Nehari- mesuesi i pare i fluturimit

 

 

 

Kush nuk e kujton mesesin e  pare  te tij?  Ate  qe  te  ka  mesuar  alfabetin  shqip;  shkrim  e  kendim  dhe  te  ka  futur   ne  udhen  e  dijes.  Thone  se  njeriu  meson  gjate  gjithe  jetes  dhe   mbetet  nxenes  i  perjetshem.  Here  me  mesuesin  prane,  e  here  autodidakt.  Ekzistojne  disa  profesione,   sic eshte  ai  i  te  fluturuarit,  i  cili  nuk  mesohet  pa  “ marre  takim  ajrin  nen  drejtimin  e mesuesi t”,  i  cili  te  shoqeron  ne  cdo  hap  e  vazhdimisht.  Me  perulje  e  me respect  te  merituar  per  punen e vecante  qe  ben,  kete  tip  mesuesi  do  ta  quaja,  pa  ia  paksuar  vlerat   instruktor   te  fluturimit. 

Njeri syresh  eshte  Nehar  Ali  Jazexhiu;  te  cilin, praktikisht  e  njohin  te  gjithe  ata  qe  kane  sherbyer  e  sherbejne  ne  aviacionin  tone  dhe  qe  e  kane  nisur  udhen  e  ajrit,  ketu,  ne  Shqiperi.   Monografia  qe  vijon,  ben  fjale,  per  punen  e  tij  te  lavdishme  gati  35  vjecare,  ne  kabinen  e  dyte  te  aeroplanit Jak- 18;  i  cili,  ne  periudha  te  ndryshme  eshte  emertuar  me  emra  jo  te  njejte.  Ne  esence,  ky lloj  aeroplani   ka   patur  destinacionin  e  vozitjes  ne  ajer  te  nxenesit,  i  cili  nuk  eshte  i  ngjashem  me  nxenesit  e  zakonshem  qe  ulen  ne  bangat  e  shkolles   por  ka  disa  vecori  qe  e  dallojne  prej  tyre.

Nehari  e  nisi  udhen  e qiellit  kur  ishte  18  vjec  e  nuk  iu  nda  lundrimit  ajror  derisa  koha  dhe  mosha  bene  te  tyren.  Nuk  di  ndonje  peshore,  e  cila  te na  deftoje:  kush  ka  sakrifikuar  me  shume  e  kush  me  pak.  Per  te  mesuar  mbi  kontributet  e  sejcilit,  ndoshta  metoda  krahasimore  eshte  me  e  sakta  e  ajo  na  bind.  Le  ti  referohemi  praktikes  jetesore  e  cila  eshte  me  e  besueshmja  dhe paraqet  peshoren  me  te  sakte.  Nehar  Ali  Jazexhiu  eshte  i  vetmi  pilot,  qe  mesoi  e  u  diplomua, instruktor  i  teknikes  se  pilotimit  ne  Bashkimin  Sovjetik,  ne  Shkollen   famemadhe  te  Borisoglebsit,  e  cila  mbante  emrin  e  legjendarit  Valerij  Çkallov.  Te  tjeret,  pas  tij,  u  bene  instruktore  te  teknikes  se  pilotimit,  autodidakte,  bazuar  ne  te  dhenat  fluturuese  vetjake;  ne  kapacitetin   teorik  dhe  ne figuren  e  sejcilit.

Se  bashku  me  Neharin,  ne  Shkollen  e  Borisoglebsit  u  dilomuan  pilote:  Naun  Todo;  Kostandin Sadikaj;  Mustafa  Çici;  Kapo  Selmanaj;  Abdi  Gjonmemaj;  Dalip  Shabanaj  dhe  ndonje  tjeter.  Disa  nga  shoket  e  Neharit  sidomos:  Naun  Todo;  Kostandin  Sadikaj;  Admir  Fllaga;  Flamur  Mickaj;  Refit  Jazoj;  Hamit Ulqinaku  etj.  kane  punuar  shume  vite  me  radhe,  si  instruktore  te  teknikes  se  pilotimit,  ne  aeroplanet  fillestare  mesimore,  me  helike =  Jak-18;  Jak-18 A;  dhe  Tip-61.  Ne  aerodromin  fushor  te  Poros,  ne  fushen  e  blerte  dhe  ne  pisten  e betonuar te aerodromit te Qytetit “ Stalin”  dhe  ne  ate  te  Vlores  ku,  se  bashku  me   koleget  e  tyre,  kane  pergatitur,  praktikisht,  te  gjithe  pilotet  qe  jane  diplomuar   ne  vendin  tone.

Sic  eshte  bere  e  njohur  dhe  ne  shkrime  te  tjere,  grupi  i  pare  i  kursanteve  shqiptare  per  pilote,  e  nisi  praktiken  fluturuese   diku  ne  vitin  1958,  por  Shkolla  e  Aviacionit  Shqiptar  mori  forme,  ne  vitin  1959, kur  u  formua   si  skuadrile  me  vete   brenda  Regjimentit  te  Qytetit  “ Stalin”. Kursante  te pare ishin:  Jovan  Kacorri – ( Deshmor  i  Atdheut); Sotir  Majko;  Robert  Marko;  Divin  Abazaj;  Çerciz  Zeka;  Lirim  Kokona;  Muco  Mucaj;  Bilush  Imeraj;  Baftjar  Meta;  Servet  Murati ;  Servet  Muka,  Myrteza  Arapi;  etj.  Ne vitin 1960, ne  pranvere,  nisen  te  fluturojne  kursantet  e  grupit  te  dyte,  ku  benin  pjese:   Bardhyl  Lubonja;  Koco  Biku;  Rrapo  Kodheli;  Bahri  Meshau  ( Permeti);  Lutfi Islamaj;  Agim  Ismaili;  Surri  Barbullushi ;  Thanas Papa; etj.  Ne  te dy  kurset,  Nehari  kishte  grupet  e  tij  me kursante   per   pilote.

Derisa  u  nda  nga  procesi  i  fluturimit,  Nehari  shkriu  aftesite  mendore  dhe  fizike,  talentin  e  atij  qe  di  te  transmetoje  jo  vetem  profesionin,  por   dhe qasje njerezore  tek  nxenesit  e  tij.  Nxenesit  e  tij  ishin  te  vecante,  jo  nga  mosha,  por  nga  profesioni  i  veshtire  qe  mesonin – fluturimi.  Ne  dukje,  kur  vrojton  nje  aeroplan  duke  fluturuar, njeriu  kenaqet  me  bukurine  qe  veshtron;  dukuria paraqitet  mjaft  e  bukur,  e  kendshme,  egzotike  dhe  interesante.  Gjithsejcili  qe  e  veshtron  kete dukuri,  nga  jashte,  nuk  ka  si  te  mos  shprehet,  qofte  dhe  me  veten  e  tij  se  do  te  donte  te  shkeputej  nga  toka   e  te  lundronte  ne  ajer,  si  zogjte  e  qiellit.  Por,  kur  futesh  ne  disa  detaje,  te  shkences  se  fluturimeve,  meson  gjera  te  cilat,  jo  vetem  qe  nuk  i  dije,  por  dhe  nuk  ti  merrte  mendja.  Te  fluturuarit  eshte  shkence,  shans  i  rralle  e  privilegj.  Nehari  i  ka  gezuar  te  gjitha.  Ai  shquhej  si  mesimdhenes  dhe  perjetonte  cdo  situate, si  nxenesi  i tij.

Djemte  e  qiellit  ( keshtu  me  pelqen  ti  quaj  fluturuesit)  ku  ben  pjese  Nehari,  jane  te  respektuar  e nderohen  per  punen  qe  bejne  e  per  veshtiresite  qe  percjellin.  Do  te  doja  te  ndalesha  pak,  per  te  perseritur  disa  dukuri  te  cilat  nuk  thuhen  per  here  te  pare.  Kam  degjuar  te  thone  se  instruktori  i fluturimeve,  eshte  njeri  i  sacrifices  dhe  gjate  procesit  te  te  mesuarit,  eshte i detyruar  te  sakrifikoje  mjaft  nga  vetja  duke  bere  jete  te  kufizuar  e  te  kushtezuar.  Le  te  me  quajne  si te duan;  do  ta  them  sic  e  di  si  e  kuptoj  se  te  jesh  instruktor i  teknikes  se  pilotimit,  duhet  te  jesh,  jo  vetem  pilot  me  nivel  te  ngritur  teorik  dhe  me  aftesi  praktike,  por  lipset  te  jesh  pedagog,  psikolog  dhe  metodist  i  mire.  Keto  dhe  te  tjera  karakteristika  kerkohet  te  jene  te grupuara  ne  nje  vend  e  ti  shpalose  i  njejti  individ. Po  ku  e  si  sakrifikon  instruktori  i  fluturimit?

Nehar  Jazexhiu,  te  cilin  e  kam  njohur  nga  afer  dhe  kam  punuar  me  te  e  nen  drejtimin  e  tij,  por  mi  kane  thene  dhe  ata  qe  e  kane  njohur  me  gjate  ne  kohe,  te  cilat  do  tua  server  besnikerisht,  me  tej,  ka  qene  njeri  i sakrificave  dhe  ka  dhene,  shpesh  edhe  nga  vetja.  Nuk  eshte  e  lehte  te  familjarizohesh  e  te  perballosh  kufizimet  sa  i  takon menyres  te  jeteses  te  instruktorit   dhe  regjimit  ditor  te  tij.

Ne  muajin  gusht  te  vitit  1962,  Nehari  u  martua  dhe  me  pas  u  be  babai  i  dy  vajzave.  Nderkohe  vazhdonte  te  ishte  ne  detyren  e  instruktorit  te  fluturimit. Le  ta  mendojme  per  nje  cast  veten,  ne  vendin  e  Neharit  te  sapomartuar,  i  cili  le  bashkeshorten  e  me  pas  edhe  dy vajzat  ne  Vlore  dhe vete  bente  regjimin  e kazermes,  si  ushtar. Ai,  te  gjithe  kohen  e  kalonte  duke  u  marre  me  pergatitjen  per  fluturim  ose  ndodhej  ne  ajer,  jo  per  te  lundruar,  per  hobi  apo  per  turizem,  por  per  te  mesuar  nxenesit  e  tij pilote.  Si  ushtari  i  sherbimit  te  detyrueshem  qe  prêt  radhen  kur  do  te  dale  ne  dalje  te  lire,  Nehari,  pilot  instructor  dhe  officer,  priste  mesin  e  javes  apo  fundin  e  saj,  per  te  shkuar  prane  familjes.  Kur  fluturohej  ne  aerodromin  e  Qytetit  “ Staslin”,  grupi i instruktoreve  dhe  personeli  tjeter  kuader,  shkonin  prane  familjeve,  ne  Vlore,  vetem  ne  fundjave.

