes,  e  privuan  nga  dashuria  e   tij   e  pare  dhe  e  madhe. Ishte  i  ri  ne  moshe   te  re  ( 37 vjec)  dhe  kishte  energji  per  te  punuar  ne  menyre  qe  te  ushqente  veten  dhe  familjen   ( bashkeshorten  dhe  tre  femije  te parritur). 

 Zemerzinjte  ia  kishin  nxire  biografine  e  asnjeri  nuk  e  pranonte  ne  pune,  qofte  dhe  ne  nje  pune  te  rendomte  krahu.  Pike  e  zeze!  Besua  nuk  i  kishte  bere  keq  asnjeriu;  Ai  njeri,  as  mizen  e  dheut  nuk  e  shkelte  kur  e  ndeshte  ne  udhe.  Ditet  pa  pune,  mbyllja  ne  shtepi  i  vetmuar,  largimi  i  detyruar  nga  shoket  ishte  denim  i  rende  per  ate  qe  ishte  ndjere  “ shqiponje  e  lire”.  Per  fatin  e mire  te  Tij  e  te  femijeve,  u  gjend  nje  njeri  me  shpirt  te  mire  i  cili  shfrytezoi  koniunkturen,  sidomos  lidhjet  familjare  me  nje  personalitet  qe  drejtonte  sektorin  e  kuadrit  ne  Ndermarrjen  e  Gezof –  Galanterise,  ne   Tirane,  ku  Besnikun  e  sistemuan  roja.  Aty,  Ai  percolli  plot  15  vjet.  Ne  ate  barange  me  permasa  te  kufizuara,  Besniku,  ne  vetmi,  kushedi  sa  here  kaloi  si  ne  nje  film  tere  fillin  e  jetes  se  tij,  sic  i  erdhi;   me  te mirat  dhe  me  prapesite  qe  i  ndodhen.  Nuk   i  donte  ato  sanksione  te  egra  e  nuk  i  meritonte,  por  i  ligu  vetem  ligesi  di  te  beje.

 Torturues  ishte  takimi  me  shoket  shoket,  qofte  dhe  ne  rruge  e  fare  rastesisht,  te  cilet  i  donte  shume.  Me  qellim  qe  mos  te  takonte  shoket,  Besniku  ishte  i  detyruar  te  kalonte  rrugicave,  kur  shkonte  ne  pune  e  kur  kthehej  prej  saj.  Ai  u  shmangej   grumbullimeve  te  njerezve  ne  stacionet  e  autobuseve  dhe,  kur  veshtronte  se  largu  ndonje  shok  te  tij,  i  shmangej,  me  zig – zake,  per  te  “prishur  syrin  e  keq”.  Ne  kete  menyre  Besniku  mbronte  shoket,  jo  veten.

 E  dinte  mire  Besniku “ qelibar” se  i  kishte  nga  pas,  ne  cdo  hap,  spiunet,  te  cilet  ferkonin  duart  kur  kishin  ndonje  spiunim  per  tu  raportuar  shefave  te  te  njejtit  lloj.  Vetem  Andrea  Petro  Tolin  takonte  rralle  here,  mbasi  e  kishte  patur  shok  shkolle  e  koleg  pune  dhe  gjiton  ne  nje  hyrje  te  perbashket  kur  ata  u  bene  familjare.

 Ne  ate  barake,  Besniku  kujtonte  femijerine,  rropatjen  pas  shokeve,  per  te  gjuajtur  mellenja  e  per  tu  lare  ne  Erzen;  vitet  e  shkolles  ku  veconte  ata  ne  Politeknikumin  “ 7  nentori”  ku  u  rrit  e  u  maturua.  Me   shume   nostalgji   kujtonte   vitet  qe  percolli   ne  shkollen  e  aviacionit,  ne  Bashkimin  Sovjetik  e  ne  Kine  dhe  vitet  e  “ arte”  te  sherbimit  ne  Rinas,  ku  veconte   kalimin  ne  aeroplanet  supersonike  Mig – 19  PM.  Besniku,  sic  thote  shoku  i  tij  i  grupit  Guri  Merkaj, “ … Besniku  ka  qene  njeri  me  ekuiliber  e  me  sjellje  normale…”  Ai  kur  u  maturua  e  u  poq,  gjate  kohes  kur  studionte  per  tu  bere  pilot, pati  dhe  ndonje  lidhje  te  cilter  dashurie.  Ne  Batajsk,  Besniku  u  njoh  e  u  dashurua  me  studenten  e  Fakultetit  Pedagogjik  te  qytetit  te  Rostovit  mbi  Don,  biondinen  Tamara,  e  cila  u  dashurua  marrezisht  pas  simpatikut  nga  vendi  yne  –  Besnik  Shahi.  Por  dashuria   e  madhe  Atij  i  erdhi  me  vone.  E  bukura   Xhemaile,   me   te  cilen  Ai  lidhi  jeten  e  se  bashku  sollen  ne  jete  tre  femije  te  mrekullueshem,  ishte  shoqja  e  tij  e  jetes  dhe  lidhja  mes  tyre,  njohu  vetem  lulezim.

Besnik  Shahi,  nuk  eshte  me  ne  jete.  Sipas   ligjeve  te  natyres,  te  cilet  nuk  dine  te  bejne  perjashtim,  Besnik   Isuf   Shahi,   u  nda  nga  jeta,   ne   moshen  79  vjec.  Me  shume  se  vitet  qe  mbante  mbi  supe,  Besnikun  e  plaken  dhe  e  rregjuan,  hallet  e  renda  qe  percolli.   Heqja   e   te   drejtes   se   fluturimit,  kufizimi  i  marredhenieve  me  shoket;  ndarja  nga  jeta,  para  kohe  e  bashkeshortes  simpatike  dhe  besnike  dhe  brenga  qe  mblonte   perbrenda  lidhur  me  fluturimin,  ishin  disa  nga   pikat  nevralgjike  jetesore  qe  e  gerryen  ate  “div”.  Megjithate,  Besnik  Shahi,  ai  deli  njeri  e  pilot  i  talentuar,  me   emrin  e  mire  dhe   me  tre  femijet  qe  la  pas;  njeri  me  i  mire  se  tjetri,  nuk  eshte  me  mes  nesh.   Por,  kujtimi  i  tij  i  ndritur  nuk  tretet.  Jeta,  Besnikut  nuk  i  erdhi  sic  do  ta  donte  e  sic  e  meritonte.  Ajo  nuk  qe  nje  jete  si  gjithe  te  tjerat,  por ishte  nje  stuhi  qe  nuk  ka  te  ndalur.  Besniku  e  jetoi  jeten,  sic  i  erdhi  e  u  ndesh  me  te  papriturat  ballazi  e  me  guximin  e  njeriut  qe  nuk  pajtohet  lehte  me  te  keqen   e   stisur.  Nese  i  mbeti  ndonje  peng, ai  duhet  kerkuar  ne  largimin  e  tij  nga  fluturimi,  i  cili  ishgte  mjaft  i  rende.  Aq  shume  e  donte  ajrin  dhe  fluturimin  Ai  njeri ,  sa  edhe  njerit  nga  djemte,  Torit,  donte   tja   vinte   emrin   aviator,  por  hasi  ne  kundershtimin  e  nepuneses  te  gjendjes   civile.  Shpesh  ishte  degjuar  te  thosh :  “  si  nuk  ka  nje  varr,  ne  qiell, le  te  ishja  une  i  pari  qe  ta  kishja  varrin  atje  lart,  ne  hapesiren  qiellore…”?

Vitet  e  fundit  te  jetes,  Besniku  i  percolli  ne  Tirane,  ne  nje  banese  komunale  prane  ish  Punetorise  Ushtarake,  ne  kujdesin   e   te  birit,  Torit  dhe  te  bashkeshortes  se  tij.  Dhjete  ditet   e   fundit   te   jetes,   Besniku  nuk   doli   dot   tek  vendi  i  tij  i  preferuar;   tek   kafeteria  prane  shkolles   “Sabaudin  Gabrani”  por  u  dergj, ne  shtrat.  Kerkoi  te  veshtronte   Benin,  djalin  e  madh  te  tij  i  cili  punon  e  banon  ne  Belgjike,  para  se  te  jepte  shpirt.  Arbeni  erdhi ,  me  urgjnce   por,   per  cudi,  ngjau   dicka  tjeter,   jo  si  ne  rastet   kur  ai  qe  lengon  sapo  veshtron  ate  qe  pret,  te  largetin,  fiket;  Besniku, perkundrazi,  u   gjallerua  dhe   jetoi   edhe  disa  dite.  Amaneti  i  tij  ishte  per femijet.  Ai u tha:  “U  paste  Baba;  dua  te  jeni  perhere  te  bashkuar”!  Vdekja  e  Besnik  Shahit,  solli  shume  hidherim  e  lot.  U  fik  nje  njeri  qe  beri  histori.  Vershuan  ne  kortezhin  mortor  qe  e  percolli  per  ne  banesen  e  fundit,  ne  daten  14  tetor  te  vitit  2015,   sa  nuk   kishje   ku   te   hidhje   kokrren   e   molles.   Fjalen   e   lamtumires   e  mbajti  piloti  veteran  me  origjine  boshnjake,  shijakasi   Sami   Guzina.   Varri  i  Besnikut   ndodhet   ne  varrezat  publike  te  Sharres,  ne  Tirane.

Shkrojti  Niazi  Xhevit  Nelaj,  shok  i  Besnikut                 Ne  Tirane,  shkurt – mars  2019   

One thought on “Beso nga Shijaku”

  1. Faleminderit Niazi,e lexova me emoncion dhe u kenaqa. Nje shkrim shume interesant dhe me cilesi te larte per njeriun shume te mire shokun tone Besnik Shahe.Besniku ishte nje njeri model. Ti rrojne femijet dhe te afertit dhe ta kujtojme me respect ate.

Comments are closed.