Per  te  patur  nje  perfytyrim  sa  me  te  plote  e  me  te  kjarte  per  ata  qe  nuk  e  kane  provuar, instruktori,  i cili qendronte  24  ore  prane  nxenesve  te  tij,  dhe  ndiqte  me  merak  te  madh  ecurine  e tyre,  e  kishte  te  varfer  e  te  pamjaftueshem  informacionin  per  situaten  ne  familje  dhe  per  femijet  e  tij,  qe  ndodheshin  larg.  Mendoni  se  ne  kohen  kur  Nehari  ishte  ne  kushte  te  tille,  mjetet  e  komunikimit  nuk  ishin  sic  jane  sot,  kur  e  merr  informacionin  menjehere  dhe  mund  t’u urosh  femijeve: “ Miremengjes” apo  “ naten  e  mire”!  Ne  kohen  per  te  cilen  behet  fjale,  instruktori dhe  kuadrot  e  tjere  nuk  dinin  si  po  shkonte  regjimi i femijeve  te  tij  qe  kish  lene  me  temperature  te  larte  apo  me  shqetesime  te  tjera  shendeti.  Per  ke te mendonte  me  pare  instruktori?  Per  femijet  qe  kishte  lene  ne  familje  apo  per  nxenesit  qe  duheshin  mesuar?  Ky  qe  pershkruam  eshte  vetem  njeri  nga  kufizimet  dhe  sakrificat  qe  perjetonin  ata  qe  merreshin  me  procesin  e  mesimit  te  fluturimit.

Nuk  mund  te  numerohen  veshtiresite  dhe  sakrificat  e  instruktorit  te  fluturimeve.  Nehar  Jazexhiu,  si  tip  inteligjent  qe  eshte  por  dhe  me  pervojen  qe  fitoi,  u  be  mjeshter  i  madh  i  mesimit  te  lundrimit  ajror.  Po  t’u  referohemi  tipareve  karakteristike  te  tij,  ku  prevalonte  dashuria  per  profesionin  dhe  etja  per  t’u  transmetuar  nxenesve  te  tij  gjithe  sa  dinte  e  ate  qe  mund  te  bente  vete.  Kaq  nuk  mjafton  per  te  qene  mesues  i  mire.  Po  t’u  shtosh  tipareve  te  qenesishme  te  Neharit;   seriozitetin,  ndershmerine,  te  qenit  i  drejte,  kurajon  dhe  guximin  per  ti  thene  gjerat  drejt  e  me  emrin  qe  kane  dhe  plot  te  tjera,  do  te  vesh  re  se  Ai  na  del  perpara  syve  i  kompletuar  me  te  gjithe kualitetet.  Nuk  ma  do  mendja  se  do  te  bezdiset  ndonjeri,  po  te  tentoja  te  shtjelloj  veshtiresite  qe  percjell  nje  instructor  i  tenikes  se  pilotimit  ne  procesin  e  mesimdhenies.

E  para;  duke  qene  i  kompletuar  me  kualitetet  qe  kerkohen,  instruktori  i  teknikes  se  pilotimit,  per  te  kryer  misionin  e  tij  fisnik,  i  transmeton  nxenesit  gjithe  sa  di  per  aeroplanin  dhe  per  fluturimin.  Merrni  me  mend,  cfare  gezimi  te  padeftuar  perjeton  instruktori,  kur  merr  persiper  te  vozite  ne  ajer  nje  njeri,  i  cili, deri  atehere  vetem  sa  kish  degjuar  apo kish pare nga toka  ata qe fluturonin , ne hapesire,  e  pergatit  ate dhe  e lejon te ngrihet  i  vetem  ne  ajer,  me  nje  aeroplan  duke  i  patur  rripat  e  ndenjeses  te  kabines  se  dyte  te  lidhur  dhe   hapsiren  qiellore  te  veten  e  te   lire.  Por,  derisa  te  mberrije  casti  fatlum  i  “ leshimit  ne  fluturime  vetem”,  kerkohet  te  rrjedhe  nje  proces   relativisht  i  gjate mesimdhenie,  teorik  dhe  praktik,  si  dhe  vozitje  ne  ajer,  ne  pranine  e  instruktorit  te  fluturimit   ne  kabinen  e  dyte.

Studenti  qe  i  futet  te  mesuarit  te  fluturimit,  anen  teorike,  vertet  e  meson  ne  kabinete,  me pedagoge  te  specializuar  nepermjet  mesimeve  te  ndryshme   por,  ai  qe  i  meson atij  drejtimin e aeroplanit  ne  fluturim,  e  ka  te  domosdoshme  te  kete  nivel  te  ngritur  teorik,  ndryshe  nuk  eshte  ne  gjendje  te  spjegoje,  te  sqaroje  e  te  argumentoje  dukurite  qe  ngjajne  ne  ajer.  Instruktori  i  fluturimit  i ngjan atij  skulptorit, i  cili  merr  ne  dore  nje  sasi  gipsi  dhe  me  mendjen  e  me  duart  e  tij   i  jep  formen  e  deshiruar.   Ashtu  dhe  instruktori  i  fluturimit  merr  persiper  ti  mesoje  nje  djali  te  ri  shkencen  dhe  tekniken  e  te  fluturuarit.

Nuk  mund  te  perceptohet  mundimi  i  rralle i  instruktorit  te  fluturimit, qysh  ne  toke,  per  ti  sqaruar nxenesit  edhe  a-ne;  edhe  b-ne;  edhe  shkronjat  e  tjera  te  alfabetit.  Sakrifica,  ne  kete  plan  lidhet me  intensitetin  e  punes  se  tij,  per  ti  bere  te  qarta  cdo  nxenesi,  kandidat  per  pilot, anen  materiale  dhe  funksionimin  e  agregateve  dhe  te  mekanizmave  te  vendosur  ne  avion.  Instruktori,  ngrihet  nga  gjumi   akoma  pa  u  gdhire  dita  dhe,  derisa  te  perfundoje  procesin ditor te punes,  ai  eshte  ne  aktivitet  intensiv,  si  atehere  kur  eshte  ne  toke  dhe  kur  vozit  ne  ajer.  Kjo  eshte  pune  e  perditshme  dhe  nuk  kemi  te  bejme  me  nje  rast  te  shkeputur.  Intensitetit  fizik,  i  shtohet  lodhja  mendore dhe shqetesimi.  Instruktorit  i   rri  mendja  tek  pergatitja  e  gjithaneshme   e  nxenesit  (nxenesve)  te  tij,  per  t’u  ngritur  ne  ajer  e  per  ta  kryer  fluturimin  me  sukses.  Shtojme  ketu  dhe pergjegjesine  qe  ndjen  instruktori  per  jeten  e  nxenesit.  Mos  t’u  duket  cudi;  kur  kursanti  ngrihet i vetem  ne  ajer,  instruktori,  derisa  ai  te  zbrese  ne  toke,  perjeton  nje  kalvar  te  vertete.  Kjo  nuk  lidhet  me  trimerine  vetjake  por  me  ndjenjen  e  pergjegjesise  per  jeten  e  atij  qe i eshte  besuar.

E dyta;  instruktori  i  teknikes  se  pilotimit  punon  e  jeton  ne  kushte  mjaft  te  veshtira.   Vetem  ata  qe  e  kane  perjetuar  regjimin  e  punes  ne  Poro,  mund  ti  ndjejne  koleget  e  ti  konceptojne  qartesisht  sakrificat  qe  kerkohen  per  ata  njerez,  ne  dukje  te  zakonshem.  Dikur,  kampingu  ishte  ne  masivin  e  pishave  te  Poros.   Atje,  fjetja,  te  ushqyerit,   “ pushimi”,  gjithe  regjimi  ditor  percillej  ne  nje  mjedis  ku  te  “grinin”  mushkonjat  dhe  kushtet  hygjieno-sanitare  ishin  larg  kerkesave.  Diten,  nxenesit,  instruktoret  dhe  ata  qe  siguronin  fluturimet  ( inxhenjeri,  tekniket,  mekaniket,  ushtaret  etj.)  e  pecillnin  vapen ne  aerodrom,  ne  piken  e  diellit,  mes  vapes,  pluhurit  dhe  pickimit  te  mushkonjave.  Hije,  per  te  futur  pak  koken,  mund  te  gjeje  vetem  nen  krahet  e  aeroplaneve. Furnizimi  me  uje  te  pijshem  behej  me  nje  mjet  transporti  me  bot,  siper,  nga  Vlora,  kurse  te  konsumoje  ushqimin  ditor,  ne  ata  kushte,  ishte  jo  vetem  veshtiresi  e  sacrifice,   por,  plot  gojen  mund  te  them  se  ishte  ne  kufijte  e  heroizmit  masiv.  Vetem  tiparet  e  rralla  te  atyre  njerezve,  te  cilet  ishin  aq  te  perkushtuar  e  me  shpirt  te  madh,  dhe  mosha  relativisht  e  re  e  tyre,  bente  te  mundur  perballimin  e  atyre  kushteve.  Çvendosja  e  kampingut  ne  Akerni  dhe  disa  permiresime  qe  u  bene  ne  kushtet  e  jeteses,  sollen   nje  fare  ndryshimi,  por  sakrificat  e  shoqeruan  jeten  e  efektivave  edhe  ne  kushtet  e  reja.

Nje  instructori,  si  rregull  i  ishin  besuar  te  mesonte  tre  deri  ne  kater  kursante  per  pilote.  Sipas  grafikut  ditor  te  fluturimeve,  i  cili,  random  quhet  plantabele  e  fluturimeve,  ne  diten  e  fluturimeve  parashikohet,  deri  ne  detaje,  procesi  i  lundrimit  ajror  te  asaj  dite.   Zakonisht,  kur fluturohet  ne  rreth  ( ne  fakt  eshte  nje  kuadrat),  cdo  instruktori  i  takon  te  ngrihet  ne  ajer  e  te  ulet 24  here  dmth:  4  kursante  x  6  fluturime  ne  rreth.  Çfare ndodh?  Çdo  kursant,  mbasi  perfundon  numerin  e   fluturimeve  te  planezuara  ne  plantabele,  del  nga  kabina  e  avionit  e  u  bashkohet  shokeve.  Ne  aeroplan   ze  vend  kursanti  tjeter;  pastaj  i  treti  e  ne  fund,  i  katerti.  Ata,  te  kater   zevendesojne  njeri-tjetrin   kurse  instruktori  i  tyre   qendron  ne  kabine.  Atij  i  takon  te  vozite   te  kater  nxenesit  e  tij  duke  u  per balluar  kerkesat  e  vecanta  te  sejcilit.  Problemi  nuk  shtrohet  se  tek  instruktori,  vec  lodhjes   krijohet   monotoni,  dhe  ai  perjeton  nje  ngarkese  te papare  psikike  dhe  fizike.  Pa  e  ekzagjeruar  problemin,  dua  vetem  te  kujtoj  se  instruktorit  ne  kabinen  e  aeroplanit  i  thahej  peshtyma  per  nje  pike  uje  dhe  nuk  arrinte  te  gelltiste  disa  gllenjka  uje,  nga  ai  qe  i  servirnin  kursantet,  me  disa  qypa  balte,  te  cilet,  per  ta  ruajtur  te  fresket  ujin,  e  futnin  ne  rere.  Shpesh,  ai  nuk   arrinte  ta   shijonte  kete  sherbim  te  deshiruar,  per  arsye  se  duhet  te  linte  te  lire  brezin  ku  uleshin  e  ngriheshin  avionet,  pa  pushim.

E  trea,  a keni  vrojtuar  ndonje  mesues,  ne  fund  te  dites  se punes,  sa  i  lodhur  e  i  drobitur  eshte? Ai  u ka  folur  e  deftuar  disa  ore  me  radhe,  me  qellim  qe  t’u  ngulite  nxenesve  shprehite   e  nevojshme  te  mesimit.  Po  instruktori  i  teknikes  se  pilotimit?  Ai  nuk  e  perfundon  detyren  kur  ka vozitur  ne  ajer  kursantet  e  tij,  por i  duhet  te  drejtoje,  duke  qene  aktiv,  pergatitjen  per  fluturimet  e  dites  qe pason.  Çdo  fjale  qe  leshon  instruktori  i  teknikes  se  pilotimit,  duhet  te  jete  e  menduar  mire  dhe  te  beje  vend.  Ajo  ze  vend,  vetem  atehere  kur  defton  si  duhet  kryer  veprimet,  ne  toke  e  ne  ajer  dhe  te  argumentoje  domosdoshmerine  e  cdo  veprimi.  Puna  e  instruktorit  nuk  mund  te  jete  nje  pune  rutine  dhe  nuk  mund  te kryhet  me  sukses  nga  cdo  njeri,  qofte  dhe  pilot  i  mire ondividualisht.  Ka  nje  gje,  e  cila  nuk  mund  te  nenvleftesohet  as  te  anashkalohet:  Njeriu  mund  te  dije  shume,  por  ato  qe  di  vete  jo  ne  cdo  rast  mund  tia  transmetoje  tjetrit.  Eshte  dhunti  e  vecante  dhe  prone  e  disa  individeve  aftesia  per  te  transmetuar. Vetem   bagazhi  vetjak  dhe elokuenca  nuk  mjaftojne;  bindjen e sjell  argument  dhe  besueshmerine –  horizonti  i  mesuesit   te  fluturimeve.  Derisa  eshte  keshtu,  nje  instructor  i  teknikes  se  pilotimit mund  te  jete  i  kompletuar  me  te  gjitha  cilesite,  vetem  kur  zoteron  aftesine  per  tu  dhene  nxenesve  te  tij,  gjithe  sa  di  vete.  Nehar  Jazexhiu  e  ka  aftesine  per   ti  bindur  te  tjeret  e  per  t’u  percjelle  atyre  dituri,  jo  me  fjalen  sa  me  shembullin  e  tij  vetjak.  Nuk  eshte  pak  ti  deftosh  kursantit  qe ke  ne  kabinen  e  pare,  si  plotsohet  nje  figure  pilotazhi,  jo  me  moralizime,  por  duke  ia  deftuar  atij,  me  saktesi.  Nxenesi,  ne  fund  te  fundit  fikson  ate  qe  veshtron  me  sy,  kur  instruktori  i  tij  ka  pasterti  ne  pilotim.

Jeteshkrimi

 

Nehar  Jazexhiu  u  lind  ne  fshatin  Poloske  te  krahines   se  Devollit,  me  7  janar  te  vitit  1934.  Nena  e  tij  quhej  Feride  kurse  Babai- Ali.  Te dy,  ishin  devollinj  autoktone  dhe  njerez  te  tradites  luftarake te  fshatit.  Devollinjte  jane  te  vecante  e  interesante.  Ne  Devoll  mund  te  gjesh  mentare  te  rralle;  si  i  Madhi  e  i paperseritshmi  Dritero  Agolli  dhe  punetore   te rralle e  shembullore,  te  cileve  nuk  u  mjafton  draperi   i  zakonshem  per  te  korrur grurin,  por,  ne  vend  te  tij  perdorin  lejlekun  i  cili, mbledh  me  teper  mase.  Çdo  fshat   ne  Luginen  e  Devollit;  nga  Gryka  e  Cangonjit  deri  ne  Vishoshice  apo  ne  Çete,  nga  lumi  me  te  njejtin  emer,   ne  te  dy  shpatet,  si  ne  Lindje  dhe  ne  Perendim,  ka  vecorite  e  tij.  Fusharaket,  ( nese  mund  ti  quajme  keshtu),  ne  teresi  jane  punetore  te  mire,  te  urte  e  te  duruar;  fshataret  e  shpateve,  te  cilet  me  teper  kane  “rrahur”  udhet  e  kurbetit  si  Grapshi,  Verleni  etj  dhe  ne  anen  tjeter  “ shulet”,  kane  nje  lloj  krenarie  dhe  e  ndjejne  veten  me  te  gjezdisur  e  me  te  fisem.  Por,  ka  dhe  fshatra  te  vecante,  interesante,  si  Hocishti;  Progri;  Poloska,   etj.  te  cilet  kane  karakteristika  qe  nuk  ngjajne  me  te  tjeret.  Nese  hocishtaret,  e  kane  cmuar  fshatin  e  tyre  si  “kryeqytetin”  e  Devollit,  kurse  fshataret  e  Poloskes  kane  qene  e  jane  luftarake,  sic  eshte  Nehari.

Çifti:  Feride  dhe  Ali  Jazexhiu,  sollen  ne  jete  5  femije.  I  pari  u  lind  Shefkiu;  i dyti- Selami;  i  treti  Satberi;  i  katerti  Nehari  dhe  e  mbylli  serine  e  djemve -Tomorri.  Pese  djem  e  asnje  vajze;  pese  pushke  ne  nje  dere:  ky  eshte  bilanci  i  asaj  martese  fatlume.  Te  pese  vellezerit  u  rriten,  me  shpergejte  e  me  petkat  e  njeri-tjetrit,  me  zgjuarsine  natyrale  dhe  me  damarin  luftarak  te  genit.  Origjina  shoqerore  e  familjes  ishte  fshatar  i  varfer.  Femijerine   Nehari  e  percolli  ne  fshatin  e  lindjes,  ne  Poloske,  ku  kreu  dhe  2  klase  te  shkolles  fillore.  Mes   bashkemoshatareve,  Nehari,  kur  luanin  lodrat  e  femijerise,  shquhej  per  zhdervjellesi,  seder,  guxim,   por  dhe  per  dashamiresi. Edhe  kur  luante  me  shoket:  me top,  derrakthi,  me  cingla  e  lodra  te  tjera  te  moshes   Nehari  vinte  ne  loje  jo  fizikun  e  tij  te  imet  sa  sedren  e  zhvilluar,  e  cila shnderrohej  ne  prirje  per  te  fituar  cdo  loder.

Pas  dy  viteve  te  pare  te  shkolles  fillore qe  kreu  ne  fshatin  e  lindjes,  Nehari  kreu  dhe  vitin  e  trete  e  te  katert  dhe  tre  vite  te  shkolles  unike  ( shtatevjecare),  ne  Tirane.   Ne  te  gjitha  lendet,  Nehari  “ shkelqente”  e  ishte  ne  balle te  klases.  I urte,  i  qete,  i  dashur,  i  sinqerte  e  i  shkuar  me  shoket;  ky  ishte,  ne  vija  te  pergjithshme  portreti  i  djalit  te  Aliut  e  te  Feride  Jazexhiut.  Keto  tipare,  te  ngulitura  qe  nga  femijeria  e  tij,  e  shoqeruan  Neharin  gjate  gjithe  jetes  aktive, i  manifeston  dhe  aktualisht  kur  ka  hyre  ne  moshen  e  trete.

Nehari,  tre  vite  te  shkolles  se  mesme  i  kreu  ne  Tirane,  por  meqenese  u  fut  ne  Shkollen  e  Bashkuar  te  Oficereve  “ Enver  Hoxha”,  ne  Tirane  nuk  e  perfundoi  shkollen  e  mesme.  Me  mesime  ishte  i  dalluar,  fizikisht  i  shendetshem  e  i  shkathet  dhe  me  sjellje  te  pelqyeshme,  ndoshta  dhe  nen  nje  fare  presioni  te  prinderve,  Nehari,  per  te  plotsuar  deshiren  e  madhe   te  behej  mbrojtes  i  Atdheut,  nisi  udhen  per  t’u  bere  officer.  Ne  Shkollen  e  Bashkuar  te  Oficereve,  Nehari  studio  ne  degen  e  xhenjos  por,  si  “as”  nen  menge  kishte  endrren  e  kahershme  per  te  fluturuar.   Deshira  per  t’u  bere  pilot,  Atij  i  kishte  lindur  qe  kur  ishte  femije,  ne  fshatin  e  lindjes  dhe  veshtronte  avionet  e  huaj  tek  ndesheshin  me  njeri-tjetrin,  ne  ajer,  gjate  viteve  te  Luftes  Italo-Greke.  Endrra  per  t’u  bere  pilot,  tek  kursanti  i  Shkolles  se  Bashkuar  te  oficereve,  mbeti  ne  sirtar,  deri  ne  vitin  e  trete  te  shkolles,  kur  iu  akordua   e  drejta  e  studimeve  ne  shkollat  sovjetike  te  aviacionit,  ku  pergatiteshin  pilote.

Ne  vjeshten  e  pare  te  vitit  1955,  me  nje  aeroplan  te  prodhimit  sovjetik   te  tipit  Il-14,  me  ekipazh sovjetik,  18  djem  te  rinj,  nga  efektivat  e  Shkolles  se  Bashkuar  te oficereve  dhe  te  tjere,  te  ardhur nga  shkolla  te  ndryshme  te  vendit,  u  nisen,  nga  Aerodromi   i  Tiranes,  ne  itinerarin: Tirane- Budapest- Moske.  Ne  grupin  e  kandidateve  per  t’u  bere  pilote  ishin:  Nehar  Jazexhiu;  Kostandin  Sadikaj;  Mustafa  Çici;  Naun  Todo;  Abdi  Gjonmemaj;  Dalip  Shabanaj;  Kadri  Guri;  Pali  Proletari;  Rexhep  Zenelaj;  Fejzi  Alemi  ( Rrokaj)  dhe  Fuat  Sula.  Me  vone, me   grupin  u  bashkua  dhe  Kapo  Selmanaj.  Nga  metropolis  rus,  me  tren,  djemte  shkuan  ne  Borisoglebsk.  Ne stacionin e trenit  i priste  kujdestari  i  skuadriles,  i  cili,  me  nje  autobus  ushtarak,  i  shoqeroi  ne  shkollen  ku  do  te  jetonin  e  do  te mesonin  fluturimin. Pas  disa  procedurave  te  domosdoshme,  ata  u  sistemuan  ne fjatina,  ne  mense  e  ne  kabinetet  mesimore.  Kushtet  ne  shkolle  ishin  mjaft  cilesore  dhe  trajtimi  qe  u  bene  taneve  vendasit  ishte  miqesor.  Pedagoget   sovjetike  te  lendeve  teorike:  Majori- Tollpov,  i  cili  drejtonte  Teorine  e  Fluturimeve;  nenkolonel- Komskij,  i  cili u  mesonte  Konstruksionin  e  motorrit;  nenkolonel- Konov,  qe  drejtonte  konstruksionin  e  aviaonit  etj.  ishin  shkencetare  te  vertete.  Instruktor  te  teknikes  se  pilotimit,  ne  aeroplanin  Jak-18,  Nehari   kishte- Kapitenin- Villomov.

Vitin  e  pare  bene  pergastitje  teorike;  nuk  fluturuan.  Lendet  qe  i pelqenin me teper  Neharit ishin:  Teoria  e  Fluturimeve;  Aeronavigimi; Historia  e  Artit  Ushtarak;  Konstruksioni  i  Aeroplanit;  Konstruksioni  i  Motorrit,  etj.  Pergatitja  teorike  dhe  mesimi  i Gjuhes  Ruse,  vijuan  deri  ne  muajin  prill  te  vitit  1957,  kur  nisen,  per  here  te  pare  stervitjen  ajrore.  Fillimisht fluturimet  nisen   me  aeroplanin  e  lehte  mesimor  me  helike  te  tipit  Jak-18,  te  thjeshte;  me  rrote  ne  bisht.  Ne  muajin  gusht  te  atij  viti,  Nehari,  perfundoi  programin  e  fluturimeve  me  kete  tip  dhe  kapi  tregues  shume  te  larte,  si  ne  teori  dhe  ne  praktiken  fluturuese.  Ne  muajin  prill  te  vitit  1958, Nehari  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  te  kursanteve  per  pilote,  nisi  fluturimet  ne  aeroplanin  reaktiv  gjuajtes-bombardues  Mig-15;  te  varjantit  mesimor  ( me  dy  vende )  dhe  luftarake ( me nje pilot).  Deri  ne  muajin  shtator  te  vitit  1958,  Nehari  kishte  realizuar  programin  vjetor  te  fluturimeve,  60  ore,  ne  aviaonin  Mig-15, me  tregues  mjaft  te  mire.

Viti  1959,  per  Nehar  Jazexhine  ishte  vit  kthese,  ne  synimet  e  tij  per  t’u  bere  pilot  gjuajtes-bombardues.  Ai  nuk  fluturoi  ne  aeroplanet  Mig-15,  gjate  ketij  viti.   Nje  komision  ushtarako-mjekesor  i  shkolles,  gjate  keqyrjeve  periodike,  diktoi  tek Nehari,  nje  zhurme  ne  zemer,  dhe  vendosi  ta  largoje  ate  nga  fluturimi,  si  i  paafte  per shkaqe  shendetesore. Me  qellim  qe  te  percaktohej  me  saktesi ,  diagnoza,  komanda  e  shkolles  e  dergoi  Neharin  ne  Spitalin  Ushtarak  te  aviacionit,  ne  Voronezh ( ne spitalin e qarkut).  Ne  perfundim  te  analizave  dhe  te  keqyrjeve  mjekesore,  komisioni  i  ketij  spitali  e  deklaroi  Neharin  te  afte  per  te  fluturuar  ne  avionet  reaktive,  nderkohe  qe  shoket  e  tij  te  grupit  kishin  perparuar  mjaft  ne  peogram  e  Ai  po  perballej  me  sorollatje,  nga  njeri  spital,  ne tjetrin.  Komanda  e  shkolles,  e  dergoi  Neharin  ne  Spitalin  Qendror  te  Aviacionit,  ne  Moske  ku  do  te  percaktohej,  perfundimisht,  aftesia  apo  paaftesia  e  tij  per  te  fluturuar.  Qendroi  i  shtruar  ne  kete  spital  Nehari,  plot  tri  jave,  derisa  erdhi  profesori  kompetent.  Ne  konkluzionet  perfundimtare,  Nehari  u  deklarua  i  afte  per  te  fluturuar  ne  te  gjithe  tipat  e  aviaoneve,  por,  “per  te  qene  brenda”,  meqenese  Nehari  ishte  i  huaj;  u  vndos  qe  ai  te  fluturonte  ne  aeroplanet  e  transportit.  Me  ndermjetesine  e  Atasheut  tone  Ushtarak  ne  Moske,  general  Halim  Ramohito,  Nehari  u  caktua  te  pergatitej  si  instructor,  ne  avianet  me  helike,  me  perspektive  qe  ne  vendin  tone  te  celej  shkolla  e  aviacionit.

Sipas  nje  programimi  ajror  te  posacem,  Nehar  Jazexhiu,  ne  Shkollen  e  Borisoglebskit,  nisi  praktikimin  per  te  fluturuar  nga  kabina  e  dyte,  ne  rolin  e  instruktorit.  Fluturoi  rreth  60  ore,  nga  kabina  e  dyte,  ne  aeroplanin  Jak -18  dhe  u  diplomua  instruktor  i  teknikes  se  pilotimit.  Pas  provimeve  teorike,  Nehari  iu  nenshtrua  dhe  provimit  ne  fluturim,  me  Komandantin  e  Shkolles  se  Aviacionit  “ Valerij Ckallov”, i  cili  mbante  graden  e  gjeneralit. Ai  e  vleresoi  Neharin: “shkelqyeshem”.  Nehari  eshte  i  vetmi  pilot  nga  Shqiperia,  i  cili  eshte  pergatitur  dhe  eshte  diplomuar, per  te  fluturuar  ne   rolin  e  instruktorit  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit.  Shoket  e  grupit  te  tij,  gjate  vitit  1959, kur  Nehari  pergatitej  si  instructor,  ne  Jak-18,  fluturuan  ne  avionin reaktiv  Mig-15.   Ai  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  qe  fluturuan  ne  avionet  gjuajtes-bombardues  Mig-15,  e  perfunduan  programin  e  pergatitjes  ajrore,  njekohesisht  dhe  u  diplomuan  e  u  titulluan  oficere,  ne  te  njejten  kohe.

Ne  vjeshten  e  vitit  1959,  grupi  ku  bente  pjese  Nehari,  u  kthye  ne  Durres,  me  anijen  sovjetike  “Transilvania”.  Ata,  te  sapodiplomuar  pilote,  u  paraqiten  ne  Ministrine  e  Mbrojtjes  Popullore,   ku u emeruan ne detyre.   Nehar  Jazexhiu,  i  cili kishte  arritur  tregues  mjaft  te  larte  e  ishte  me  graden e  togerit  u  caktua  instructor,  ne  shkollen  e  aviacionit  qe  ishte  projektuar  te  hapej.

Ne  vitin  1960,  Nehari  dhe  koleget  e  tij,  nisen  punen  si  instruktore  te  teknikes  se  pilotimit.  Ne skuadrilen  shkolle, e  cila  u  formua  brenda   Regjimentit  “ Peza”   te  qytetit  “Stalin”,  ne  perberje  te  grupit  te  instruktoreve:  Thanas  Gjiknuri,  pilot  i  klasit  te  pare (komandant  i  shkolles);  zevendes  i  tij  ishte  devolliu  nga  Progri,  Irakli  Grazhdani  dhe  kolege  te  Neharit   ishin  pilotet:  Flamur  Mickaj;  Refit  Jazoj;  Naun  Todo;  Admir  Fllaga;  Petrit Majlindi  dhe  Hektor  Lako.  Kursantet  e  pare,  ne  grupin  fluturues  qe  voziti  Nehari,  ishin:  Bahri  Meshau  (Permeti);  Surri  Barbullushi  dhe  Vaso  Kico  Pesha.  Deri  ne  pranveren  e  vitit  1966 ( kohe  kur  u  hoqen  gradat),  Nehar  Jazexhiu  sherbeu  ne  detyren  e  instruktorit  te  fluturimit,  me  graden  e  kapitenit  te  pare.

Disa  nga  piloted  qe  mesoi  Nehari,  kur  ata  ndiqnin  programin  e  fluturimeve  ajrore  ne  Shkollen  e  Aviacionit,  u  avancuan  ne  detyre  dhe  u  perfeksionuan  per  te  fluturuar  ne  aeroplane  te  “sofistikuar”  te  tipave  dhe  te  destinacioneve  te  ndryshem.  Nga  me  te  suksesshmit  student  qe  kaluan  nga  “shtrunga” e  Neharit,  mund  te  permendim:  Klement  Aliko;  Bilal  Sina;  Koco  Biku;  E’them  Alia;  Perparim  Mehmeti  etj.

Gjate  punes  shumevjecare,  ne  Shkollen  e  Aviacionit   Shqiptar,  ne Qytetin “ Stalin”  e  nga  formimi  i  saj,  ne  Vlore,  Nehari  ka  kryer  detyra  te  ndryshme  si:  instruktor  i  teknikes  se  pilotimit;  komandant  katershe;  komandant  skuadrile;  Sekretar  i  Komitetit  te  Partise  te  shkolle se  aviacionit  dhe,  nga  viti  1974 – Shef  katedre,  ne  degen  mesimore  te  Shkolles.  Aktualisht,   Nehari    gezon  pension  te  plote  si pilot.  Duhet  theksuar  fakti  se  Nehar  Jazexhiu,  ne  cdo  detyre  qe  kreu,  fluturimeve  nuk  iu  nda.

Hap  i  rendesishem  ne  jeten  e  “ heroit“  tone,  ishte  lidhja  me  martese,  me  19  gusht  te  vitit  1962,  me  zonjen  Lumturi  Kushe,  nga  fshati  Mborje  i  rrethit  te  Korces,  e  cila,  ne  ate  kohe  e  derisa  doli  ne   pension,  ka  kryer  detyren  e  mesueses  te perkushtuar;  sot,  e  nderuar  si  pensioniste.  Martesa  mes  Neharit  dhe  Lumturise, u  konkretizua  me  dasma  madheshtore,  si  ne  familjen  e  Lumturise,  ne  Mborje  dhe  ne  ate  te  Neharit.  Nusja,  sipas  tradites   u   vesh   me  petka  te  bardha,  por  pas  marteses,  muaj mjalti nuk pati;  te dy  i  thirri  detyra.  Nga  lidhja  e  Neharit  me  Lumturine,  u  linden  dy  vajza;  njera  me  e  mire  se  tjetra:  Dhurata  Jazexhiu,  e  datelindjes  11  Janar  1965  dhe  Vilma Jazexhiu,  ardhur  ne  jete  me  23  shkurt  te  vitit  1970.  Familja  Jazexhiu  eshte  e  njohur  dhe  e  nderuar  ne  mjedisin  ku  banon,  ne  Vlore;  e  dalluar  per  sjellje  te  qyteteruar  e  te  kulturuar,  si  shembull  i  mire,  per  ata  qe  ka  perqark.  Nehari  eshte  bere  4  here  gjysh  dhe  i  gezohet  cerdhes  qe  ka  veselitur,  se  bashku  me  zonjen  Lumturi.

Si  ne  rinine  e  tij  dhe  tani  qe  percjell  vitet  e  pleqerise,  Nehari,  ne  komunitetin  e  aviatoreve  dhe  ne  teresi  ne  shoqeri ,  eshte  i  nderuar  e  i  respektuar.  Ai  mban  lidhje  te  ngushta  me  koleget:  Kostandin  Sadikaj;  Agim  Balili;  Viktor  Backa;  Guri  Merkaj;  Lutfi  Mishkeri;  Bahri  Meshau  ( Permeti)  e  me  te  tjere,  ne  qytetin  ku  banon  dhe  me  te  tjere  si:  Kapo  Selmanaj;  Mustafa  Çici;  Drini  Shtylla;  Niazi  Nelaj  etj.  ne  Tirane,  me  te  cilet  komunikon  here  pas  here  nepermjet  telefonit. Gezim  te  madh  perjeton  ai  burre,  kur  mblidhet  me  koleget,  miqte  e  shoket  e  tij  te  shumte,  te  lashte  e  te  rinj,  ne  raste  festash,  sic  jane  ato  te  aviacionit  dhe  ne  dasma  e ne  gosti  familjare.  Te  tilla  veprimtari,  te  cilat  Nehar  Jazexhiut  i  pelqejne  mjaft,  e  rinojne  e  perterijne  e  i  shtojne  jeten  “ heroit”  te  ketij  rrefimi.   Me  qellim  qe  te  kompletohet  opinion  per  Nehar  Ali  Jazexhine,  kete  pilot  qe  u  shkri  per  ti  dhene  Atdheut  pilote  te  denje,  me  poshte  po  ju  paraqes  disa  opinione  te  kolegeve  te  tij,  te  formuar  hap  pas  hapi,  gjate  njohjes  ne  pune  te  perbashket  dhe  ne  vitet  e  shkollimit  te  tyre:

  • Kostandin Sadikaj,  shok  i  Neharit,  nga  viti  1955,  kur  se  bashku  shkuan  per  te  mesuar  lundrimin  ajror,  ne  shkollen  famemadhe  te  Borisoglebskit  dhe  kur  ishin  ne  detyren  e  instruktorit  te  teknikes  se  pilotimit,  ne  shkollen  shqiptare  te  aviacionit, ne Vlore. Te dy, kane  qene  e  jane  shoke  te  pandare,   te  lidhur  ngushte  ne  nje  shoqeri  te  paster  e  te  cilter, si  ne  vitet  e  rinise  dhe  tani  qe  gezojne  moshen  e   Kostandini,  i  cili  e  njeh  Neharin,  “me  dhembe e me dhemballe”,  opinionin  per shokun  jetegjate  e  shprehu  me  pak  fjale  por  te  kuptimta:  “… Nehari  eshte  nga  shoket  e  mi  me  te  mire  dhe  me  jetegjate, si ne shkolle dhe ne jete. Ai  eshte  me  karakter  te  forte  e  te  paster  dhe  besnik.  Shoqeria  ime  me  te  ka  qene  e  qendrueshme  dhe  ne  rritje…”.
  • Naun Todo,  njeri  nga  instruktoret  e  teknikes  se  pilotimit,  i  cili “ u  shkri”,  si  dhe  Nehari,  per  t’u  mesuar  si  te  fluturojne,  shumices  te  piloteve  te  flotes  ajrore  shqiptare,  kur  artikulon   disi  me  veshtiresi ,  per  shkak  te  moshes  dhe  disa  vecorive  fizike,  opinionin  per  shokun  e  tij  te  shkolles  e  te  punes,  sikur  ia  nxjerr  fjalet  “  me  grep ”,  sjell  keta  kujtime:   “… Neharin  e  kam  njohur  qysh  ne  vitin    Te  dy,  ishim  kursante  ne  Shkollen  e  Bashkuar  te  Oficereve  “ Enver  Hoxha ”,  ne  Tirane.  Ai  ne  degen  e  xhenjos,  e  une, ne  ate  te  kembesorise.  Nuk  kishim  lidhje  mesimore  por  mjediset  e perbashket  per  jetese   dhe  veprimtarite  e njejta ,  na  afruan  e  na  bene  te  mundur  njohjen me  njeri-tjetrin.  Shok   te  afert  Neharin  e  bera  kur  shkuam  ne  Shkollen  Sovjetike  te  Aviacionit,  ne  Borisoglebsk,  ku  mesuam  shkencen  e aeronautikes.

Ne  Bashkimin  Sovjetik,  shkuam  ne  vjeshten  e  vitit  1955.  Ne  grup ishim  18  vete.  Para  nisjes,  iu  nenshtruam  nje  komisioni  ushtarako- mjekesor,  ne  Spitalin  e  Pergjithshem  Ushtarak,  ne Tirane.   Nehar  Jazexhiu;  Kostandin  Sadikaj;  Mustafa  Çici;  Naun  Todo;  Kapo  Selmanaj;  Dalip Shabanaj;  etj.  u  deklaruan  te  afte  nga  ana  shendetesore  per  t’u  bere  pilote.

Ne  nje  mengjes  shtatori  te  vitit  1955,  me  nje  aeroplan  sovjetik  te  tipit  Il-14,  u  nisem  nga  aerodrome  i   Laprakes  ( Tirane)  dhe,  pas  nje  qendrimi  te  shkurter  ne  Budapest,  sa  u  furnizua  aeroplani  mbasdite  u  ulem  ne  aeroportin  “Sheremetjevo”  te  Moskes.   Ate  mbremje,  me tren,  u  nisem  per  ne  Jug.  Ndaluam  ne  Staciomin  e  trenit  te  Borisoglebskit,  ku  na  priti  kursanti  shqiptar   Abaz  Shkembi,  i  cili, ne  ate  kohe  ishte  deklaruar  i  paafte  si  fluturues  dhe  ishte  perkohesisht  i  paangazhuar.  Ne  shkolle,  gjetem  kursantet  shqipare  te  grupit  paraardhes,  te  cilet  mesonin  pilotimin.  Ne  ate  grup  benin  pjese: Salih  Dibra;  Sokrat  Prifti;  Hamdi  Arapi;  Llazar Çyci;  Daut Xhaferri;  etj.

Mbasi  kryem  “ ritin” e  zakonshem  te  larjes  e  te  veshjes  me  petkat  e  reja  te  kursantit  sovjetik  te  aviacionit,   u  akomoduam  ne  fjetine  e  ne  mjediset  e  tjere  per  jetese  e per  te mesuar.  Ne  cdo  hap  ishim  te  monitoruar  e  nen  kujdesin   e  kujdestarit  te  kursit  dhe  te  komandantit  te  kurseve  te  shqiptarev;  kolonelit  rus- Lisnic.

Ne  Shkollen  ku  u  sistemuam,  kushtet  per  te  jetuar,  per  te  studiuar  e  per  te  fluturuar  ishin  shume  te  mira ;  me  te  mira  se  ato  qe  lame  ne  vendin  tone. Ishim  te  pashkolluar. Niveli  yne  arsimor  ishte  i  ndryshem  dhe  Gjuhen  Ruse  nuk  e  njihnim.  Shume  prej  nesh  vinim  nga  bangat  e  Shkolles  te  Bashkuar  te  Oficereve  “ Enver Hoxha”.  Mosnjohja  e  Gjuhes  Ruse  na  pengonte   te  orientoheshim  drejt  e  te  futeshim  ne  brendesi  te  proceseve  teoriko-praktike.  Nehari  kishte  kryer  tri  klase  te  shkolles  se  mesme  dhe  nuk  e  zoteronte  Gjuhen  Ruse.  Nga  ne,  me  mire  kete  gjuhe  e  njihte  dhe  e  fliste  shoku  yne  i  grupit  Fejzi  Alemi  ( Rrokaj).

Me  stafin  drejtues  te  shkolles,  u  dakortizuam  qe   gjate  vitit  1956  te  mos  fluturonim  por  kohen  ne  dispozicion  ta  shfrytezonim  per  mesimin  e  Gjuhes  Ruse  dhe  per  te  mesuar  disa  lende  teorike,  si  pergatitje  paraprake.  Qellimi  ishte  ta  kishim  me  te  lehte  orientimin  ne  proceset  teorike,  kur  te  nisnim  pergatitjen  ajrore.

Programin e  stervitjes  ajrore  e  nisem  ne  pranveren  e  vitit  1957,  me  aerplanin  mesimor  me  helike,   Jak-18,  nga  aerodrome  fushor  i  fshatit  Kallmik,  prane  qytetit  te  Borisoglebsit.  Aeroplani  i  lehte  mesimor,  me  helike  ishte  me  rrote,  perpara  ( ne  hunde).  Sa  per  te   patur  nje  njohuri  te  pergjithshme,  meqenese  siperfaqja  lendine  ishte  e  mbuluar  nga  bora,  beme  disa  fluturime,  me slita ( ski ), nen  rrota.

Shkolla  e  Aviacionit  te  Borisoglebsit  kishte  ne  perdorim  3-4  aerodrome.  Ne  aerodromin  e  Povorinos,  ne  ate  kohe,  fluturonin  kursantet  shqiptare  qe  mesonin  pilotimin  te   grupit   para   nesh,  me   aeroplanet   Jak-11.  Pas  vitit  1957,  aeroplani  Jak-11  u  hoq  nga  perdorimi  e  nuk  sherbente  me   si  avion  mesimor.

Nga  Nehari   nuk  jam  shkeputur   asnjehere,  derisa  me  nxorren  te  paafte  per  te  fluturuar  e  u  ktheva  ne  Shqiperi.

Komisioni  mjekesor  i  aviacionit  i  spitalit  te  Borisoglebsit  e  nxorri  te  papershtatshem  per   te  fluturuar  ne  aeroplanet  gjuajtes-bombardues  reactive,  mbasi  mjeket  pikasen  nje   zhurme  ne  zemer. Pas  kesaj ,  Nehari  mesoi  te  fluturonte  ne  rolin  e  instruktorit  te  teknikes  se  pilotimit,  nga  kabina  e  dyte.  Nehari,  perfundoi  programin  e  fluturimeve,  ne  rolin  e  instruktorit,  ne  aeroplanet  Jak-18;  u  diplomua  e  u  kthye  ne  Atdhe.  I prita  ne  Portin  e  Durresit;  ata,  erdhen   si  grup.

Ne  vitin  1959,  nisem  fluturimet,   ne  rolin  e  instruktorit  te  teknikes  se  pilotimit,  mbasi  kaluam  ne  “filtrin”  e  komisionit  ushtarako-mjekesor  te  aviacionit,  ne  Spitalin  e  Pergjithshem  Ushtarak,  ne  Tirane.  Fluturimet  i  nisem  me  ngritje  dhe  me  ulje,  nga  aerodrome  i  Qytetit  “ Stalin.  Ne  ate  kohe, ne  perberje  te  Regjimentit  “ Peza”,  me  iniciativen  e  nen  pergjegjesine  e  Niko  Hoxhes,  u  formua  nje  skuadrile, me  12  aeroplane  me  helike  te tipit Jak-18 A.  Vetem  autoriteti  dhe  pergjegjshmeria  e  Niko  Hoxhes,  e   mundesuan   kete  sipermarrje   serioze.  Asnjeri   tjeter   nuk   mund  ta  merrte  persiper  ate  nisme  te  guximshme.   Komandant  i  skuadriles  shkolle,  u  emerua  piloti  i  klasit  te  pare  Thanas  Gjiknuri,  nga  fshati  Kudhes  i  Himares.  Zevendes  i  tij  u  caktua  devolliu  nga  Progri- Irakli  Grazhdani,  njeri  nga  pionieret  e  aviacionit  tone.  Inxhenjer  i  skuadriles  ishte  nje   tjeter  devolli –  Nevruz  Kocileri,  nje  specialist  i  urte  e  i  papertuar.  Instruktore  te  teknikes  se  pilotimit  ishin:  Nehar  Jazexhiu;  Naun  Todo;  Hektor  Lako;  Flamur  Mickaj;  Refit Jazoj;  Petrit  Majlindi;  Admir  Flaga;  etj.  Ne  vitin  e  pare,  edhe  pse  fluturonim  me  kursante  ne  kabinen  e  pare,  ne  fakt  punonim  per llogarine tone,  me  qellim  qe  te  afirmoheshim  ne rolin  e  instruktorit.

Ne  vitin  1968,  per  nevoja  organike,  u  formuan  dy  skuadrile  me  aeroplane  Tip-61  dhe  Nehari  u  emerua  komandant  i  skuadriles  se  dyte.  Une  isha  komandant  i  skuadriles  se  pare.  Gjate  punes  si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit,  Nehar  Jazexhiu  eshte  renditur  mes  me  te  mireve  instruktore  qe  kishte  Shkolla e Aviacionit.  Ai,  me  ndershmerine,  drejtesine  dhe  me  paanesine  qe  reflektonte  kishte  fituar  zemrat   e  kursanteve,  te  kolegeve  dhe  te  eproreve.   Nehari  eshte  njeri  me  ambicie te shendoshe  dhe  veshtron  perpara.  Ai  synonte  qe  kursantet  e  grupit  te  tij  te  fluturimit,  te  ishin  me  te  miret.  Ne  cdo  rast  e  me  kedo  fliste  hapet  dhe  kishte  fryme  te  larte  ballafaqimi.  Ai  ia  thoshte  cilitdo  te  vertetat,  ne  fytyre  e  nuk  ia  bente  terr  syri.  Tekniken  e  pilotimit,  Nehari,  e  kishte  te  paster  e  ishte  i  sakte  kur  deftonte  elementet  e  fluturimit.  Gjate  punes  si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit,  ne  asnje  rast  nuk  shmangej  nga  detyra  e  nuk  u  deftonte  kursanteve,  asgje  jashte  ushtrimit  ( detyres).  Korrektesa  eshte  tipar  dallies  i  tij.

  • Telo Dedi,  veteran,  ish  pilot,  bashkekohes  i  Nehar  Jazexhiut,  me  dha  opinionin:

“… Neharin  e  kam  njohur  qe  nga  fundi  i  shtatorit  te  vitit  1958.  Shkova  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit,  me  emrin  e  Valerij  Çkallovit,  ne  qytetin  e  Borisoglebsit,  qarku  i  Voronezhit.  Nehari  dhe  shoket  e  tij  te  grupit  te  kursanteve  shqiptare  per  pilote:  Kostandin  Sadikaj;  Mustafa  Çici;  Naun  Todo;  Kapo  Selmanaj;  Fejzi  Alemi  ( Rrokaj);  Dalip  Shabanaj;  etj.   kishin  shkuar  ne  ate  shkolle,  nje  vit  me  pare. Ata  kishin  kryer  periudhen  pergatitore   dhe  kishin  nisur  te  fluturonin  ne  aeroplanet  fillestare  mesimore,  me  helike,  te   tipit  Jak-18U.

Nehari  ishte  ne  shoqeri  te  ngushte  me  djaloshin  simpatik  nga  Libohova  e  Gjirokastres- Mustafa  Çici.  Tek  Nahar  Jazexhiu,  binte  ne  sy  miresia  e  shpirtit,  korrektesia  dhe  kultura  qytetare  ne  sjellje  dhe  ishte  mjaft  dashamires.   Ai  nuk  perzihej  e  nuk  ngaterrohej  me   njeri  por  qendronte  brenda  botes  se  tij  te  pasur.  Ne  shoqerine  e  ngushte  te  Neharit   bente  pjese  dhe  shoku  i  tij  i  grupit  Kapo  Selmanaj.  Edhe  ai  nuk  perzihej  e  nuk  ngaterrohej  me  njeri.  Nehari  shkonte  mire  me  te  gjithe  shoket  e  nuk  bente  diferencime  mes  tyre,  por  i  trajtonte  te  gjithe  njelloj.  Kete  qasje  e  ruajti  dhe  me  pas,  ne  kohen  kur  sherbeu   instructor  i  teknikes  se  pilotimit ne  Shkollen  e  Aviacionit,  ne  Vlore.  Ne  komunikim,  edhe  kur  ishte  mes  shokesh,  Nehari  “ nuk  i  jepte gojes”  e  ne  fjalorin  e  tij   nuk  kishte  vend   slogani  banal.  Ky  qendrim  i  tij  krijonte  opinionin  e  rreme  sikur  Nehari  ishte  individualist.  Ai  vetem  ruante  etiketen  ne  komunikim  dhe  ishte  i  edukuar  e  i  kulturuar.

Mbasi  nuk  ia  doli  te  fluturonte  ne  aeroplanet  reactive,  per  shkaqe  shendetesore  jo  fort  bindese,  Nehari  u  kualifikua,  6  muaj  rrjesht   si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit,  ne  avionet  fillestare,  me  helike  te  tipit  Jak-18.  Ai  eshte  i  vetmi  instructor  i  teknikes  se  pilotimit,  i  diplomuar  ne  shkollen  sovjetike  te  aviacionit.  Ne  punen  shumevjecare  te  instruktorit,  tek  Nehar  Jazexhiu  ishte  e  dukshme  sedra  e  mire,  saktesia,  korrektesia  dhe  serioziteti.  Ne  metoden  e  punes,  ishte  disi  i  “ngurte”,  ne  kuptimin  qe  nuk  bente  diferencime  tek  kursantet,  sipas  shkalles  se  pervetesimit  te  elementeve  te  fluturimit,  por  i  trajtonte  ata  njelloj.  Ne  raporte  vartesie  ishte  teper  korrekt .  Nehar  Jazexhiu,  nuk  e  njihte  servilizmin,  nenshtrimin  dhe  akraballekun.  Ai  njeri,  as  nuk  nderhynte;  as  nuk  pranonte  nderhyrje.  Nehari  kishte  nevoje  dhe  i  pelqente  perkrahja  nga  autoritare  te  treves  se  tij.

Nehar  Jazexhiu  eshte  njeri  i  sacrifices. Ai  ka  sakrifikuar  shume  e  nuk  i  ka  bere   bisht  punes.  Kudo  ku  eshte  caktuar  per  te  sherbyer,  tek  Nehari ka  qene  karakteristike  dalluese  perkushtimi  dhe  korrektesia.  Tek personaliteti  i  Neharit  kasha  pare  nje  kembengulje  per  te   mbrojtur te verteten. Kjo,  hera-heres  shkonte  deri  ne  kokefortesi.  Jetegjatesia  e  tij  si  instructor  eshte  vlere  me  vete;  ajo  deshmon  aftesite  dhe  karakterin  e  tij  te  palekundur.  I  uroj:   pleqeri   te  mbare  e  jete  te  gjate!

  • Aleksander Bubullima,  pilot  ne  pension,  ish  instructor  dhe  komandant  i  skuadriles  reaktive te  Shkolles  se  Aviacionit;  bashkekohes  i  Neharit:

“… Neharin  e  kam  njohur,  ne  pune  te  perbashket,  kur  te  dy  sherbenim  ne  SHkollen  e  Aviacionit,  ne  Vlore,  si  instruktore  te  teknikes  se  pilotimit  dhe  ne  funksione  drejtuese.  Ne  kohen  kur  e kam  njohur,  une  isha  komandant  i  skuadriles  reactive  e  ai – sekretar  i  Komitetit  te  Partise  te  Shkolles  se  Aviacionit.  Ai  ishte  ne  funksione  te  larte  partie  dhe  ne  te  njejten  kohe  fluturonte  ne  aeroplanet  Tip-61   ( nje  variant  i  pershtatur  i  avionit  Jak-18A). E  kam  njohur,  si  kur  ishte  instruktor  i  thjeshte  dhe  kur  u  ngjit  ne  hallka  te  tjera,  me  lart. Me  kane  lene  mbrese  disa  tipare  te  tij  te  vecanta,  nga  te  cilat  kam  mesuar  shume.  Mbi  te  gjitha,  Nehari  eshte  i  ndershem  e  i  drejte.  Ne  raportet  me  vartesit   eshte  korrekt  dhe  i  rrepte,  kur  behet  fjale  per  zbatimin  e  instruksioneve  e  te  rregulloreve.  Ai  eshte  njeri  me  seder  e  me  ambicie  dhe  nuk  te  fal, si ne detyre dhe ne jete .  Nehari,  kur  ishte  instructor,  cdo  kursanti  i  jepte  ate  qe  i  takonte. Prej   tij,  sejcili  merrte  hakun. Nehari  nuk  mban  asnjeri  me  hater  e  nuk  pranon  nderhyrje.  I  uroj  pleqeri  te  bardhe!

  • Petraq Truja;  pensionist,  ish  pedagog  i  matematikes,  ne  Shkollen  e  Aviacionit,  ne

“… Neharin  e  kam  njohur  prej  nje  periudhe  te  gjate  ( 1968-1992).  Nehari  eshte  mjaft  korrekt   e  i  sakte,  deri  ne  ashpersi,   per  zbatimin  e  urdhrave,   udhezimeve,  instruksioneve,  rregulloreve  dhe  te  detyrave. E  kam  pare  te  jete  mjaft  kerkues  dhe  kembengules.”

  • Kapo Selmanaj,  ish  polot,  veteran  i  aviacionit,  shok  shkolle  dhe  koleg  ne  pune  i  Nehar  Jazexhiut:

“… Neharin  e  kam  njohur  ne  vitin  1955;  ne  muajin  shtator,  kur  nisem,  se  bashku  shkollen  e  aviacionit,  per  pilot,  ne  Borisoglebsk  te  Bashkimit  Sovjetik.  Ne  fjetine,  krevatet  i  kishim  prane  njeri-tjetrit  dhe  komunikonim  shume  mire.  Ai,  vazhdimisht  ka  qene  njeri  shume  i  mire;  i  drejte;  i  sjellshem;  korrekt;  i  edukuar  e  i  kulturuar.  Ne  vitin  e  dyte  te  shkolles,  Nehari   nuk  mundi  te  fluturonte  ne  aeroplanet  reactive,  por  u  be  instructor  i  fluturimit,  ne  aeroplanet  e  lehte  me  helike  Jak-18.  Nehari  eshte  i  vetmi  pilot  shqiptar,  i  pergatitur  e  i  diplomuar  si  instructor,  ne  Bashkimin  Sovjetik.  Nehari,  eshte  metodist  mjaft  i  mire  dhe  ka  nivel  te  ngritur  teorik  e  zoteron  aftesi  praktike.  Kur  ishte  kursant,  ne  shkollen  e  Borisoglebskit,  Ai  kishte  instructor  majorin  sovjetik – Sozin,  e  me  pas  Kondrash  e  Tkacenko.

  • Mustafa Çici,  ish  pilot,  vetran  i  aviacionit,  shok  grupi  dhe  koleg  i  Nehar  Jazexhiut:

“… Nehar  Jazexhiu,  eshte  njeri  nga  shoket  me  te  mire  te  grupit  tone.  Ai,  ne  grupin  tone  te  kursanteve,  dallohej  per  sjellje  me  edukate  te  shendoshe  dhe per  qytetari.  Nehari  kishte  personalitetin  e  vet.  Tek  Ai,  binte  ne  sy  sinqeriteti,  karakteri  i  forte   dhe  te  qenit  i  drejte.  Nehari  ka  qene,  gjithmone  i  lidhur  me  njerezit;  me  te  gjithe  ishte  i  cilter  e  dashamires.  Ai  ishte  mjaft  i  disiplinuar  e  i  perkushtuar,  ambicioz  per  te  kapur  majat  e  profesionit   e   te  metodes   se  punes  si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit.  Perkushtimi  i  tij  te  bente  me  turp….  Kam  pershtypjen  se  nuk  mundi  te  fluturonte  ne  aeroplanet  reaktive,  per  shkaqe  shendetesore.  Pas  kerkesave  qe  erdhen  nga  Tirana ( nga  Ministria  e  Mbrojtjes),  Nehari  u  pergatit  si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit  ne  avionet  Jak-18.  Me  kujtohet,  si  tani,  situata,  kur  Ai,  edhe  pse  i  profilizuar  ne  nje  tjeter  funksion  e    perfshire  mes   fluturuesve,  u  shkeput  nga  grupi  yne  i  kursanteve  per  pilote  dhe  nga  aeroplanet  reactive  Mig-15  me  shume  keqardhje  e  i  “mbeti  mendja”,  atje.  Kur  ishim  se  bashku,  ne  Borisoglebsk,  Nehari  ishte  mjaft  egzigjent  ne  perzgjedhjen  e  ushqimit.  Mjafton  ti  thoje  dicka , per  ushqimin  e  Ai  e  linte  ate  ne  tavoline  e  cohej.

Sic  kam  degjuar,  Nehari,  ne  detyren  e  edukatorit  te  brezit  te  ri  fluturues  dhe  si  i  pari  pilot  shqiptar  i  profilizuar  ne  detyren  e  instruktorit  te  fluturimeve  iu  vu  punes  me  mish  e  me  shpirt,  per  te  bere  me  te  miren.  Ky  qendrim  i  tij  buronte  nga  dashuria  qe  kish  per  profesionin   dhe  nga  karakteri  i  tij  i  vecante.  Nehari  sherbeu  ne  detyren  e  instruktorit  te  teknikes  se  pilotimit,  e  cila  eshte  mjaft  e  bukur  por  dhe  e  veshtire  per  gati  30 vjet  dhe  u  nda  prej  saj,  me  nder  e  dinjitoz.

Kontributin  qe  ka  dhene  Nehar  Jazexhiu  per  plotsimin  e  reparteve  me  pilote  te  rinj  dhe  me  cilesi,  mund  ti  kuptojme  vetem  ne,  shoket  e  tij  te  grupit  dhe   koleget  e  tij  instruktore.  Ne  perfundim,  mund  te  pohoj  se  Nehar  Jazexhiu  eshte  njeri  nga  “ heronjte”  e  pashpallur  te  aviacionit  tone  i  cili  ka  firmosur  shumicen  e   librezave  te  fluturimit  te  “fidaneve”  qe  kane  celur  e  kane  lulezuar  ne  ate  shkolle  nga  ku  u  diplomuan  vetem atdhetare  te  flakte  e  profesioniste  te  shquar.  Per  te  gjitha  keto,  e  nderoj  dhe  e  respektoj  shokun  tim  te  shkolles  e  te  punes  dhe  i  uroj  jete  te  gjate  e  te  lumtur!

  • Admir Fllaga;  pilot  instruktor,  ne  pension,  njeri  nga  shoket  me  jetegjate  te  Nehar Jazexhiut.

Ne  opinionin  e  tij,  Admiri  e  vuri  theksin  tek  fakti  qe  Nehar  Jazexhiu  ka  trasheguar  nga  te  paret  e  tij  tipare  luftarake  dhe  eshte  sederli.  Jo  mekot  e  kane  cilesuar  Polosken,  fshatin  ku  eshte  lindur  e  u  mekemb   Nehari:  “ Poloske e kuqe”  dhe  vend  ku  njerezit  aspirojne  lirine.  Ja  cfare  gjej  ne  opinionin  e  instructor  Admirit,  te  cilin,  jo  rastesisht  e  therres   “Profesor”.  Ai,  si  Nehari,  ka  mesuar  te  fluturojne  thuajse  me  te  shumtet  e  piloteve  qe  jane  diplomuar  ne  Shkollen  e  Aviacionit.  Admiri  thekson:  “ … Neharin  e  kam  njohur  ne  vitin  1957,  kur  ishim  kursante  per  pilote,  ne  Shkollen  Sovjetike  te  Aviacionit,  te  qytetit  Borisoglebsk,  e  cila  mbante  e  mrin  e  te  lavdishmit  Valerij  Çkallov.  Ai,  pas  perfundimit  te  programit  te  fluturimeve  ne  aeroplanet  e  lehte  mesimore,  me  helike- JAK 18,  fluturoi  dhe  ne  avionet  reaktive  Mig-15,  por,  kur  ishte  duke  plotsuar  programin,  ne  vitin  e  dyte,  nje  komision  mjekesor  e  deklaroi  te  paafte  per  te  vazhduar   fluturimet   ne  aeroplanet  reactive,  me  nje  dyshim  per  zhurme  ne  zemer.  Nehari,  me  kerkesen  e  autoriteteve  shqiptare  te  Ushtrise  u  specializua  e  u  diplomua  si  instructor  i  teknikes  se  pilotimit  ne  avionet  Jak-18  te  te  gjithe  varianteve.  Ai  u  pergatit  si  teorikisht  dhe  ne  praktike  e  si  metodist  i  spikatur.

Kur  u  kthye  ne  Shqiperi,  Nehari  ishte  i  pergatitur  per  te  fluturuar  ne  rolin  e  instruktorit  te  fluturimeve,  me  nje  bagazh  te  pasur  teoriko-praktik  dhe  metodik.  Ne  vitin  1959  u formua  shkolla  e  aviacionit,  brenda  Regjimentit  “ Peza” te Qytetit “ Stalin”,  ku  Nehari  u  emerua  per  te vozitur  ne  ajer,  kursantet  e  grupit  te  pare.  Komandant  i  shkolles  u  caktua  piloti  Thanas  Gjiknuri,  i  cili,  ne  ate  kohe  mbante  klasin  e  pare  te  pilotit ushtarak. Zevendes  i  tij  ishte  bashketrevasi  i  Neharit;  Irakli  Grazhdani.  Instruktore  te  teknimes  se  pilotimit  ishin:  Flamur  Mickaj;  Refit  Jazoj;  Petrit  Majlindi;  Hektor  Lako;  Agim Spahiu;  Nehar  Jazexhiu;  Naun  Todo  dhe  Admir  Flaga.

Nehari,  e  kishte  mbaruar  shkollen  e  aviacionit  te  Borisoglebsit,  “ shkelqyeshem”  dhe  kishte  njohuri  mjaft  te  mira  teorike,  praktike  dhe  metodike.  Ai  erdhi  i  veshur  officer,  me  graden  e  togerit. Tekniken  e  pilotimit,  Nehari  e  kishte  te  paster.  Kur  i  deftonte  kursantit  elementet  e  fluturimit  ishte  i  sakte   dhe  ne  ajer,  ishte  i  “ lehte”  ne  plotsimin  e  figurave  te  pilotimit.  Ai  ishte  shume  korrekt  e  nuk  i  falte  gabimet .  Ishte  kembengules  dhe  sederli,     kur  ishte  fjala  per  te  realizuar  objektivat.   Ne  detyre,  Ai  ishte  me  ambicie  te  mire  por  nuk  e  shfaqte  sedren.

Per  Nehar  Jazexhine  ishin  te  huaja  prapaskenat;  Ai  nuk  merrej  me  llafe  e  nuk  pergojonte  njeri.  Ne  karakter  ishte  i   paster,  i  drejte  e  i  ndershem.  Kur  te  kritikonte  Nehari,  e  mendonte  dhe  e  peshonte  mire  fjalen  dhe  ti  vinte  ne  dukje  gabimet  me  tone  shoqerore. Nehari  eshte  parimor;  njerezit  i  cmon  sipas  puunes  qe  bejne  dhe  nuk  nderhyn;  as  nuk  pranon  nderhyrje.  Ai,  te  jep  ate  qe  meriton;  as  nuk  ti  shton  vlerat;  as  nuk  i  zvogelon  ato.

Nehar  Jazexhiu  eshte  luftarak  dhe  ka  fryme  te  mire  ballafaqimi.  Ai  flet  hapet,  ne  cdo  rast  dhe  pa  tendenca.  Me  eproret  eshte  korrekt;  me  vartesit  dhe  me  shoket- i  dashur e dashamires.  Shok  te  ngushte, kur  ishte  ne  skuadrile,  kishte  Admirin  dhe  Naunin.  Me  ne   diskutonte  cdo  gje.   Nehari  nuk  e  njeh  servilizmin  e  nuk  eshte  njer i qe  shtirret  por  eshte  i  vertete  ne  qendrimet  e  tij.  Nuk  perdor  alkool;  duhanin  ia  mesova  une,  kur  fluturonim  ne  Poro.  I  jepja  nga  nje  cigare, sa  per  te  me  bere  shoqeri,  i  merrja  leket  dhe  ia  ktheja   perseri,  ne  fund  te  dites.  Ai  e  shponte  cigaren,  ne  fund  dhe  e  tymoste  ate,  sa i  digjte  buzen.  Dalengadale,  Nehari  u  be  me  pakete  ne  xhep  dhe e  nisi pirjen  e  duhanit  rregullisht.

Ne  vitin  1962,  Nehari  lidhi  martese  me  zonjen  Lumturi,  me  profesion   arsimtare,  nga  fshati  Mborje  i  rrethit  te  Korces.  Lidhja  mes  tyre  u  realizua  me  shkuesi.  Nga  lidhja mes  tyre  u  linden  2  vajza,  te cilat  u  rriten  me  edukate  e  te  kulturuara;  te  dyja  banojne  ne  qytetin  e  Vlores.

Nehari,  eshte  parimor  e  jo  njeri  i  konflikteve.  Ai,  perkundrazi,  kur  vinte  re  konflikte,  luante  rolin  e  “ zjarrfikesit”  e jot e nxitesit.   Kembengulja  e  Neharit  lidhet  me  kerkimin  e  te  vertetes.  Ne  cdo  rast, Ai  ka  marre  anen  e  zbatimit  te  instruksioneve,  rregulloreve  teknike  dhe  normave  te  sjelljes  njerezore.  Edhe  kur   u   be  sekretar  i  Komitetit  te  Partise,  Nehari,  me  njerezit  sillej  me  korrektese,  me  educate  e  me  kulture.  Nuk  i  binte  njeriu  ne  qafe,  kot  se  koti  e  me  tendence,  por  ishte  parimor  e  dashamires.

Shoqeria  jone  eshte  jetegjate e  ne  nuk  e  kemi  “ shitur”  njeri-tjetrin,  nuk  ia  kemi  patur   me  hile  shoqi-shoqit  dhe  i  ruajme  lidhjet  miqesore  prej  shume  kohesh,  si  kur  ishim  ne  pune  dhe  tani  qe  jemi  ne  pension.  Here  pas  here,  takohemi  me  njeri-tjetrin  dhe  kur  kjo  nuk  eshte  e  mundur,  komunikojme  nepermjet  telefonit.  Nese  miqesia  jone  eshte  jetegjate  kjo  lidhet  dhe  me  vecorite  e  profesionit  te  veshtire  te  pilotit.  Kemi  qene  se  bashku;  kemi  perballuar  te  njejtat  kushte,  kemi  ndihmuar  e  kemi  mbeshtetur  njeri-tjetrin,  ia  kemi  njohur  fare  mire  karakterin  shoqi-shoqit  e  nuk  ia  kemi  patur  me  hile  njeri-tjetrit.  Nehari  dhe  ne  te  tjeret,  nuk  i  deftonim  kurre  kursantit, ato  qe  nuk  parashikoheshin  ne  planin ditor  te  fluturimeve  dhe  ne  program.

Epilog

 

Sic  ndodh  rendom,  me  ata  qe  kane  patur  jete  intensive   e  te  tensionuar,  te  pasur  me  arritje  e  me  te  papritura,  Nehar  Jazexhiu  iu  nenshtrua  ligjeve  te  jetes,  prej  ndikimit  te  te  cileve  nuk  mund  te  shpetoje  asnjeri.  U  lodh  e  u  sfilit  Nehari  dhe  u  konsumua,  si  fizikisht  dhe  nga  ana  psikike.  Mosha  e  trete,  i  solli  atij  njeriu,  i  cili,  ne  rinine  e  tij  nuk  e  qendronte  ne  nje  vend,  plogeshtine  fizike  dhe  disa  shqetesime  shendetesore.   Ato  jane  reflekse  dhe   te  jetes  te  renduar  qe  ka  percjelle  “ heroi”  i  ketij  rrefimi.

Aktualisht,  Nehari  eshte  84 vjec,  gezon  pension  te  plote  pleqerie,  si  fluturues  dhe  banon  ne  qytetin  e  Vlores.  Ai  jeton  mes  femijeve  te  tij,  femijeve  te ( vajzave)  dhe   te  afermve,  miqve  e  shokeve  te  shumte,  i  zhytur  ne  kujtimet  e  begata   te  punes  e  te  jetes  qe  ka  kaluar.  Nehar  Jazexhiu  ka  perballuar  nje  jete  e  nje  pune  te  veshtire por   te  lavdishme.  Ka  Çfare  te  deftoje  devolliu  “ shpuze”;  zemermire  e  zemerzjarrte.  I  kenaqur  qe  i  ka  dhene  Atdheut  dhjetra  pilote,  te  cilet  jane  bere  dikushi  por  mesuesin  e  tyre  nuk  e  harrojne.

Emri  i  mire  qe  ka  bere  dhe mendimi  pozitiv  i  nxenesve  te  tij  per  ate  figure  ne  kufijte  e  legjendes,  eshte  ndoshta  shperblimi  me  i  madh  per  ate  burre;  te  pakte  nga  shtati  por  i  pakufishem  per  nga  dashuria  dhe  miresia  qe  dhuronte.  Sa  te  nderuar  e  te  vleresuar  e  ndjen  veten  djali  i  Poloskes  flakerime,  i  cili  Çau  qiejt  vete  e  u  dha  krahe  mjaft  djemve  nga  i  gjithe  vendi  per  t’u  ngjitur  ne  hapesire.  Kam  punuar  prane  e  nen  drejtimin  e  tij.  Ndihem  fatlum   e  krenar  per  faktin  qe  kam  patur  e  kam  nje  mik  si Nehar Jazexhiu.  I  uroj  jete  te  gjate  e  te  paqte;  shendet  te  plote  e  sa  me  shume kenaqesi,  mes  atyre  qe  do  dhe  e  duan  aq  shume!

Shkroji  Niazi  Xhevit  Nelaj,  shok  pune  e  koleg  i  Nehar  Jazexhiut

Ne  Tirane,  gjate  muajve  prill-maj  2018.   

 

 

One thought on “Nehari- mesuesi i pare i fluturimit”

  1. Respekte dhe ju lumshin duart dhe shpirti per te shkruar historine e shokeve dhe kolegeve tuaj,dhe per armen e aviacionit,sa e veshtire aq dhe e lavdishme.Respekte.Agim Elmas Hasamataj.

Comments are closed.